Oslaďte si přicházející babí léto s ovocnými džemy nebo báječným koláčem
Oslaďte si přicházející babí léto s ovocnými džemy nebo báječným koláčem
Voňavé a chutné ovoce ke konci léta každoročně patří, o tom nemůže být pochyb. Zkuste ale letos pozvat do své kuchyně kromě jablek, hrušek či švestek také méně využívané plodiny, jako jsou blumy, mirabelky nebo brusinky. Možná jste neměli ani tušení, jak rozmanité je jejich využití a kolik obsahují prospěšných vitamínů. Uvidíte, že si je i díky našim jednoduchým, avšak nápaditým receptům zamilujete. Navíc prozradíme, kam se můžete vydat pro ty nejvoňavější.
Mladší sestřičky švestek
U blum se můžete setkat s červenou, žlutou či modrou barvou dužiny. Toto ovoce, které roste na slivoních, je příbuzné se švestkami. Blumy obsahují vitamíny A, B i C, minerály a mají detoxikační účinek. V kuchyni jsou voňavé a chutné blumy vítanou návštěvou, neboť se hodí do džemů, salátů, omáček, výborně ladí se sýry, ale skvěle se hodí i k masu (ať už tučnému nebo suššímu drůbežímu). Nejlépe však blumy chutnají čerstvě utržené ze stromu.
Sladké a voňavé
Mirabelky jsou tak trochu přechodem mezi švestkou a třešní. Zlatožluté plody jsou drobné, váží 8-12 gramů a mají tenkou, ale pevnou slupku. Slaďoučká dužina má krásnou vůni. Na našich zahradách se však mirabelky pěstují jen zřídka. Jako většina poddruhů švestky domácí obsahuje vysoké množství vitamínu B, C, železa a minerálních látek. Jejich využití v kuchyni je rozmanité: po omytí a vypeckování se skvěle hodí do koláčů, buchet a dalších ovocných dezertů. Často se využívají také do džemů, marmelád a zavařenin.
Brusinky
Vyskytují se v lesích, na vřesovištích a rašeliništích a jsou podobné klikvě, která má ale větší plody. Svoji domovinu má brusinka v Americe a Skandinávii. U nás se jí daří v jižních a západních Čechách. Jsou známé nejen skvělou chutí. Obsahují vitamíny A, E a C, dále železo, vápník, draslík, flavonoidy a antioxidanty. Připravují se z nich výborné kompoty, šťávy i džusy. Brusinky v bio kvalitě seženete výhradně v sušené formě. Používají se při pečení podobně jako rozinky.
Kam pro to nejvoňavější ovoce?
Ptáčci, bzučení včel a čmeláků, brouci i nejrůznější druhy travin a květin – přesně tak vypadá sad obhospodařovaný dle pravidel a legislativy ekologického zemědělství. Namísto chemické ochrany se často využívá ta biologická v podobě dravců, dravých roztočů nebo přípravků na ochranu rostlin povolených pro ekologické zemědělství na bázi různých mikroorganismů či například výluhů z řas a bylin. Ovoce často zdaleka nedosahuje perfektního vzhledu, protože například voskově lesklá slupka u jablek zkrátka není přirozená. Naproti tomu se ale může pyšnit plnou chutí. Bio jednoduše dává smysl – nám i přírodě.
Kvalitní ovoce tak nabídnou zejména bio farmy, a protože je Září – Měsícem biopotravin, můžete se vydat hned na několik akcí, kde kvalitní ovoce seženete. Akce Poznej svého farmáře nabídne prohlídky vybraných farem i s ukázkou produktů a programem pro děti i dospělé. Na ekologickou farmu se ale můžete vydat kdykoliv. Jejich seznam najdete na kamprobio.cz a lovime.bio. Ovoce v bio kvalitě naleznete také v obchodech, kde jej poznáte podle označení logy biolistu a biozebry. Tato loga zaručují, že při jejich pěstování byly dodrženy podmínky ekologické produkce a ovoce může být právem označeno jako BIO.
Náš tip: Vydejte se na Horňáckou farmu
Zavítejte s rodinou do Hrubé Vrbky, kde se nachází ekologická Horňácká farma. Ta kromě bio ovoce a zeleniny nabídne také kvalitní maso z ekologického chovu. Vaše ratolesti navíc jistě ocení dětské hřiště plné zvířátek nebo zábavnou prohlídku farmy. Více informací najdete na stránkách hornackafarma.cz.
Voňavý džem z blum či mirabelek
Džem z mirabelek či blum si vychutnáte jak na podzim, tak během celého roku. Aby měl výraznější chuť, doporučujeme přidat také pomerančovou šťávu. Blumy nejprve povařte, aby šly snadněji vypeckovat.
Ingredience:
- 1,5 kg blum či mirabelek v bio kvalitě
- 500 g bio třtinového cukru
- šťáva z 1 bio pomeranče
- 1 balení želírovacího cukru
Blumy nakrájíme a dáme vařit, až mírně změknou. Odstavíme je a necháme lehce vychladnout. Poté můžeme propasírovat a odstranit pecky. Mirabelky odpeckujeme rovnou. Poté ovoce smícháme s pomerančovou šťávou a přivedeme k varu. Následně přidáváme želírovací cukr smíchaný s obyčejným. Za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Nyní je džem připravený pro naplnění do horkých sklenic. Ty po zavíčkování obrátíme dnem vzhůru. Skladujeme v suchu, temnu a chladu.
Náš tip: Křehký brusinkový koláč
Ingredience:
- hrst sušených brusinek v bio kvalitě
- 150 g bio cukru (polovina do koláče, zbytek do drobenky)
- 2 žloutky z bio vajíček
- 100 g bio mouky hrubé (na drobenku)
- 500 g bio mouky polohrubé
- 100 g bio másla (na drobenku)
- 75 g bio másla
- 250 ml bio mléka
- 25 g bio sušené droždí
- špetka soli
Mouku prosejeme do mísy, uprostřed uděláme důlek a do něj dáme trochu vlažného mléka, lžíci cukru a rozdrobené droždí. Mísu přikryjeme a počkáme 10 minut, až vzejde kvásek, poté přidáme zbytek z ½ cukru, změklé máslo, špetku soli a postupně i mléko a žloutky a vypracujeme hladké těsto. Na teplém místě necháme vykynout alespoň hodinu, poté těsto rozválíme a přendáme do koláčové formy vyložené pečícím papírem. Rozprostřeme na něj brusinky a posypeme drobenkou z hrubé mouky, másla a druhé poloviny cukru. Pečeme asi 30 minut na 180°C, špejlí zkusíme, jestli je koláč už hotový. Po vychladnutí nakrájíme a podáváme.