Nebojte se experimentovat a propadněte kouzlu studených polévek!
Nebojte se experimentovat a propadněte kouzlu studených polévek!
Léto v plném proudu, venkovní teploty stoupají a s nimi i chuť na nejrůznější osvěžující dobroty. Dejte sbohem předsudkům a nechte se inspirovat trendem posledních let, kterým jsou studené polévky. Můžete si je dopřát v podobě lehkého, ale výživného obědu nebo jednoduché večeře. Vyzkoušejte třeba naše tipy, uvidíte, že si vás tahle pochoutka rychle získá!
Příprava polévek za studena se těší veliké oblibě především v místech, kde vyšší teploty převládají celoročně. Avšak během parných dnů, kdy příroda rozdává bohatou úrodu zeleniny a ovoce, určitě stojí za to si je dopřát i u nás, nejlépe z lokálních surovin! K dostání je nepřeberné množství čerstvé a voňavé zeleniny, stačí jen sáhnout po té nejoblíbenější.
Aby byl výsledný pokrm opravdu dokonalý, při nákupu surovin se zaměřte na tu nejvyšší kvalitu a dejte přednost těm z ekologického zemědělství. To podléhá přísné evropské i národní legislativě, na jejíž dodržování dohlíží čtyři kontrolní organizace – KEZ, ABCert, Bureau Veritas a Biokont. Biopotraviny poznáte podle označení logy biolistu nebo biozebry a v případě nebalených potravin můžete prodejce požádat o certifikát. Pro více informací o ekologickém způsobu hospodaření navštivte stránky myjsmebio.cz.
Kromě supermarketů biopotraviny zakoupíte také na ekofarmách, jejichž seznam najdete na kamprobio.cz nebo lovime.bio. Pomocí interaktivní mapy navíc můžete snadno vyhledat ty, které se nachází ve vašem okolí, a prohlédnout si jejich aktuální nabídku.
Studená polévka z červené řepy se zakysanou smetanou
- 500 g bio červené řepy
- bio cibule
- 1 l zeleninového vývaru
- čerstvý bio zázvor
- 2 lžíce zakysané smetany
- sůl, bio pepř
Cibuli a červenou řepu oloupejte a nakrájejte na kostičky. Do hrnce nalijte vodu, přidejte nakrájenou zeleninu, zázvor a podle chuti osolte a opepřete. Přiveďte k varu, stáhněte plamen a pomalu vařte minimálně 20 minut. Z hrnce pak zázvor vyjměte, polévku rozmixujte a nechte ji pořádně vychladit. Dozdobte zakysanou smetanou, lístečky červené řepy a podávejte.
Studená cuketová polévka s mátou
- 600 g bio cuket
- 400 ml bio kuřecího vývaru
- bio cibule
- hrst lístků bio máty
- stroužek bio česneku
- 150 ml bio smetany
- sůl, bio pepř
Cukety omyjte, zbavte konců a nakrájejte na kostičky. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Ve větším hrnci nechte rozehřát olivový olej, přidejte cibuli a smažte dozlatova. Poté přidejte cukety, česnek, mátu a za občasného míchání restujte 5 minut. Přilijte vývar, dle chuti osolte a opepřete a vařte asi 15 minut. Hotovou směs rozmixujte tyčovým mixérem do krémové konzistence. Polévku nechte vychladnout, přidejte smetanu, dozdobte mátou a podávejte.
TIP na závěr:
Pro opravdu skvělé jídlo nestačí jen super recept, ale především perfektní suroviny. Zeleninu v bio kvalitě, ale také bio ovoce a bio maso, med nebo třeba calvados najdete na Ekofarmě Lejčkov. Malá rodinná ekofarma nabízí prodej ze dvora i e-shop. A pokud nevíte, co podniknout s dětmi o letních prázdninách, zajeďte třeba právě sem. Více informací najdete zde.