Originální džemy ze sezónních dobrot. Oslaďte si konec léta výtečnými recepty
Originální džemy ze sezónních dobrot. Oslaďte si konec léta výtečnými recepty
Zavařeniny v podobě lahodných džemů a marmelád jsou v Česku starou dobrou klasikou. A i když většina z nás nedá na tradiční a osvědčené recepty dopustit, občas stojí za to pustit do kuchyně i svěží vítr v podobě něčeho nového. Zkuste naše originální tipy a vyzkoušejte výborné džemy z letních surovin.
Do koláčů, na palačinky, lívance, do jogurtů nebo jen tak namazané na chlebu. Způsobů, jak využít marmelády a džemy, je opravdu mnoho. Největší výhodou těch po domácku připravených je bezesporu to, že máte pod kontrolou kvalitu surovin i množství přidaného cukru. Můžete si tak směs připravit zcela podle svého gusta.
Dopřejte si to nejlepší, je to na vás
Chcete-li se před rodinou či návštěvou pochlubit, jaký báječný džem se vám letos povedl, vsaďte při jeho výrobě na suroviny z ekologického zemědělství. Ovoce i zelenina s certifikátem bio totiž nebude zatížena žádnou zbytečnou chemií.
Víte, jak biopotraviny vlastně poznat? Nenechte se mezi regály zmást líbivými slůvky jako „babiččino“, „domácí“ či „farmářské“. Zapomeňte na lákadla z dílny marketingových odborníků a vždy se řiďte značkami kvality. Certifikované bioprodukty, tedy potraviny z ekologické produkce, poznáte jedině podle log biozebry či biolistu na etiketě. Nakupujete-li na trhu ovoce bez obalu, požádejte prodávajícího o certifikát, ať máte jistotu, že to, na co si děláte zálusk, je skutečně bio.
Potřebujete vědět ještě něco dalšího? Na stránkách myjsmebio.cz najdete nejen spoustu zajímavých a užitečných informací, ale také nepřeberné množství receptů a inspirace k vaření. Na webech kamprobio.cz a lovime.bio zase najdete ekofarmy a jejich nabídku.
Zkusit můžete třeba ekofarmu Schauerovy zahrady na úpatí Českého středohoří, kde přímo ze dvora prodávají spoustu druhů ovoce i zeleniny v bio kvalitě. Více informací na schauerovyzahrady.cz.
Září je měsícem biopotravin, oslavte ho skvělým nákupem
Jako každý rok i letos v září startuje další ročník kampaně Ministerstva zemědělství. Nejen, že září je měsícem biopotravin, nově můžete oslavit také Den ekologického zemědělství, kterým bylo vyhlášeno 23. září po tom, co Evropský parlament, Rada Evropské unie a Evropská komise, tři klíčové instituce EU, podepsaly společné prohlášení.
Džem z rynglí
Že jste o rynglích nikdy neslyšeli? Společně se švestkami, mirabelkami nebo špendlíky patří do početné rodiny slivoní. Paleta barev je různorodá a renklódy, jak se rynglím také přezdívá, mohou být bílé, zelené nebo i tmavě fialové. Jisté ale je, že jejich specifická, šťavnatá a sladká chuť vám jednoznačně učaruje!
- 1 kg bio rynglí
- 300–400 g bio cukru
- 10 g bio pektinu
Ryngle omyjte, zbavte stopek a pecek, pokrájejte na drobné kousky, dejte do hrnce a krátce povařte. Poté ovoce ještě rozmačkejte vidličkou. V misce smíchejte pektin se 4 kávovými lžičkami cukru, přidejte k rynglím a vařte přibližně 5 minut. Následně podle chuti dosypte zbytek cukru a vařte, dokud směs nezhoustne. Pokud se vám džem stále nezdá dostatečně hustý, přidejte citronovou šťávu. Džem nalijte do sterilovaných sklenic, důkladně uzavřete, otočte dnem vzhůru a při pokojové teplotě nechte vychladnout.
Cuketový džem se zázvorem
- 1 kg bio cukety
- 30 g bio zázvoru
- 400 g bio cukru
- 15 g bio pektinu
Cukety oloupejte, vydlabejte a nakrájejte na menší kousky. Pak je spolu se 3 lžičkami cukru vložte do hrnce a povařte, dokud nezměknou. Těsně před vypnutím přidejte najemno nastrouhaný zázvor, vypněte a vše rozmixujte. Smíchejte pektin se 2 až 3 lžičkami cukru, přidejte do rozmixované směsi a vařte do zhoustnutí. Pokud džem není dostatečně hustý, můžete přidat citronovou šťávu. Horký džem nalijte do připravených čistých a suchých sklenic, pořádně zavíčkujte, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.