Zapomeňte na proteiny, zvolte raději hodnotný tvaroh!
Zapomeňte na proteiny, zvolte raději hodnotný tvaroh!
V chladících boxech obchodů se v poslední době často objevují různé mléčné výrobky s přídavkem proteinu navíc. Ať už se jedná o jogurty, různé pudingy či nápoje. Co takhle raději sáhnout po klasickém tvarohu, který obsahuje dostatek bílkovin, minerální látky i vitaminy. Využití této hodnotné potraviny v kuchyni je navíc velmi univerzální, lze z něj připravit sladké i slané pokrmy.
Měkký tvaroh vzniká 3 způsoby, nejčastěji srážením a následným lisováním v látkových pytlích, takzvaných tvarožnících. Sraženinu lze také odstředit, na jedné straně zbyde tekutá část v podobě syrovátek a na druhé výsledný produkt. Stejně jako zakysané mléčné výrobky obsahuje celou řadu benefitů a rozhodně bychom si jej měli dopřávat pravidelně. Kromě příznivého vlivu na střevní mikrobiom obsahuje značné množství cenného vápníku, draslíku a také vitaminu B2 neboli riboflavinu. Mléčné bílkoviny z tvarohu jsou snadno stravitelné a díky nízkému obsahu mléčného cukru, laktózy, může být přijatelnou variantou také pro lidi trpící intolerancí na laktózu.
Tvaroh se podle obsahu tuku dělí na nízkotučný, polotučný a tučný, existuje také tvrdá varianta, vhodná na strouhání. Můžete si tak sami vybrat, který je pro vás nejvhodnější. Pamatujte ale, že tuk je nositelem chuti, takže lahodnější bývá zpravidla právě tučnější varianta, která ale ani tak neobsahuje příliš velké množství kalorií. Navíc řada vitamínů je rozpustná právě v tucích, takže se nebojte sáhnout po poctivém tvarohu, třeba z nějaké ekofarmy. Nehledě na to, který typ zvolíte, tvaroh dokáže velmi dobře zasytit a je tak vhodný třeba na odpolední svačinku či jako součást večeře.
Kam se pro tvaroh vypravit?
V obchodech kvalitní tvaroh poznáte podle certifikovaných log biolistu a biozebry, která značí původ z ekologického zemědělství, které musí splňovat zákonem dané požadavky na chov zvířat. Farmáři jim zajišťují bezvadné podmínky k životu a patřičnou péči. Krávy tráví většinu času na pastvě a také v ustájení mají dostatek prostoru. Žijí tak téměř v přirozených podmínkách.
Mléko v bio kvalitě se díky tomu vyznačuje vyšším obsahem prospěšných omega-3 mastných kyselin a minimem zbytkových pesticidů. Bohaté je také na kyselinu linolovou, které je až třikrát více. Pro tvaroh či další mléčné výrobky se můžete vydat přímo na některou z mnoha ekologických farem. K dnešnímu dni je v ČR celkem 49 ekofarem, které sami zpracovávají biomléko na tvaroh či jiné mléčné produkty.
Univerzální potravina
Zásobu tvarohu se vyplatí mít v ledničce téměř neustále. Připravíte z něj celou řadu nejrůznějších pokrmů. Hodí se na přípravu pomazánek k pečivu. Stačí jen přidat kousky oblíbené zeleniny a dochutit solí, pepřem, paprikou či kmínem. Nezastupitelný je ve sladkých jídlech, ať už vaříte klasickou žemlovku s jablky a rozinkami nebo lehký nepečený dezert s ovocem. A co teprve kynuté buchty a koláče? Ty si bez tvarohu lze představit jen těžko.