Živáňská pečeně z vepřového masa – připravte si slovenskou lahůdku z biopotravin
Živáňská pečeně z vepřového masa – připravte si slovenskou lahůdku z biopotravin
Přemýšlíte, co dobrého připravit k nedělnímu obědu a už vám docházejí nápady? Vyzkoušejte živáňskou pečeni, která je tradičním pokrmem slovenské kuchyně a připravovat ji můžete z nejrůznějších druhů masa. Vsaďte tentokrát na bio vepřové a inspirujte se receptem od Huga Hromase. Uvidíte, že vás nezklame!
Naprostým základem tohoto pokrmu je kvalitní maso. Při jeho výběru proto dbejte na to, abyste kupovali jen to skutečně vyzrálé a čerstvé. Pokud chcete mít zaručenou jistotu, vyrazte na lokální biofarmy, kde najdete kromě masa také široký sortiment dalších produktů ekologického zemědělství. V běžných obchodech biopotraviny poznáte podle označení biolistu či biozebry. Více informací najdete na www.myjsmebio.cz.
ŽIVÁŇSKÁ PEČENĚ
- 1kg bio vepřového masa z krkovice nebo kýty
- 100g bio uzené slaniny
- 1kg bio brambor
- 300g bio cibule
- 3 stroužky bio česneku
- 200g bio vepřové klobásy
- 200ml bio bílého vína
- sůl a bio pepř dle chuti
Maso zbavíme šlach a blan a nakrájíme jej na tenké plátky. Slaninu, klobásy a oloupanou cibuli. Rozkrájíme rovněž na plátky a stejně tak i vyprané brambory, které necháváme ve slupce. Do pečícího papíru pak skládáme brambory s cibulí, slaninou, klobásou a prokládáme plátky masa. Všechno osolíme a opepříme, přidáme oloupaný a rozdrcený česnek, podlijeme bílým vínem a pečlivě zabalíme. Celý balíček zabalíme alespoň do dalších dvou vrstev alobalu a dáme péct do
rozpálené trouby alespoň na čtyřicet minut při 200 °C. Při rozbalování buďte opatrní na páru, která je v balíčku ve chvíli, kdy jej vyndáte z trouby. Živáňskou pečeni si podle sezóny můžete vylepšit také paprikou nebo rajčaty.