Zkuste něco jiného, grilujte bio jehněčí
Zkuste něco jiného, grilujte bio jehněčí
Že nemáte tušení, jak se pustit do přípravy letní večeře na grilu s jehněčím? Sáhněte po chutném kousku z bio produkce a nechte se inspirovat receptem od Huga Hromase, který váš pokrm doladí na jedničku.
Jehněčí na jehle s chlebovou plackou
- 600g bio jehněčího mletého nebo sekaného masa z plece nebo kýty
- 1 větší bio červená cibule
- 2 stroužky bio česneku
- hrst sekané petrželky
- sůl a bio pepř
- špetka mleté skořice
- 4 bio rajčata
- 2 větší bio lilky
- 2 lžíce bio olivového oleje
- lžíce bio vinného octa
- sůl
- 300g hladké bio mouky
- špetka droždí
- lžička soli
Nad rozpáleným uhlím upečeme lilek ze všech stran dočerna, dokud nezměkne. Upečený lilek odložíme stranou aby vychladl.
V mouce uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, lehce prošleháme s vlažnou vodou a necháme pracovat, dokud vzniklý kvásek nezačne pěnit. Potom přilijeme přibližně 200ml vody, přidáme sůl a vypracujeme hladké těsto. To potřeme olivovým olejem a necháme zakryté kynout.
Z vykynutého těsta uděláme čtyři koule a necháme opět krátce nakynout. Vykynutou kouli těsta vymačkáváme od středu ke krajům až nám vznikne hrubá placka, kterou opatrně vytahujeme směrem do stran, dokud není tenká. Nad odhořelým uhlím pečeme placky do světle zlatavé barvy z obou stran a hotové placky skládáme na sebe, aby se zapařily a zůstaly vláčné.
Mleté maso smísíme s nasekanou petrželkou, strouhanou cibulí a česnekem, osolíme a opepříme a přidáme špetku skořice. Pokud nemáme mleté maso, můžeme jehněčí kýtu nebo plec nakrájet i s tukem (lojem) na tenké plátky, ty potom na proužky, které nasekáme na kostičky a pokračujeme sekáním nožem, dokud nevznikne homogenní hmota, která lepí a dobře drží pohromadě. Necháme maso uložené v chladu.
Spálené lilky zbavíme slupky a dužinu posekáme nožem a dochutíme solí, olivovým olejem a vinným octem.
Na jehly namačkáme směs mletého masa, vytvarujeme šišky a grilujeme zprudka na grilu. Ohřejeme hotovou placku, na kterou rozetřeme upečený lilek, přidáme na kostky nakrájené rajče a stáhneme na placku upečené maso. Podáváme upečený jehněčí špíz zabalený v placce s rajčaty a pečeným lilkem.