Odlehčete jídelníček aneb zelenina v hlavní roli

Odlehčete jídelníček aneb zelenina v hlavní roli

Také patříte mezi milovníky pokrmů, kterým kraluje šťavnatá, čerstvá zelenina? Konečně přichází ten dlouho očekávaný čas, kdy si můžete bez obav dopřát lehká a chutná jídla z lokálních a sezónních plodin. Vsaďte proto na naše rychlé tipy, které během parného počasí určitě oceníte, a připravte si recepty z biopotravin, jež vévodí nejoblíbenějším měsícům v roce.

Recepty, ve kterých zeleninu naplníme dalšími dobrotami, můžeme připravovat snad na všechny způsoby a nikdy se neokoukají.  Sáhněte proto po paprikách, rajčatech, cuketě, lilku nebo třeba žampionech a jednoduše je kombinujte s masem, sýrem i těstovinou. Uvidíte, že vykouzlíte báječné kombinace chutí, které potěší nejen mlsné jazýčky, ale také zaujmou krásnými barvami a nepopsatelnou, čerstvou vůní.

Zaměřte se na jedinečnou kvalitu

Ať už pro svůj recept vybíráte jakékoliv suroviny, nezapomeňte při nákupu dbát na perfektní kvalitu. Tu vám zaručí produkty pocházející z ekologického zemědělství – poznáte je snadno podle označení logy biolistu nebo biozebry. U masa z ekologického chovu máte navíc jistotu, že zvířata prožila svůj život v těch nejpřirozenějších podmínkách, byl jim zajištěn přístup na pastvinu nebo do výběhu a byla jim dopřána společnost dalších zvířat – jednoduše řečeno, žila dle zásad welfare. Stejně šetrně pak probíhá i následná manipulace se zvířaty, která má za cíl minimalizovat jejich stres při přepravě, zacházení s nimi i při samotné porážce.

Pokud vás chov zvířat či způsob pěstování nejrůznějších plodin v režimu ekologického zemědělství zajímá více, nebo jen hledáte tipy na chutné recepty z biopotravin, navštivte stránky myjsmebio.cz.

Nejste si jisti, kam vyrazit pro čerstvé bioprodukty? Pro snadnější výběr vám poslouží stránky kamprobio.cz a lovime.bio, kde pomocí interaktivní mapy vyhledáte ekofarmy, které se nachází ve vašem okolí. Jednoduše pak vyberete ty, jež se vám nejvíce líbí, a prohlédnete si jejich aktuální nabídku.


Cukety plněné masem a žampiony

  • 3 střední bio cukety
  • 3 lžíce bio másla
  • 2 stroužky bio česneku
  • 300 g bio mletého masa
  • hrst nakrájených bio žampionů
  • hrst nasekaných bio vlašských ořechů
  • bio oregano nastrouhaný bio čedar
  • sůl, bio pepř

Troubu předehřejte na 180 stupňů a připravte si zapékací mísu, kterou lehce vymažte máslem. Cukety podélně rozřízněte, vydlabejte a odložte je stranou. Na pánvi rozehřejte kousek másla, přidejte česnek, maso a vše osmažte, dokud maso neztratí růžovou barvu. Poté přidejte houby a ořechy. Jakmile houby pustí šťávu, přidejte vydlabanou dužinu z cukety rozkrájenou nadrobno a oregano. Snižte plamen a duste na pánvi ještě přibližně dalších 8 minut. Směs osolte, opepřete a lehce posolené rozpůlené cukety naplňte hotovou směsí. Vložte do zapékací formy, posypte nastrouhaným sýrem a pečte přibližně 25 minut.


Rajčata plněná kuskusem

  • 4 velká bio rajčata
  • 200 g bio kuskusu
  • 250 ml bio vývaru
  • bio jarní cibulka
  • stroužek bio česneku
  • bio petržel
  • 60 g bio balkánského sýra
  • bio římský kmín
  • sůl, bio pepř

Z rajčat opatrně odřízněte vršek zhruba 2 centimetry pod stopkou tak, aby vám vznikla jakási poklička, kterou zbytek rajčete přiklopíte. Lžící opatrně vydlabejte vnitřek rajčat – nesmíte porušit slupku ani tvar. Kuskus nasypte do misky, zalijte vroucím vývarem, přikryjte a nechte odstát přibližně 5 minut. Vmíchejte prolisovaný česnek, jarní cibulku nasekanou nadrobno, petrželku a nadrobený balkánský sýr. Dochuťte solí, pepřem, troškou římského kmínu a vmíchejte dužinu z vydlabaných rajčat. Připravenou směsí rajčata naplňte, přiklopte je odříznutým vrškem a pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů přibližně 10 minut.

TIP na závěr:

Nevíte, kam vyrazit za hezkým zážitkem a perfektní bio zeleninou? Navštivte Biofarmu Pod Sluncem v Žatci, nebo jednoduše vyzkoušejte faremní e-shop. Nabídka biopotravin je široká, uvidíte, že si bio dobroty vyberete i vy! Více informací na www.biofarmapodsluncem.cz.