Klasickým řízkům i kaprům odzvonilo! Připravte si výborný bramborový salát tentokrát s kýtou z bio mangalice

Klasickým řízkům i kaprům odzvonilo! Připravte si výborný bramborový salát tentokrát s kýtou z bio mangalice

Smažený kapr nebo řízek s pořádnou porcí bramborového salátu – tradiční kombinace, kterou každý z nás miluje už od dětství. Zkuste ale tentokrát popustit uzdu fantazii a připravte si oblíbený salát s lahodnou kýtou z bio mangalice. Recept od Huga Hromase vám zaručí, že se budete jen olizovat!

 


Čerstvé a kvalitní suroviny vám při přípravě pokrmu zajistí až polovinu úspěchu. Ať už se zaměřujete na maso, brambory nebo další potřebné ingredience, ty nejlepší naleznete na biofarmách, které hospodaří v režimu ekologického zemědělství. V obchodě biopotraviny spolehlivě poznáte podle označení biolistu či biozebry.

Více informací o biopotravinách a ekologickém zemědělství se dozvíte na stránkách myjsmebio.cz. Mapu bio producentů naleznete na lovime.bio a kamprobio.cz.


  • celá kýta z bio mangalice
  • 2 stroužky bio česneku
  • 2ks bio bobkového listu
  • bio cukr
  • 2 lžíce soli
  • ½ lžíce bio cukru
  • 1l vody
  • dvě lžíce bio medu
  • sklenka bio bílého vína
  • sůl

na salát:

  • 1kg bio brambor
  • 200g bio cibule
  • 200g bio mrkve
  • 200g bio celeru
  • 200g bio kvašených nebo nakládaných okurek
  • 4 bio vejce
  • nálev z bio cizrny
  • sůl a bio pepř
  • bio cukr
  • bio ocet
  • bio rostlinný olej

Podle poměru 2 lžíce soli a půl lžíce cukru na litr vody zamícháme a svaříme lák na naložení kýty. Přidáme dva bobkové listy a dva utřené stroužky česneku. Lák necháme vychladnout na teplotu nižší než pět stupňů a pomocí stříkačky jej napícháme do masa. To pak zalijeme zbytkem láku tak, aby bylo zcela ponořené a uložíme jej na 4 týdny do chladničky. Lák chodíme pravidelně kontrolovat a pokud

začne být cítit, maso ihned omyjeme a naložíme opět do čistého láku. Injektování masa pomůže maso rychleji prosolit.

Prosolené maso den před další úpravou vyjmeme z láku a nechám přes noc venku, aby se trochu ohřálo. Maso uložíme na mřížku v pekáčku a podlijeme vodou. Pečeme zakryté v troubě při teplotě 150 °C tři až čtyři hodiny za občasného přelévání a podlévání vodou. Pára pomůže maso upéct hezky doměkka. Jakmile je maso měkké, rozmícháme si med s bílým vínem a odkryté maso potíráme a dopékáme dozlatova.

Sklenku vývaru z cizrny nebo jiné luštěniny osolíme a za pomalého a stálého přilévání rostlinného oleje vyšleháme majonézu, kterou podle chuti dochutíme solí, octem a cukrem. Očištěnou mrkev a celer uvaříme v osolené vodě doměkka a necháme vychladnout. V té samé vodě pak uvaříme oloupané brambory doměkka. Bio vejce uvaříme zvlášť natvrdo a necháme vychladnout. Brambory, kořenovou zeleninu, cibuli, nakládané okurky i oloupaná vejce nakrájíme na kostičky. Všechno osolíme a opepříme a spojíme majonézou. Znovu dochutíme solí, octem, cukrem a nálevem z okurek. Salát by měl být silně dochucený, zelenina bude chutě postupně vstřebávat. Hotový salát uložíme do chladu. Pečenou kýtu podáváme nakrájenou na plátky s bramborovým salátem.