Nezapomínejte na mléčné výrobky! Zařaďte je do jídelníčku a připravte si chutné a výživné svačinky
Nezapomínejte na mléčné výrobky! Zařaďte je do jídelníčku a připravte si chutné a výživné svačinky
Jaro je v plném proudu, vše kvete, je plné energie, a tak se jistě spousta z nás zamýšlí nad tím, jak našemu tělu v tomto období dopřát to nejlepší, abychom byli plní sil. Na přípravu složitých jídel mnohdy nezbývá moc času (vždyť venku je tak krásně!). Vsaďte proto na rychlé a snadné recepty, jež vás nejen zasytí, ale navíc dodají tělu dostatek energie i potřebné živiny.
Jako základ lahodných svačinek, po kterých můžete sáhnout, když vás během dne přepadne pocit hladu, skvěle poslouží mléčné výrobky. Ať už jde o mléko, sýry, či jogurty, produkty z mléka zkrátka v životě člověka hrají důležitou roli – jsou totiž významným zdrojem vápníku, bílkovin a řady vitamínů. Jednoduchých receptů, které z nich můžeme připravit, existuje celá řada, a proto rozhodně stojí za to se do jejich přípravy pustit!
Při výběru surovin se vyplatí dbát na kvalitu, kterou vám zaručí produkty pocházející z ekologického zemědělství, kde je chov zvířat navíc podřízen vysokým nárokům na tzv. animal welfare. Chovaná zvířata žijí v co nejpřirozenějších podmínkách, v pohodě a v souladu s přírodou, kdy je samozřejmostí přístup na pastvu a volná prostranství mimo stáje. Jednoduše řečeno, když nakupujete mléčné výrobky v bio kvalitě, děláte tím něco nejen pro sebe, přírodu a naši budoucnost, ale také pro hospodářská zvířata. Více informací o ekologickém zemědělství a biopotravinách se dozvíte na myjsmebio.cz. Pro bio kvalitu se vydejte třeba na nejbližší ekofarmu, kterou najdete na lovime.bio a kamprobio.cz. Pakliže se rozhodnete pro klasický supermarket nebo e-shop, zaměřte se na balení výrobku a hledejte označení logy biozebry či biolistu.
Bylinkový dip se zeleninou
- 150 g bio krémového sýra
- 50 g bio bílého jogurtu
- hrst bio bylinek (pažitka, bazalka, petrželka)
- lžička bio dijonské hořčice
- 1 stroužek bio česneku
- citronová šťáva a kůra z bio citronu
- drcené bio chilli
- sůl, bio pepř
V misce důkladně promíchejte krémový sýr, bílý jogurt, hořčici a vymačkanou citronovou šťávu. Česnek oloupejte a prolisujte, citronovou kůru nastrouhejte a spolu s nasekanými bylinkami a špetkou chilli přidejte do směsi. Dochuťte solí a vše opět dobře promíchejte. Hotový dip dejte vychladit do ledničky a podávejte s nakrájenou zeleninou.
Pomazánka z kozího sýra s pažitkou
Pokud zrovna nepatříte mezi příznivce klasického kravského mléka, nezoufejte. V dnešní době můžete vybírat i z alternativ a sáhnout třeba po mléce ovčím nebo kozím. Na jaře je navíc ke koupi těchto dobrot ten nejlepší čas. Navštivte proto nejbližší ekofarmu a připravte si výtečnou pomazánku z kozího sýra s pažitkou.
- 150 g bio čerstvého kozího sýra
- 150 g bio krémového sýra typu lučina
- lžíce bio smetany na vaření
- bio pažitka
- 2 lžičky bio medu
- 2 lžičky bio vinného octa
- bio olivový olej
- sůl, bio pepř
Kozí sýr, lučinu a smetanu smíchejte a osolte podle chuti. Vmíchejte polovinu nasekané pažitky, směs přendejte do mísy a uhlaďte stěrkou. V misce prošlehejte med, vinný ocet a olej. Pomazánku posypte zbylou pažitkou, pepřem a zakápněte zálivkou. Nechte vychladit v ledničce a podávejte s čerstvým pečivem.
Bílý jogurt s ovocem a granolou
- 1 ks bio bílého jogurtu
- 1 lžíce bio medu
- špetka bio skořice
- hrst čerstvého nebo sušeného bio ovoce
- 3 lžíce granoly
Bílý jogurt smíchejte se skořicí a medem. Dno sklenice naplňte jogurtem, posypte vrstvou granoly a přidejte ovoce. Postup ještě jednou opakujte a podávejte vychlazené.
Tip na závěr: Pro výborné ovčí sýry v bio kvalitě vyrazte například na Biofarmu Šonov na Broumovsku. Více informací najdete zde. Pokud patříte mezi milovníky kozích sýrů, navštivte Farmu Mlsná koza, kde si určitě přijdete na své. Informace hledejte zde.