Grilování s bio vepřovým podle Huga Hromase, zpestřete si letní sezonu
Grilování s bio vepřovým podle Huga Hromase, zpestřete si letní sezonu
Vepřová krkovička k letní grilovačce neodmyslitelně patří. Co takhle ji tentokrát navíc vyšperkovat salátkem z cibule a rozinek a k tomu připojit brambory v popelu? Zkuste další recept z tradičních bio surovin podle Huga Hromase!
Grilovaná krkovice s cibulovým salátem, brambory pečené v popelu
- 800g bio vepřové krkovice
- 200g bio jogurtu
- 1 větší bio cibuli
- 2 stroužky bio česneku
- sůl a bio pepř podle chuti
- hrst listové bio petrželky
Cibulový salát:
- 500g bio cibule
- 2 lžíce bio rozinek
- 2 lžíce bio vinného octa
- 2 lžíce bio rostlinného oleje
- sůl
- 500g menších bio brambor ve slupce
Vepřovou krkovici nakrájíme na silnější plátky a marinujeme v jogurtu se solí, pepřem, nastrouhaným česnekem a cibulí. Do marinády můžeme přidat hrst nasekané petrželky.
Oloupanou cibuli nasekáme na tenké plátky, osolíme a promícháme s předem namočenými rozinkami, octem a olejem, promačkáme a necháme asi hodinu odpočinout.
Necháme v grilu odhořet chrastí a drobné větvičky abychom získali větší množství popela.
Rozpálené uhlí zasypeme vrstvou popela a umístíme do něj brambory. Zahrneme druhou vrstvou popela a na něj umístíme několik kusů žhavého uhlí. Popel zajistí, aby se brambory pekly, ale nespálily. Brambory pečeme v popelu, dokud na vpich špejlí nebudou měkké.
Na grilovací jehly napícháme plátky podélně - tedy po délce. Pečeme zprudka nad rozpáleným uhlím z obou stran dozlatova. Na dotek by maso mělo být pevné a pružné - pokud je měkké, je uvnitř ještě syrové.
Podáváme horké brambory zbavené popela, lehce rozmáčknuté, s trochou cibulového salátu a grilovanou krkovicí.