Červená řepa jako nepostradatelná lahůdka nejen do upršených podzimních dnů
Červená řepa jako nepostradatelná lahůdka nejen do upršených podzimních dnů
Pro všechny milovníky barevných jídel máme skvělou zprávu. Nastává čas připravit si krásné pokrmy, které potěší na pohled v době šedivých dnů, ale zároveň budou také vitamínovou bombou, kterou v těchto dlouhých měsících jako když najdete! Červená řepa je hvězda nejen podzimní kuchyně a dokáže svou chutí pořádně překvapit. Připravte si s námi originální recepty!
Nevíte si rady, jak řepu v kuchyni využít a napadá vás snad jen tradiční zavařování v sladkokyselém nálevu nebo poměrně náročná příprava boršče? Věřte, že z řepy se dá vařit velmi snadno a rychle, ale také chutně, což by vám potvrdili i prvotřídní šéfkuchaři. V mžiku z ní můžete vykouzlit nádherné polévky, křupavé saláty, netradiční pomazánky, barevné těstoviny i rizota nebo výjimečné přílohy ke kousku dobrého masa. A to vše s pořádnou dávkou vitaminu C, kyseliny listové, hořčíku, draslíku a dalších látek, které v tradiční době chřipek určitě oceníte.
Ať už se však pustíte do jakéhokoli receptu, dbejte na to, abyste vždy zpracovávali opravdu kvalitní kousky zeleniny. Takové, navíc vypěstované v souladu s přírodou a bez zbytečné chemie, najdete u ekologických zemědělců. Seznam farem nabízejících biopotraviny najdete na stránkách kamprobio.cz nebo lovime.bio. Narazíte na ně také na farmářských trzích, kde by se vám prodejce měl prokázat certifikátem na bioprodukci nebo také v běžném supermarketu. Myslete však vždy na to, že bio zeleninu a všechny další biopotraviny v obchodech poznáte spolehlivě jedině podle označení logy biolistu a biozebry. Věřte, že kupovat bio má smysl, pro vás i přírodu, která je díky ekologickému zemědělství uchovávána pro další generace, v té nejlepší kondici. Více informací nabídnou stránky myjsmebio.cz.
Vydejte se na farmu a poznejte svého farmáře!
Po celé září se navíc můžete těšit hned na několik akcí, které v rámci kampaně Září - Měsíc biopotravin nabídnou prohlídky vybraných ekologických farem s ochutnávkou a prodejem bio dobrot. Poznejte svého farmáře, dopřejte si výtečné sezónní chuťovky a užijte si s celou rodinou zábavné odpoledne. Více informací najdete na stránkách mesicbiopotravin.cz.
NÁŠ TIP: Bio-zelenina Jitka Píchová
Kvalitní zeleninu včetně červené řepy vypěstovanou podle zásad ekologického zemědělství nabízí například farmářka Jitka Píchová v Dolní Ředici. Rozmanitou nabídku obvyklých i netradičních druhů zeleniny najdete na www.bio-zelenina.cz.
Zeleninový krém s červenou řepou v hlavní roli
- 2 bio červené řepy
- 2 bio mrkve
- 1 bio cibule
- ½ malého bio celeru
- 1 bio petržel
- 1 bio brambora
- 3 stroužky bio česneku
- 1 bio smetana
- hrst bio semínek a lístky máty
- lžíce bio slunečnicového oleje
- sůl, bio pepř
Na rozehřátém oleji osmažte nakrájenou cibulku. Jakmile získá barvu, přidejte pokrájený česnek. Společně chvíli opékejte a následně zalijte vodou (může být i vývar). Do ní pak vložte pokrájenou zeleninu na menší kostky – řepu, mrkev, celer, petržel i bramboru. Vše osolte, opepřete a společně vařte zhruba 30 minut, dokud kostky nezměknou. Jakmile je veškerá zelenina měkká, rozmixujte ji tyčovým mixérem a přilijte necelý kelímek smetany. Společně ještě krátce povařte a dochuťte. Krém podávejte se semínky, lístky máty a kapkou smetany.
Vepřová panenka s pečeným bramborem, žampiony a přelivem z červené řepy
- ½ kg bio vepřové panenky
- lžička bio olivového oleje
- sůl, bio pepř
Na přílohu:
- 3 bio brambory
- 5 bio žampionů
- koření na americké brambory
- koření na grilovanou zeleninu
- lžíce bio másla
- sůl
Na přeliv:
- 1 bio červená řepa
- 1 dcl bio červeného vína
- 1 bio smetana
- šťáva z bio citronu
- bio cukr
- sůl a bio pepř
Vepřovou panenku ponechte v celku, očistěte ji, potřete olejem, posolte a zprudka ji opečte na pánvi ze všech stran. Poté ji přesuňte do pekáčku a dopečte v troubě cca na 8 minut při 180 stupních, aby uvnitř zůstala šťavnatá a růžová. Upečenou ji pak nechte odpočívat, před podáváním je třeba ji rozkrájet na plátky. Než se však pustíte do panenky, měli byste mít připravený přeliv a přílohu už téměř hotovou.
Do malého hrnce dejte dusit s trochou vody pokrájenou a osolenou červenou řepu na malé kousky. Jakmile bude již měkká na skus, přilijte červené víno a nechte krátce povařit. Následně přilijte smetanu a vařte ještě dalších 5 minut. Vše poté společně rozmixujte a dochuťte citronem, cukrem, solí a pepřem.
Jako přílohu budete podávat pečené brambory se žampiony. Brambory rozkrájejte na malá a tenčí kolečka, posypte kořením a dejte s kouskem másla péct na 170 stupňů. Jakmile budou téměř hotové, přidejte okořeněné plátky žampionů a pečte společně dozlatova.
Na talíř umístěte upečené brambory se žampiony, panenku nakrájenou na tenké plátky a vše přelijte horkým přelivem z červené řepy. Může dozdobit třeba snítkou tymiánu či klíčky z červené řepy. Dobrou chuť!