Zahřejte se tradiční pochoutkou horalů! Krkonošské kyselo podle Huga Hromase vás zaručeně dostane

Zahřejte se tradiční pochoutkou horalů! Krkonošské kyselo podle Huga Hromase vás zaručeně dostane

Dopřejte si během sychravých dnů něco pořádného na zahřátí. Krkonošské kyselo je specialita především v severních Čechách, připravit si ho ale můžete i v teple svého domova. Máme pro vás osvědčený recept, který z bio surovin připravil kuchař Hugo Hromas.


Nejvýraznějším prvkem krkonošského kysela jsou nepochybně brambory. Jakožto královny podzimních sklizní mají v české kuchyni široké využití a nezastupitelnou roli. Ať už tedy vybíráte brambory nebo ostatní suroviny, myslete na to, že ty nejkvalitnější naleznete na ekofarmách, kde si můžete s výběrem nechat poradit od samotného farmáře. Důležité informace o biopotravinách najdete na www.myjsmebio.cz. Mapu bio producentů po celé České republice najdete na lovime.bio a kamprobio.cz. Jestliže dáváte přednost nákupu v supermarketu, ujistěte se, že je výrobek označen biolistem či biozebrou. Jedině tak si můžete být jisti, že se skutečně jedná o biopotraviny.


KRKONOŠSKÉ KYSELO

  • 1 kg bio brambor
  • hrst sušených hub
  • hrnek žitného kvasu z bio mouky
  • lžíce soli
  • lžička bio kmínu
  • 4 bio vejce

Oloupané brambory nakrájené na kostky uvaříme v osolené vodě s kmínem doměkka. Předem namočené sušené houby přidáme k uvařeným bramborám a krátce povaříme. Polévku zahustíme žitným kvasem a mírným varem vaříme asi čtvrt hodiny. Vejce můžeme do polévky rozmíchat vidličkou, pokud však chceme mít působivější prezentaci, vejce opatrně vyklepneme do polévky a vaříme, dokud bílek neztuhne, ale žloutek by měl zůstat krémový.