Výtečná příloha s ještě širším využitím. Dopřejte si zelí, jak ho neznáte!

Výtečná příloha s ještě širším využitím. Dopřejte si zelí, jak ho neznáte!

Zelí patří mezi nepostradatelné ingredience české kuchyně. Kromě toho, že bývá součástí tradičních pokrmů, jako je vepřové s knedlíkem, pečená kachna nebo oblíbená zelňačka, je doslova vitamínovou bombou. A proto by ve vašich podzimních receptech rozhodně nemělo chybět. Vyzkoušejte jeho přednosti v neotřelých receptech. Doporučujeme například zeleninové závitky se zelím, v kombinaci s pečeným kuřetem nebo si můžete připravit výtečnou polévku z červeného zelí. Uvidíte, že si určitě pochutnáte!

Zelí má díky své trvanlivosti pověst tradiční zimní zeleniny, ale během pozdního léta a podzimu seženete mnohem křupavější a šťavnatější kousky. Ty se budou hodit například do zeleninových závitků nebo salátů. Sterilované, kysané nebo zelí ve sladkokyselém nálevu naopak využijete při vaření větších a tradičnějších jídel.

Vitamínová pokladnice

Zelí se může rovněž pyšnit vysokým obsahem vitamínu C, ale vzácných látek v sobě skrývá mnohem více. A to například vitamín E, K nebo vitamíny skupiny B. Z minerálů zde najdeme zejména draslík, hořčík, vlákninu a další.

Pro čerstvé zelí k eko farmáři

V sezóně seženete čerstvé zelí v bio kvalitě u producentů, kteří nabízí kvalitní kousky na farmách nebo farmářských trzích. Seznam nejbližších farem, které nabízejí bio zeleninu a další kvalitní pochoutky, najdete na stránkách kamprobio.cz nebo lovime.bio. Pokud nemáte čas na osobní návštěvu, můžete využít i faremní e-shopy nebo bedýnkové systémy. Zvolíte-li nákup v supermarketu, dbejte na to, aby potraviny vždy nesly označení logy biolistu nebo biozebry, jedině ty zaručí, že se skutečně jedná o certifikovanou biopotravinu. Více informací o biopotravinách a ekologickém zemědělství najdete na myjsmebio.cz.

NÁŠ TIP: Září je Měsícem biopotravin, a tak se v rámci projektu Poznej svého farmáře, který probíhá po celý měsíc, můžete vydat na některou z vybraných farem. Kromě ochutnávky a nákupu letošní úrody se navíc dozvíte zajímavosti o chodu farmy, ekologickém zemědělství nebo si budete moci prohlédnout domácí zvířata.

Kam pro bio zelí?

Vydejte se do Zahrady Černíkovice, která se nachází v Královéhradeckém kraji nedaleko Rychnova nad Kněžnou. Miloš Kurka, majitel zahradnictví, zde od roku 2011 hospodaří na půdě, kterou si pronajal od šlechtické rodiny Kolovratů. Pěstuje spoustu druhů bio zeleniny, kterou prodává prostřednictvím bedýnek známých pod názvem Kurkovy bedýnky. Čerstvé biopotraviny ze Zahrady Černíkovice nabízí i formou předplatného na celou sezónu v rámci tzv. KPZ – komunitou podporovaného zemědělství. Do Zahrady Černíkovice se můžete vydat například 4. září na akci Poznej svého farmáře. Kromě nákupů kvalitní zeleniny navíc nakouknete i do faremních prostor. Více informací najdete na stránkách www.biozelenina-bedynky.cz.


Polévka z červeného zelí

  • 400 g bio červeného zelí
  • 1 ks bio červené cibule
  • 2 lžíce bio rostlinného oleje
  • 6500 ml bio zeleninového vývaru
  • 50 ml bio smetany na vaření
  • oříšky a bobkový list na ozdobu

Zelí nakrájejte na proužky, cibuli oloupejte a nasekejte najemno. Zeleninu opečte na oleji na mírném plameni asi 5 minut. Poté přidejte zeleninový vývar a vařte půl hodiny. Polévku následně rozmixujte, přidejte smetanu a promíchejte. Takto připravený krém ozdobte oříšky a bobkovým listem. Podávat můžete s chlebem.


Salát z červeného zelí s kuřetem

  • 200 g bio kuřecích prsou
  • 200 g bio zelí (červené i bílé)
  • 2 ks bio řapíkatého celeru
  • 2 ks bio mrkve
  • 1 ks bio chilli papričky
  • bio limetková šťáva
  • bio rostlinný olej
  • bio rýžový ocet
  • sůl a bio pepř na dochucení

Do mísy přidejte na nudličky nakrájené zelí, dále mrkev nasekanou najemno, očištěnou a nakrájenou cibuli i celer. Vše osolte a rukou zeleninu promačkejte. Nechte odpočinout alespoň 10 minut. Mezitím si připravte maso. Kuřecí prsa očistěte, nakrájejte na nudličky, osolte, opepřete a nechte grilovat alespoň 8 minut. Salát před podáváním zakápněte limetovou šťávou, octem a olejem. Vše dobře promíchejte a dochuťte solí i pepřem. Na závěr přidejte grilované maso.


Čerstvé zeleninové závitky se zelím (10 ks)

Na závitky:

  • 200 g červeného zelí v bio kvalitě
  • 200 g bio mrkve
  • 2 ks bio jarní cibulky
  • svazek bio ředkviček
  • hrst salátu (libovolný) v bio kvalitě
  • 40 rýžových placek
  • hrst bio máty

Na omáčku:

  • bio arašídový krém
  • kapka bio sójové omáčky
  • nastrouhaný bio česnek

Zeleninu očistěte a nakrájejte na tenké špalíčky, bio cibulku na kolečka. Salát vyperte a natrhejte na malé kousky, mátu nasekejte najemno. Rýžový papír po jednom namáčejte do misky se studenou

vodou tak, aby navlhnul z obou stran, ale nezměkl. Takto připravený papír položte na pracovní plochu a postupujte jako v případě plnění tortilly. Vše naskládejte doprostřed, poté zahněte konce placky a zarolujte ji.

K připraveným závitkům si ještě přichystejte omáčku. V malé misce důkladně promíchejte všechny ingredience s 1 dcl teplé vody a můžete podávat!