Grilování s bio vepřovým podle Huga Hromase, zpestřete si letní sezonu

Grilování s bio vepřovým podle Huga Hromase, zpestřete si letní sezonu

Vepřová krkovička k letní grilovačce neodmyslitelně patří. Co takhle ji tentokrát navíc vyšperkovat salátkem z cibule a rozinek a k tomu připojit brambory v popelu? Zkuste další recept z tradičních bio surovin podle Huga Hromase!


Grilovaná krkovice s cibulovým salátem, brambory pečené v popelu

 

  • 800g bio vepřové krkovice
  • 200g bio jogurtu
  • 1 větší bio cibuli
  • 2 stroužky bio česneku
  • sůl a bio pepř podle chuti
  • hrst listové bio petrželky

 

Cibulový salát:

  • 500g bio cibule
  • 2 lžíce bio rozinek
  • 2 lžíce bio vinného octa
  • 2 lžíce bio rostlinného oleje
  • sůl 
  • 500g menších bio brambor ve slupce

 

Vepřovou krkovici nakrájíme na silnější plátky a marinujeme v jogurtu se solí, pepřem, nastrouhaným česnekem a cibulí. Do marinády můžeme přidat hrst nasekané petrželky.

 

Oloupanou cibuli nasekáme na tenké plátky, osolíme a promícháme s předem namočenými rozinkami, octem a olejem, promačkáme a necháme asi hodinu odpočinout.

 

Necháme v grilu odhořet chrastí a drobné větvičky abychom získali větší množství popela.

 

Rozpálené uhlí zasypeme vrstvou popela a umístíme do něj brambory. Zahrneme druhou vrstvou popela a na něj umístíme několik kusů žhavého uhlí. Popel zajistí, aby se brambory pekly, ale nespálily. Brambory pečeme v popelu, dokud na vpich špejlí nebudou měkké.

 

Na grilovací jehly napícháme plátky podélně - tedy po délce. Pečeme zprudka nad rozpáleným uhlím z obou stran dozlatova. Na dotek by maso mělo být pevné a pružné - pokud je měkké, je uvnitř ještě syrové.

 

Podáváme horké brambory zbavené popela, lehce rozmáčknuté, s trochou cibulového salátu a grilovanou krkovicí.