Mísy plné barev. Užijte si sezonu salátů naplno!

Mísy plné barev. Užijte si sezonu salátů naplno!

Také se vám v parném létě nechce zbytečně ztrácet čas v kuchyni a potit se u plotny? Máme pro vás řešení. Využijte vše čerstvé, co nám prázdninové měsíce nabízí – zeleninu, ovoce, bylinky i třeba sýry a zkombinujte je do lehkého salátu. Nebojte se v jejich přípravě experimentovat a vyzkoušejte i neobvyklé variace.

Léto je obdobím, kdy dozrává snad veškerá salátová zelenina. A kdy jindy budou saláty chutnat nejlépe, než když je připravíte z čerstvých surovin. Můžete vyzkoušet veganské, vegetariánské i verze s masem nebo mléčnými produkty. Záleží na vašich chuťových preferencích. Dbejte ale na to, abyste saláty připravovali z kvalitních surovin. Jen ty jim dodají nezaměnitelnou chuť i vůni.

Vybírejte pozorně

Doporučujeme sáhnout po potravinách pocházejících z ekologického zemědělství, u nichž je tolerováno jen minimální množství reziduí pesticidů (limit je 0,01 mg/kg), a tak bio zeleninu ani bio ovoce není třeba loupat. Navíc obsahují minerály a vitamíny v dobře vstřebatelné podobě pro tělo. Biopotraviny nabízejí třeba ekofarmy, jejichž seznam najdete na stránkách kamprobio.cz a lovime.bio. Zeleninu a jiné produkty v bio kvalitě zakoupíte také v obchodech. Musí ale nést označení logy biolistu nebo biozebry. Jen ta vám zaručí, že se skutečně jedná o bio kvalitu.

Neomezujte se na zeleninu

Mnoho lidí se salátům vyhýbá z toho důvodu, že je prostě nezasytí. Opak je ale pravdou. Salát se totiž nemusí nutně skládat jen ze zeleniny. V poslední době jsou velice oblíbené například kombinace s čerstvým sýrem i ovocem, jako jsou maliny, borůvky nebo jablka. K salátu můžete přidat také kuskus nebo například grilované kuřecí maso. 

Náš tip: Výborné sýry nejen do salátů nabízí Biofarma Bobrovník. Nachází se pod horou Šerák u obce Lipová-lázně v Jeseníkách. Rodinná farma se zaměřuje na chov ovcí a skotu, více informací o produktech a hospodaření se dozvíte zde.


Lehký salát s kuskusem, ovčím sýrem a ovocem

  • čerstvý ovčí sýr v bio kvalitě
  • ¼ balení bio kuskusu
  • dvě hrsti bio rukoly
  • hrst bio malin
  • hrst bio borůvek
  • lžíce bio medu
  • asi 1 dcl bio jablečného octu
  • kapka bio rostlinného oleje
  • hrst oříšků v biokvalitě dle chuti

Kuskus uvařte pole návodu a nechte vychladnout. Poté do mísy přidejte rukolu, omyté a očištěné maliny a borůvky, ovčí sýr nakrájený najemno a oříšky. Vše dobře promíchejte a vytvořte zálivku. Smíchejte med s olejem a přidejte ho do mísy. Salát poté dochuťte octem.


Kuřecí salát s broskví, borůvkami a zeleninou

  • 1 ks bio kuřecích prsou
  • větší hrst bio salátu
  • 1ks bio broskve
  • hrst bio borůvek
  • hrst nakrájených bio cherry rajčat
  • hrst nakrájené bio salátové okurky
  • 1 ks bio červené cibule
  • semínka v bio kvalitě
  • bio rostlinný olej
  • šťáva z bio citrónu
  • sůl a bio pepř

Nejprve si připravte maso. Doporučujeme ho okořenit pouze solí a pepřem, potřít z obou stran olivovým olejem a dát na gril. Mezitím si připravte salát, který vyperte a natrhejte do větší mísy. Poté přidejte nakrájená a očistěná rajčata, broskve (bez slupky), okurku a celé borůvky. Vše zakápněte olejem a promíchejte. Na závěr přidejte nakrájená kuřecí prsa, která zakápněte citrónem a posypte semínky.