Využijte zavařeniny z léta a dopřejte si sladké osvěžení!

Využijte zavařeniny z léta a dopřejte si sladké osvěžení!

Leží vám ve spíži stále spousta zavařenin z letních měsíců a hledáte způsob, jak je upotřebit? Nezůstávejte jen u marmelád namazaných na chlebu ke snídani a připravte si sladké osvěžení, které se do prvních jarních dnů skvěle hodí. Vsaďte na naše tipy a uvidíte, že sklidíte úspěch třeba u nečekané návštěvy!

Ať už jste milovníci marmelád, džemů či kompotů, to, co v létě zavaříte, v zimě jako když najdete. Kromě těchto ovocných pokladů budete k přípravě dobrot podle našich receptů potřebovat i další suroviny. Během jejich nákupu nezapomínejte dbát na kvalitu a při výběru dejte přednost lokálním bioproduktům pocházejícím z ekologického zemědělství. Pokud se chcete o biopotravinách a jejich produkci dozvědět více, navštivte stránky myjsmebio.cz. Seznam ekofarem hospodařících v souladu s přírodou najdete na kamprobio.cz a lovime.bio.


Svěží rybízový koláč

Pustíte-li se do pečení, nebojte se experimentovat a zkuste pro tentokrát před klasickou pšeničnou moukou upřednostnit jinou alternativu. Možností máte nespočet a vsadit můžete na nutričně bohatší verze. Vyzkoušejte třeba špaldovou, žitnou nebo pohankovou mouku a přesvědčte se, že i méně obvyklé varianty mají něco do sebe. Během jejich výběru ale buďte obezřetní a na obalu hledejte logo biozebry či biolistu. Jedině tato označení zaručí, že se jedná o bio kvalitu.

Ingredience

  • 250 g bio mouky
  • 150 g bio másla
  • 1 bio vejce
  • 80 g cukru moučka v bio kvalitě
  • bio rybízová marmeláda
  • bílek z bio vejce
  • plátky bio mandlí

Mouku spolu s cukrem prosejte, přidejte vejce, máslo a vypracujte hladké těsto. Přibližně hodinu nechte odležet v lednici. Troubu předehřejte na 180 stupňů, připravte si koláčovou formu a vymažte ji máslem. Z těsta vyválejte plát, přendejte jej do formy, jemně vmáčkněte a přebytečné těsto odkrojte. Na dno koláče rovnoměrně rozetřete marmeládu. Odřezky těsta vyválejte, nakrájejte na proužky a pokládejte rovnoměr ně na vrstvu marmelády do tvaru mřížky. Koláč potřete bílkem a po obvodu posypte plátky mandlí. Pečte v troubě dozlatova přibližně 35-40 minut.


Domácí borůvkovo-malinová limonáda

Pokud na přípravu složitějšího receptu nemáte dostatek času, nevadí. Návštěvu můžete pohostit i poctivou domácí limonádou, kterou máte hotovou během pár minut. Připravte si třeba borůvkovo-malinovou, která vás navíc dokonale naladí na nadcházející hřejivé dny.

Ingredience

  • bio borůvkový džem
  • mražené maliny v bio kvalitě
  • šťáva z bio citronu
  • ledová tříšť
  • soda
  • bazalka nebo máta v bio kvalitě na dozdobení

Na dno skleničky poklademe borůvkový džem. Přidáme hrst mražených malin a navrstvíme ledovou tříšť. Podle chuti přidáme citronovou šťávu a zalijeme sodou. Směs pořádně promícháme a v závěru dozdobíme lístky bazalky nebo máty.

TIP na závěr: Nejrůznější chutné zavařeniny jako marmelády či džemy, ale také například sirupy i bylinky, a to vše v bio kvalitě, seženete například na Ekofarmě Vlkaneč. Více informací zde.