Zahřejte se pochoutkou v podobě pohankového kuby s poctivou domácí klobásou z bio surovin

Zahřejte se pochoutkou v podobě pohankového kuby s poctivou domácí klobásou z bio surovin

Staročeský pohankový kuba s domácí klobásou během chladných zimních dnů nejen zahřeje, ale zároveň pořádně zasytí. Inspirujte se při vaření bio receptem od Huga Hromase a uvidíte, že uděláte radost celé rodině.

 


Při přípravě každého výtečného pokrmu dbejte především na to, abyste měli k dispozici kvalitní a čerstvé suroviny. Vydejte se na nejbližší biofarmu, kde nakoupíte jen to nejlepší a můžete si zároveň nechat poradit od samotného farmáře. Pokud se vám výlet zrovna nehodí, biopotraviny najdete i v běžných supermarketech. Stačí hledat produkty s označením biolistu či biozebry.

Více informací o ekologickém zemědělství a biopotravinách se dozvíte také na myjsmebio.cz. Pokud nevíte, kde nejbližší biofarmu najdete, hledejte na stránkách lovime.bio a kamprobio.cz.


Domácí klobása a pohankový kuba

  • 1kg bio vepřového ořezu z plece (popřípadě maso z plece nebo krkovice) v poměru libové maso a tuk 3:1
  • bio jablečný cider
  • bio mléko
  • střívka
  • sádlo na opečení klobás
  • 500 g pohankových krup
  • 300 g bio cibule
  • 3 stroužky bio česneku
  • hrst namočených sušených hub
  • bio sádlo
  • sůl a bio pepř
  • muškátový květ

Oloupanou a na plátky nakrájenou cibuli usmažíme na sádle dozlatova a odložíme stranou. Osolené pohankové kroupy zalijeme vroucí vodou a necháme změknout. Následně promícháme namočené pohankové kroupy s namočenými houbami, utřeným česnekem a usmaženou cibulí. Vepřové maso umeleme na masovém mlýnku najemno. Na kilo masa přilijeme sklenku bio jablečné cideru. Masovou směs osolíme, opepříme a přidáme lžičku mletého muškátového květu. Umleté a dochucené maso vyšleháme se studeným mlékem do husté a lepivé kaše. Propláchnutá střívka naplníme masovou směsí. Hotové klobásy opečeme na sádle z obou stran a odložíme. Do pekáče pak rozprostřeme pohankového kubu, podlijeme vodou a na něj rozmístíme opečené klobásy. Necháme zapéct v troubě po dobu asi dvaceti minut a podáváme horké.