Vánoce v duchu tradic – připravte si pochoutky, které na sváteční tabuli nesmí chybět!

Vánoce v duchu tradic – připravte si pochoutky, které na sváteční tabuli nesmí chybět!

Tradiční štědrovečerní pokrm v podobě kapra či řízku s bramborovým salátem k období Vánoc neodmyslitelně patří. Vánoční tabule se ale rozhodně neobejde ani bez poctivé polévky. Alternativních receptů je v posledních letech všude plno. Co se takhle letos vrátit ke staré české klasice? Vsaďte na typické recepty našich babiček a připravte si rybí nebo čočkovou polévku, která vás v mžiku přenese zpátky do bezstarostných dětských let

Skutečně kvalitní ingredience nám při přípravě pokrmů zaručí až polovinu úspěchu! Proto při sestavování svého svátečního menu dbejte především na to, abyste vybírali suroviny pocházející z produkce biofarem hospodařících v režimu ekologického zemědělství. Více informací o biopotravinách se dozvíte na myjsmebio.cz. Seznamy biofarem po celé České republice najdete na lovime.bio a kamprobio.cz. Pokud vás ale trápí vánoční shon a nemáte na návštěvu nejbližší ekofarmy dostatek času, nezoufejte. V supermarketech biopotraviny poznáte podle loga biolistu či biozebry.

NÁŠ TIP: Sehnat bio kapra sice není stále ještě jednoduché, přesto to ale jde. Jedním z ekofarmářů, kteří kapry a další ryby v kvalitě bio nabízí, je pan Daniel Nátr. Na své farmě NA3 v Černé Vodě na Jesenicku, kromě ekologické produkce ryb, produkuje také hovězí maso v biokvalitě.


Tradiční rybí polévka

  • hlavy, kostry a odřezky z bio kapra
  • 80 g bio mlíčí či jiker
  • 3 kuličky nového koření v bio kvalitě
  • 1 bobkový list v bio kvalitě
  • 1 bio mrkev
  • 1 bio cibule
  • 1 bio šalotka
  • 1 bio celer
  • petržel v bio kvalitě
  • muškátový oříšek v bio kvalitě
  • 2 lžíce hladké mouky v bio kvalitě
  • 2 lžíce bio másla
  • sůl, bio pepř

Do hrnce vložíme rybí skelety, kapří hlavy zbavené očí a žaber a všechny odřezky. Přidáme několik kuliček černého pepře, nové koření, bobkový list, mrkev, cibuli, celer, kořen petržele, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Vaříme na mírném ohni zhruba 15-20 minut, poté přecedíme a založíme polévku. Na másle orestujeme šalotku nasekanou nadrobno a zasypeme zhruba dvěma lžícemi hladké mouky. Zalijeme rybím vývarem, promícháme a lehce ochutíme muškátový oříškem. Přidáme mlíčí či jikry a povaříme zhruba 5 minut. Nakonec z hlav odebereme uvařené maso, nakrájíme nadrobno, vložíme do polévky a servírujeme.


Podzimní čočková polévka

  • 300 g bio čočky
  • 2 bio brambory
  • 1 bio mrkev
  • 2-3 stroužky bio česneku
  • 2 lžíce másla v bio kvalitě
  • 1 bio cibule
  • 2 lžíce hladké mouky v bio kvalitě
  • 1 l vývaru nebo vody
  • 2 bobkové listy v bio kvalitě
  • 3 kuličky nového koření v bio kvalitě
  • 1 lžička sušené majoránky v bio kvalitě
  • petržel v bio kvalitě
  • sůl, bio pepř

Čočku necháme přes noc namočenou ve vodě, aby nabobtnala. V hrnci zpěníme na másle oloupanou, na kostičky nakrájenou cibuli, zaprášíme moukou a mícháme do světle zlaté barvy. Přidáme oloupanou, nakrájenou mrkev, brambory, zalijeme vodou (nebo vývarem), přidáme propláchnutou čočku, bobkový list, nové koření, pepř, sůl a vaříme zhruba čtvrt hodiny. Když jsou brambory, mrkev i čočka uvařené, prolisujeme do polévky česnek a vaříme ještě dalších 5 minut. Dochutíme sušenou majoránkou a podáváme posypané nasekanou petrželkou.