Tradiční lahůdka trochu jinak – připravte si bio kapra s lehkým bramborovým salátem
Tradiční lahůdka trochu jinak – připravte si bio kapra s lehkým bramborovým salátem
Perfektní pokrm v podobě kapra s bramborovým salátem si během svátečního období neodpustí snad nikdo z nás. Co takhle ale tuto tradiční kombinaci letos trochu ozvláštnit a zároveň odlehčit tělu? Vsaďte na recept z biopotravin, který zachutná i těm nejnáročnějším strávníkům.
Aby se váš pokrm proměnil ve skutečný gurmánský zážitek, ujistěte se, že vaříte jen z těch nejvybranějších ingrediencí. Vyrazte na lokální biofarmu, kde najdete široký výběr biopotravin. A pokud se vydáte do supermarketu, hledejte výrobky s označením biolistu či biozebry. Jedině ty vám zaručí opravdovou bio kvalitu.
Další informace o biopotravinách a ekologickém zemědělství se dozvíte na myjsmebio.cz. Seznam ekofarem naleznete na lovime.bio a kamprobio.cz.
Bio kapr a lehký bramborový salát
- 1 bio kapr (1,5 - 2,5kg)
- 200g bio kukuřičné strouhanky
- bio pšeničná mouka
- 6 bio vajec
- bio olej na smažení
- bio bílé víno
- 1kg bio brambor (na salát)
- 300g kvašených nebo nakládaných bio okurek
- 200g bio cibule
- 500g bio jablek
- svazek bio petrželky
- bio ocet
- bio slunečnicový olej
- bio cukr
- sůl a bio pepř
Bio brambory ve slupce uvaříme v osolené vodě doměkka a necháme vychladnout. Následně oloupeme a nakrájíme na plátky. Oloupanou cibuli pokrájíme na tenké plátky, stejně jako kvašené okurky a jablka zbavená jadřinců. Petrželku nasekáme nadrobno. Z bio oleje, nálevu z okurek, octa, soli, pepře a cukru umícháme silně dochucenou zálivku (všeho musí být dostatek, aby zálivka zvládla ochutit všechny brambory). Jakmile máme v míse veškeré ingredience, promícháme. Hotový a ochucený salát necháme několik hodin odležet.
Kapra zbavíme šupin, žaber a vnitřností. Pokud má kapr mlíčí, spaříme ho vroucí vodou a sloupneme blány. Pokud má jikry, uchováme si je například do polévky. Na hřbetě podél páteře kapra nařízneme
a oddělíme maso od kostí z obou stran (filetování). Hlavu zbavenou žaber a skelet schováme na vývar. Nožem odřízneme hřbet od břicha. Břicho nemá kosti, a tak jej můžeme rovnou rozdělit na porce. Hřbetní část nařezáváme nožem, pokud slyšíme překrajování hřbetních kůstek. Řezy vedeme přibližně tři milimetry od sebe. Prořezaný hřbet rozdělíme na porce, nasolíme a naložíme do bílého vína. Jeho kyselost pomůže zkřehčit hřbetní kůstky. Do misky pak nalijeme tři decilitry bílého vína a důkladně je osolíme. Následně do něj zašleháme vejce. Porce kapra protáhneme moukou, vejci s vínem, a nakonec obalíme v kukuřičné strouhance. Smažíme v rozehřátém oleji dozlatova. Hotové a křupavé porce kapra podáváme s naleženým bramborovým salátem.