Tradiční lahůdka trochu jinak – připravte si bio kapra s lehkým bramborovým salátem

Tradiční lahůdka trochu jinak – připravte si bio kapra s lehkým bramborovým salátem

Perfektní pokrm v podobě kapra s bramborovým salátem si během svátečního období neodpustí snad nikdo z nás. Co takhle ale tuto tradiční kombinaci letos trochu ozvláštnit a zároveň odlehčit tělu? Vsaďte na recept z biopotravin, který zachutná i těm nejnáročnějším strávníkům.

  


Aby se váš pokrm proměnil ve skutečný gurmánský zážitek, ujistěte se, že vaříte jen z těch nejvybranějších ingrediencí. Vyrazte na lokální biofarmu, kde najdete široký výběr biopotravin. A pokud se vydáte do supermarketu, hledejte výrobky s označením biolistu či biozebry. Jedině ty vám zaručí opravdovou bio kvalitu.

Další informace o biopotravinách a ekologickém zemědělství se dozvíte na myjsmebio.cz. Seznam ekofarem naleznete na lovime.bio a kamprobio.cz.


Bio kapr a lehký bramborový salát

  • 1 bio kapr (1,5 - 2,5kg)
  • 200g bio kukuřičné strouhanky
  • bio pšeničná mouka
  • 6 bio vajec
  • bio olej na smažení
  • bio bílé víno

  • 1kg bio brambor (na salát)
  • 300g kvašených nebo nakládaných bio okurek
  • 200g bio cibule
  • 500g bio jablek
  • svazek bio petrželky
  • bio ocet
  • bio slunečnicový olej
  • bio cukr
  • sůl a bio pepř

Bio brambory ve slupce uvaříme v osolené vodě doměkka a necháme vychladnout. Následně oloupeme a nakrájíme na plátky. Oloupanou cibuli pokrájíme na tenké plátky, stejně jako kvašené okurky a jablka zbavená jadřinců. Petrželku nasekáme nadrobno. Z bio oleje, nálevu z okurek, octa, soli, pepře a cukru umícháme silně dochucenou zálivku (všeho musí být dostatek, aby zálivka zvládla ochutit všechny brambory). Jakmile máme v míse veškeré ingredience, promícháme. Hotový a ochucený salát necháme několik hodin odležet.

Kapra zbavíme šupin, žaber a vnitřností. Pokud má kapr mlíčí, spaříme ho vroucí vodou a sloupneme blány. Pokud má jikry, uchováme si je například do polévky. Na hřbetě podél páteře kapra nařízneme

a oddělíme maso od kostí z obou stran (filetování). Hlavu zbavenou žaber a skelet schováme na vývar. Nožem odřízneme hřbet od břicha. Břicho nemá kosti, a tak jej můžeme rovnou rozdělit na porce. Hřbetní část nařezáváme nožem, pokud slyšíme překrajování hřbetních kůstek. Řezy vedeme přibližně tři milimetry od sebe. Prořezaný hřbet rozdělíme na porce, nasolíme a naložíme do bílého vína. Jeho kyselost pomůže zkřehčit hřbetní kůstky. Do misky pak nalijeme tři decilitry bílého vína a důkladně je osolíme. Následně do něj zašleháme vejce. Porce kapra protáhneme moukou, vejci s vínem, a nakonec obalíme v kukuřičné strouhance. Smažíme v rozehřátém oleji dozlatova. Hotové a křupavé porce kapra podáváme s naleženým bramborovým salátem.