Zpestřete si zimní dny novými recepty a vyzkoušejte kvalitní bezlepkovou mouku
Zpestřete si zimní dny novými recepty a vyzkoušejte kvalitní bezlepkovou mouku
Trápí vás dlouhé zimní večery, cítíte se unaveně a máte pochmurnou náladu? Využijte volný čas k tomu, abyste vyzkoušeli nové recepty, na které nemáte v běžných dnech čas. Dbejte však na kvalitu potravin, ze kterých pochutiny připravujete a zaměřte se na produkty ekologického zemědělství. Široký výběr z nejrůznějších druhů bio mouky se v českých regálech objevuje už dlouho. Na své si ale konečně pořádně přijdou i ti, kteří si klasickou mouku dopřát nemohou. V poslední době se stále více rozšiřuje nabídka bezlepkové bio mouky pro celiaky.
Každý, kdo trpí celiakií, a nemůže si tak dopřát běžné potraviny s obsahem lepku, jistě ocení, že si i v Česku může zakoupit různé druhy bezlepkové bio mouky pro domácí pečení. Nemusíte být však nutně celiak, abyste si nemohli upéct sladké i slané dobroty trochu jinak. Ozvláštnit (nejen) své pečení můžete i vy.
Zkoušeli jste z namíchaných bezlepkových směsí připravit chléb a nezbylo z něj nakonec nic víc než hromádka mouky, která vůbec nedrží pohromadě? Sáhněte raději po kvalitních a tradičních českých odrůdách, z kterých je ta nejlepší bio bezlepková mouka. Dopřát si můžete pohankovou mouku, která obsahuje vitamíny B1, B2, E, C, zinek, hořčík nebo také rutin, originální mouku z červené čočky či ze žlutého hrachu i mouku čirokovou, která je bohatá na bílkoviny, a navíc působí protizánětlivě.
Mezi další bezlepkové bio mouky patří například jáhlová, cizrnová, lupinová, lněná, sezamová a maková. Mouky jsou dnes už běžně k dostání v prodejnách se zdravou výživou, ale stále častěji se objevují i v supermarketech.
NÁŠ TIP: Špaldové muffiny s borůvkami a citronovou polevou
Ingredience:
- 2 hrníčky bio borůvek
- 2 hrníčky bio pohankové mouky
- 1 hrníček bio třtinového cukru
- ½ hrníčku bio másla
- ½ hrníčku bio mléka
- 2 bio vejce
- 2 lžičky prášku do pečiva
- špetku soli
Předehřejte troubu na 180°C a připravte si těsto. Do mísy přidejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Vše dobře promíchejte. Do druhé misky vložte máslo v pokojové teplotě a přidejte cukr. Pomocí kuchyňského robotu zpracujte do pěny. Do robotu přidávejte postupně po jednom vejce a po troškách směs mouky. Vždy na střídačku a ne najednou. Směs jemně míchejte a přidejte očištěné borůvky. Takto připravené těsto vložte pomocí lžíce do košíčků jen do tří čtvrtin. Pečte asi 30 minut.
Ingredience na polevu:
- 1/2 hrníčku moučkového cukru
- citronová šťáva z bio citronu
Cukr rozmíchejte s citronovou šťávou do husté polevy, kterou hotové muffiny ozdobíte. Můžete také přidat různé cukrářské ozdoby a borůvky navrch.