Salát s bůčkem, který zasytí a zpestří vaše jarní menu
Salát s bůčkem, který zasytí a zpestří vaše jarní menu
Jaro je v plném proudu a s ním také široká nabídka zeleniny. Pakliže neholdujete čistě zeleninovým salátům, zkuste si ho ozvláštnit křupavým bůčkem. Inspirujte se receptem, který z biopotravin připravil známý kuchař Hugo Hromas.
Křupavý bůček s jarním salátem
Pro přípravu pokrmu budete potřebovat:
- 500g prorostlého bio vepřového bůčku s vrstvou sádla a kůží
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžíce soli
- 2ks hlávkového bio salátu
- 2 svazky bio ředkviček
- 2 bio mrkve
- 1 bio červená cibule
- 100ml bio olivového oleje
- 1 lžíce bio vinného octa
- 2 krajíce bio kvasového pšeničného chleba
Bůček nakrájíme i s kůží na silnější plátky a každý plátek několikrát nakrojíme na straně, kde není kůže. Kůži na bůčku potřeme jedlou sodou a necháme krátce odležet. Potom bůček opláchneme, do pánve nalijeme vodu, osolíme plátky bůčku a dáme vařit. Vaříme, dokud se všechna voda nevyvaří a na mírném plameni pokračujeme v opékání na sádle, které se z bůčku uvolnilo, dokud se kůže nevysmaží dokřupava. Než se tak stane, opláchneme hlávkový salát a očistíme zeleninu a nachystáme si jednoduchý salát se zálivkou z olivového oleje a vinného octa. Krajíce chleba nakrájíme na krutony a opečeme dozlatova na sádle, ve kterém se připravoval bůček. Hotový zlatavý a křupavý bůček podáváme na salátu s chlebovými krutony.