Nastává období slaďoučkých malin, vyzkoušejte je v originálních receptech

Nastává období slaďoučkých malin, vyzkoušejte je v originálních receptech

Léto je v plném proudu a konečně je k dostání lokální ovoce, na které jsme všichni tak dlouho čekali. Maliny – tyto šťavnaté bobulky jsou výborné samy o sobě, ale co je tentokrát zkusit ještě jinak? Propojte jejich perfektní sladkokyselou chuť s jinými ingrediencemi a překvapte své nejbližší během večerního posezení na terase pokrmy s neotřelými kombinacemi.

Nevíte, kde sehnat kvalitní maliny i další sezonní ovoce? Vyrazte na ekologickou farmu! Seznam nejbližších míst, kde lze čerstvé ovoce ale i další bioprodukty a bio suroviny nakoupit, poskytnou interaktivní mapy na stránkách kamprobio.cz a lovime.bio. Pokud budete vybírat ovoce v obchodě, sáhněte po takovém, které ponese označení logy biolistu či biozebry. Jedině ta spolehlivě zaručí, že se skutečně jedná o bio kvalitu. Pokud se chcete dozvědět více informací o biopotravinách a ekologickém zemědělství, navštivte stránky www.myjsmebio.cz.

TIP: Kde sehnat výborné bio ovoce? Zajeďte si například na Živou farmu na jihu Moravy, kde seženete nejen ovoce, ale také zeleninu, bylinky, víno i květiny.


Osvěžující malinová polévka

Pokud v parných dnech příliš neholdujete polévkám, měli byste změnit názor! Tento osvěžující krém je totiž zároveň i dezert plný vitamínů.

  • 4 hrnky čerstvých bio malin
  • ¼ hrnku bio brusinkového džusu nebo šťávy z bílých hroznů
  • ½ až ¾ hrnku bio cukru (pokud jsou maliny dost sladké, můžete ubrat)
  • 1 hrnek bio zakysané smetany
  • 2 lžíce jemně nasekané bio máty

Maliny spolu s džusem a cukrem najemno rozmixujte. Směs následně přeceďte, díky čemuž se zbavíte semínek. Připravenou polévku nalijte do misek. Přidejte smetanu a lehce promíchejte, aby barvy vytvořily krásnou kombinaci. Dejte vychladit. Před podáváním ozdobte ještě několika kapkami husté smetany, lístky máty a malinami či jiným drobným ovocem.


Lehký salát s citronovo-jugurtovou zálivkou a malinami

  • větší miska natrhaného bio salátu (může být hlávkový, ledový, čekanka, rukola, špenát apod.)
  • hrst bio malin
  • hrst bio vlašských ořechů
  • 10 dkg bio sušené šunky
  • 1 bio jogurt
  • ½ bio citronu
  • sůl a pepř v bio kvalitě

 

Natrhaný salát smíchejte s omytými malinami i oříšky. Do směsi natrhejte také šunku. Bílý jogurt dle chuti smíchejte s citronovou šťávou a přimíchejte do salátu. Dochuťte solí a pepřem a podávejte.


Vepřová panenka s malinovým přelivem

  • 500 g bio vepřové panenky
  • 300 g čerstvých bio malin
  • 1 lžička bio másla
  • 1 lžička šťávy z bio citronu
  • 1-2 lžíce bio malinového džemu
  • bio slunečnicový olej
  • sůl a pepř v bio kvalitě

 

 

Maliny propláchněte a nechte řádně okapat. Na pánvi rozehřejte máslo, přidejte maliny, džem, trochu vody a citronovou šťávu. Vše přiveďte k varu a nechte probublávat zhruba 10 minut. Omáčku můžete servírovat teplou, ale i vystydlou na pokojovou teplotu. Mezitím si připravte panenku. Maso vcelku očistěte, nasolte, opepřete a po povrchu potřete trochou oleje. Uložte jej do pekáčku a vložte do vyhřáté trouby na 220 stupňů zhruba na 30 minut. Po upečení jej vyndejte a nechte ještě 5 minut odpočinout. Před podáváním jej rozkrájejte na plátky (uvnitř by mělo být lehce růžové) a přelijte malinovým přelivem. Můžete podávat třeba s rukolovým salátem či opečenými brambory.