Klasickým řízkům i kaprům odzvonilo! Připravte si výborný bramborový salát tentokrát s kýtou z bio mangalice
Klasickým řízkům i kaprům odzvonilo! Připravte si výborný bramborový salát tentokrát s kýtou z bio mangalice
Smažený kapr nebo řízek s pořádnou porcí bramborového salátu – tradiční kombinace, kterou každý z nás miluje už od dětství. Zkuste ale tentokrát popustit uzdu fantazii a připravte si oblíbený salát s lahodnou kýtou z bio mangalice. Recept od Huga Hromase vám zaručí, že se budete jen olizovat!
Čerstvé a kvalitní suroviny vám při přípravě pokrmu zajistí až polovinu úspěchu. Ať už se zaměřujete na maso, brambory nebo další potřebné ingredience, ty nejlepší naleznete na biofarmách, které hospodaří v režimu ekologického zemědělství. V obchodě biopotraviny spolehlivě poznáte podle označení biolistu či biozebry.
Více informací o biopotravinách a ekologickém zemědělství se dozvíte na stránkách myjsmebio.cz. Mapu bio producentů naleznete na lovime.bio a kamprobio.cz.
- celá kýta z bio mangalice
- 2 stroužky bio česneku
- 2ks bio bobkového listu
- bio cukr
- 2 lžíce soli
- ½ lžíce bio cukru
- 1l vody
- dvě lžíce bio medu
- sklenka bio bílého vína
- sůl
na salát:
- 1kg bio brambor
- 200g bio cibule
- 200g bio mrkve
- 200g bio celeru
- 200g bio kvašených nebo nakládaných okurek
- 4 bio vejce
- nálev z bio cizrny
- sůl a bio pepř
- bio cukr
- bio ocet
- bio rostlinný olej
Podle poměru 2 lžíce soli a půl lžíce cukru na litr vody zamícháme a svaříme lák na naložení kýty. Přidáme dva bobkové listy a dva utřené stroužky česneku. Lák necháme vychladnout na teplotu nižší než pět stupňů a pomocí stříkačky jej napícháme do masa. To pak zalijeme zbytkem láku tak, aby bylo zcela ponořené a uložíme jej na 4 týdny do chladničky. Lák chodíme pravidelně kontrolovat a pokud
začne být cítit, maso ihned omyjeme a naložíme opět do čistého láku. Injektování masa pomůže maso rychleji prosolit.
Prosolené maso den před další úpravou vyjmeme z láku a nechám přes noc venku, aby se trochu ohřálo. Maso uložíme na mřížku v pekáčku a podlijeme vodou. Pečeme zakryté v troubě při teplotě 150 °C tři až čtyři hodiny za občasného přelévání a podlévání vodou. Pára pomůže maso upéct hezky doměkka. Jakmile je maso měkké, rozmícháme si med s bílým vínem a odkryté maso potíráme a dopékáme dozlatova.
Sklenku vývaru z cizrny nebo jiné luštěniny osolíme a za pomalého a stálého přilévání rostlinného oleje vyšleháme majonézu, kterou podle chuti dochutíme solí, octem a cukrem. Očištěnou mrkev a celer uvaříme v osolené vodě doměkka a necháme vychladnout. V té samé vodě pak uvaříme oloupané brambory doměkka. Bio vejce uvaříme zvlášť natvrdo a necháme vychladnout. Brambory, kořenovou zeleninu, cibuli, nakládané okurky i oloupaná vejce nakrájíme na kostičky. Všechno osolíme a opepříme a spojíme majonézou. Znovu dochutíme solí, octem, cukrem a nálevem z okurek. Salát by měl být silně dochucený, zelenina bude chutě postupně vstřebávat. Hotový salát uložíme do chladu. Pečenou kýtu podáváme nakrájenou na plátky s bramborovým salátem.