Pestrobarevná zelenina rozzáří váš stůl! Inspirujte se receptem z těch nejkvalitnějších bio surovin
Pestrobarevná zelenina rozzáří váš stůl! Inspirujte se receptem z těch nejkvalitnějších bio surovin
Oživte pošmurné podzimní dny čerstvou bio zeleninou, která vašemu talíři dodá ten správný šmrnc. Salát totiž nemusí být jenom nuda v podobě všední přílohy bez špetky kreativity. Vyzkoušejte recept podle kuchaře Huga Hromase a posuďte sami!
Svěží a chutný salát si žádá ty nejvybranější suroviny. Vyrazte proto na některou z ekofarem hospodařících v režimu ekologického zemědělství a vybírejte z plodin, které nejsou zatíženy průmyslovými hnojivy či pesticidy. Informace o biopotravinách a ekologickém zemědělství najdete na stránkách www.myjsmebio.cz. Farmy, které nabízejí čerstvou sezónní zeleninu, ovoce ale i mnoho dalšího v bio kvalitě najdete na stránkách lovime.bio a kamprobio.cz. Pokud pro produkty raději vyrazíte do supermarketu nebo je objednáváte online, mějte na paměti, že jen označení biolistu nebo biozebry vám zaručí, že nakupujete v bio kvalitě.
SALÁT ZE ZIMNÍ ZELENINY „KILL BILL“
1 bio mrkev
1 bio cuketa
1 bio ředkev
1 bio červená řepa
1 bio celer bulva nebo řapíkatý
1 bio červená cibule
hrst bio čočky (černá nebo zelená)
2 bio citrony nebo bio jablečný ocet
1dcl bio olivového oleje
lžíce soli
Zeleninu důkladně vypereme a očistíme. Pokud jsou natě pěkné, tak křehké a zelené části použijeme do salátu také. Veškerou zeleninu pak nakrájíme na mandolíně na tenké plátky, červenou řepu až nakonec, aby ostatní zeleninu neobarvila. Oloupanou cibuli nakrájíme na tenké plátky nožem. Čočku uvaříme na skus. Z oleje, octa a soli smícháme zálivku a důkladně promícháme se zeleninou i čočkou.
Ozdobíme zelenými natěmi, přidat můžeme také bylinky nebo listový salát.