Velikonoční dobroty? Natrénujte si jejich pečení s dostatečným předstihem!
Velikonoční dobroty? Natrénujte si jejich pečení s dostatečným předstihem!
Beránek, mazanec i jidáše – upečte letos tradiční pochutiny z méně známých, za to nutričně zajímavějších druhů mouky. Hladká, polohrubá a hrubá pšeničná mouka jsou sice ty nejrozšířenější varianty, v posledních letech je ale střídají i jiné, například cizrnová, pohanková nebo čiroková mouka. Obsahují velké množství tělu prospěšných látek, a navíc vám většina z nich umožní péct i bezlepkově, takže mohou bez obav kouzlit i celiaci.
Mazanec nebo beránek by neměl chybět na žádné velikonoční tabuli. A pokud byste chtěli být letos originální a vyzkoušet něco tradičního, můžete se pustit do pečení jidášů. Připravíte je z podobného těsta jako mazanec, akorát je hutnější a navíc obsahuje med. Jidášky se smotají do různých tvarů, které mají symbolizovat provaz, na kterém se oběsil proradný Jidáš. Zároveň ale připomínají začátek jara, zrod nového života, a tak z nich můžete vytvarovat ptáčky i jiná mláďata.
Hodnotné a vhodné i pro alergiky
Bezlepková a s vysokou nutriční hodnotou, to je cizrnová mouka, která se skvěle hodí při přípravě sladkých pokrmů, ale i při vaření knedlíků nebo omáček. Pohanková mouka je pak bohatá na kvalitní sacharidy, vlákninu i bílkoviny. Obsahuje velké množství minerálních látek a vitamínů. Použít ji můžete místo klasické bílé mouky téměř ve všech receptech – i těch na mazanec nebo jidáše. Pokud ji nezkombinujete s jinou pšeničnou moukou, je bez lepku, a tudíž vhodná i pro alergiky. Bezlepkovou alternativou s širokou škálou užitečných látek – bílkovin, vlákniny i minerálů, jako jsou hořčík, železo a třeba zinek nebo vitamín B, je čiroková mouka. Díky své neutrální chuti se skvěle hodí pro pečení sladkých i slaných variant.
Vyberte si tu nejlepší mouku
Než se pustíte do pečení, vybírejte mouku pečlivě a nakupujte ji vždy v bio kvalitě. Při pěstování bio obilovin, ze kterých se mouka vyrábí, se nepoužívají pesticidy ani průmyslová hnojiva. Pole jsou plná života a ekologičtí zemědělci usilují o dosažení biologické rovnováhy, tedy stavu, kdy půda, mikroorganismy, rostliny a živočichové jsou ve vzájemně vyváženém poměru, což posiluje schopnost rostlin bránit se proti chorobám a škůdcům. Koupí bioproduktů prospějete nejen sobě, ale také přírodě. V obchodech bio mouky jednoduše najdete podle označení logy biolistu nebo biozebry. Jedině ty zaručují, že se jedná o certifikovanou biopotravinu.
Velikonoční jidáše z pohankové mouky
Náš tip: Zkuste pohankovou mouku z Ekofarmy Javorník, která se zaměřuje na pekařský sortiment již od roku 1991!
- 500 g bio pohankové mouky
- 70 g bio másla pokojové teploty
- 2 ks bio žloutků
- 300 ml bio smetany
- 80 g bio třtinového cukru
- 25 g droždí
- Kůra z bio citrónu
- Špetka soli a muškátového květu
Na potření:
- 1 ks bio vejce
- 2 lžíce bio medu
- 1 lžíce bio másla
Do malé mísy vložte droždí a lžíci cukru. Pomocí vidličky je rozmíchejte na kaši. Do směsi přidejte 100 ml vychladlé smetany, lžíci mouky a na teplém místě zakryté utěrkou nechejte vzejít kvásek. Následně smíchejte ve větší míse všechny ostatní ingredience. Platí zde pravidlo: nejdříve suché suroviny a následně máslo, žloutky a smetanu. Na závěr přidejte kvásek. Promíchejte a zpracujte těsto. Po 10-15 minutách by mělo být hladké a pružné. Následně ho vytvarujte a vložte do mísy, kterou překryjete potravinovou fólií a dáte na hodinu kynout na teplé místo. Posléze těsto vyndejte a chvíli hnětejte. Pak jej rozdělte tak, abyste měli 24 stejných dílů. Z každého vytvarujte váleček o délce asi 25 cm a tloušťce prstu. Poté z nich vymodelujte uzlíky, potřete je vejcem a nechte ještě chvíli vykynout. Mezitím si předehřejte troubu na 180 stupňů. Vykynuté jidáše ještě jednou potřete vejcem a dejte péct asi na 15 minut, dokud nebudou mít zlatou barvu. Mezitím si připravte med – ten ohřejte a do něj vložte přiměřený počet kousků másla, aby vznikla omáčka. Tou následně potřete jidáše ihned po vyndání z trouby.