Slaďoučké švestky v menu nesmí chybět. Zpříjemněte si závěr léta nejen sladkými dobrotami

Slaďoučké švestky v menu nesmí chybět. Zpříjemněte si závěr léta nejen sladkými dobrotami

Vedle jablek, hrušek nebo třeba hroznového vína má každý z nás s koncem léta neodmyslitelně spjaté také šťavnaté švestky. Vždyť kdo by této pochoutce odolal? Pakliže už vás nudí klasické recepty v podobě koláčů, povidel nebo kynutých knedlíků, zkuste si tentokrát vychutnat švestky v trochu netradičnějších receptech!

Každá správná hospodyňka si dává záležet na tom, aby její pokrm byl ten nejlepší a sklidil úspěch i u nejnáročnějších strávníků. Je ovšem dobré si uvědomit, že nestačí pouze skvělý recept, neméně důležité je dbát také na výběr těch nejlepších surovin. Prvotřídní kvalitu zaručí certifikované bioprodukty, které v supermarketech poznáte podle log biolistu a biozebry – pouze tato dvě značení jsou skutečnou známkou biokvality. Ekologičtí zemědělci během svého hospodaření nepoužívají žádnou zbytečnou chemii, do vody se nevyplavují žádné pesticidy, půda je živá, plná humusu a přirozených mikroorganismů. Hnojení musí být prováděno ekologicky pomocí hnoje hospodářských zvířat, kompostem či zeleným hnojením. Chcete se o světě biopotravin dozvědět o něco více? Navštivte myjsmebio.cz!

Rádi byste na nákup kvalitních surovin vyrazili na některou z ekofarem, ale nevíte, která není úplně z ruky? Vyzkoušejte stránky kamprobio.cz a lovime.bio, kde vám s hledáním pomohou interaktivní mapy. Nezapomeňte, že září je měsícem biopotravin, proto je ideální čas vyrazit s rodinou na některou z ekofarem. Pro výtečné sezónní ovoce, ale také zeleninu a další produkty v bio kvalitě se vydejte třeba na Statek u Macháčků v Českém ráji. Více informací se o farmě dočtete na statekumachacku.cz. Vyrazit můžete i na další farmy, které nabízí pestrý program v rámci akce Poznej svého farmáře. Jednoduše mrkněte na www.poznejsvehofarmare.cz a zjistěte více. 


Jogurtový závin se švestkami a mákem

  • 300 g bio hladké mouky
  • 70 g bio másla
  • 150 g bio jogurtu
  • bio mletý mák
  • 30 bio švestek
  • ½ hrnku bio třtinového cukru
  • bio mletá skořice
  • bio vejce
  • bio moučkový cukr

Troubu předehřejte na 180 stupňů. Smíchejte mouku, špetku soli, změklé máslo, jogurt a vypracujte hladké těsto. To rozdělte na dvě části, každou z nich vyválejte na tenký obdélník, posypte mákem, poklaďte důkladně omytými vypeckovanými švestkami, dle chuti pocukrujte a posypte skořicí. Horní a dolní okraj zahněte dovnitř, těsto srolujte a položte na plech vyložený pečicím papírem spojem dolů. Záviny propíchejte vidličkou, potřete rozšlehaným vejcem a posypte třtinovým cukrem. Pečte v troubě asi půl hodiny. 


Kuřecí paličky se švestkovým čatní

  • 8 ks bio kuřecích paliček
  • 2 lžíce bio medu
  • lžíce bio sójové omáčky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 500 g bio švestek
  • bio červená cibule
  • 2 stroužky bio česneku
  • mletá bio skořice
  • 10 g bio čerstvého zázvoru
  • lžička bio chilli
  • 70 g želírovacího cukru
  • 2 lžíce bio vinného octa
  • sůl, bio pepř

Paličky omyjte a každou z nich příčně nakrojte. Do mísy vložte sójovou omáčku, med, olivový olej a promíchejte. Ve směsi obalte kuřecí paličky a nechte minimálně půl hodiny marinovat v lednici. Troubu předehřejte na 200 stupňů. Maso dejte na pekáček s kapkou oleje a pečte přibližně 30 minut. Občas obraťte a podlijte vodou, aby se paličky nepřipékaly. Mezitím si připravte čatní. Na lžíci oleje lehce orestujte na měsíčky nakrájenou červenou cibuli, najemno nasekaný zázvor a prolisovaný česnek. Přidejte vypeckované nakrájené švestky, skořici, chilli a čerstvě namletý pepř. Vše lehce podlijte vodou, přiklopte a duste na mírném ohni asi 15 minut. Přidejte vinný ocet, a ještě chvíli povařte. Směs rozmixujte, přidejte želírovací cukr, dosolte a podávejte s hotovými kuřecími paličkami.  

Tip na závěr: Oslavte Den ekologického zemědělství

Jelikož je první podzimní měsíc již tradičně vnímán jako období, kdy téma biopotravin rezonuje nejen v České republice, ale také v mnoha evropských zemích, 23. září bylo nově vyhlášeno Dnem ekologického zemědělství. Při příležitosti oslav navíc Evropská unie oceňuje nejlepší a nejinovativnější subjekty v rámci vůbec prvních Evropských cen za ekologické zemědělství!