V hlavní roli pastinák. Téměř zapomenutá zelenina, která vás v kuchyni překvapí

V hlavní roli pastinák. Téměř zapomenutá zelenina, která vás v kuchyni překvapí

Také se vám stalo, že jste si spletli petržel s pastinákem? Není divu! Pastinák může skutečně na pohled připomínat tuto košatou bylinku, chuťově je ale velmi odlišný. V čem tkví jeho specifika, jak vybrat v obchodě ten nejkvalitnější a jaké recepty z něj připravit, se dočtete v našem článku.

Na pohled se tváří jako petržel, svou sladkou chutí zase mnohým připomíná mrkev. Oproti ní je ale tato kořenová zelenina mnohem bohatší na cenné látky. Obsahuje velké množství vitamínu C, draslíku a vlákniny. Pastinák, na něž se v posledních letech trochu pozapomnělo, se ale v poslední době dostává opět na výsluní a často se přidává do zeleninových polévek, zapéká v troubě, nebo slouží jen jako příloha například v podobě pyré. 

Vybírejte s rozmyslem

Až se příště vydáte na nákup do vašeho oblíbeného supermarketu, zbystřete a zaměřte se na skutečnou kvalitu. Tu hledejte v regálech mezi produkty ekologického zemědělství. Certifikované biopotraviny byly vypěstovány v souladu s přírodou a bez zbytečné chemie. Hnojení je prováděno pomocí hnoje hospodářských zvířat, kompostem nebo zeleným hnojením. Díky hospodaření v souladu s přírodou se do vody nevyplavují žádné pesticidy, půda je živá, plná humusu a přirozených mikroorganismů. Chtěli byste se o biopotravinách dozvědět více informací? Navštivte stránky myjsmebio.cz. 

Zajímá vás, jak probíhá ekologický chov hospodářských zvířat nebo třeba rostlinná bio produkce? Vydejte se na ekofarmy, jejichž seznam najdete na lovime.bio a kamprobio.cz! 


pastinakove-hranolky-s-petrzeli-a-cesnekem.jpgPastinákové hranolky s petrželí a česnekem

  • 4 střední bio pastináky
  • 4-6 lžic bio olivového oleje
  • šťáva z bio citronu
  • hrst bio hladkolisté petržele
  • 2 stroužky bio česneku
  • sůl, bio pepř

Troubu předehřejte na 200 stupňů. Pastinák omyjte a pečlivě oloupejte. Nakrájejte ho na stejně velké hranolky. V míse smíchejte olej, citronovou šťávu, prolisovaný česnek a hranolky olejovou směsí zakápněte. Plech vyložte pečicím papírem a pokrájené hranolky na něj vyskládejte. Pečte zhruba 15 minut dozlatova a dokřupava. Hranolky vyjměte, posypte nasekanou petrželkou a podávejte třeba s bylinkovým dipem. 


pastinakova-polevka.jpgPastináková polévka

  • 250 g bio pastináku
  • 100 g bio bulvového celeru
  • bio cibule
  • stroužek bio česneku 
  • 2 bio brambory
  • 2 lžíce bio slunečnicového oleje
  • 500 ml bio zeleninového vývaru
  • 125 ml bio smetany na vaření
  • čerstvý bio tymián
  • sůl, bio pepř

200 g pastináku, celer, cibuli, česnek a brambory nakrájejte a oloupejte na malé kostičky. Zbylý pastinák si ponechte na přípravu hoblinek. Ve větším hrnci rozpalte olej, dozlatova orestujte cibuli a česnek, následně přidejte všechnu nakrájenou zeleninu a ještě 5 minut opékejte. Zalijte vývarem, dochuťte solí a vařte na mírném ohni přibližně 20 minut, dokud zelenina dostatečně nezměkne. Mezitím si připravte hoblinky. Zbylý pastinák oloupejte a nakrájejte podélně na tenké plátky. Na pánvi s kapkou oleje smažte přibližně 5 minut dokřupava. Odložte na ubrousek, který nasaje přebytečné množství oleje a dochuťte proužky solí. Uvařenou zeleninovou směs rozmixujte na jemný krém. Polévku zjemněte smetanou, dochuťte solí a pepřem, ozdobte pastinákovými hoblinkami a podávejte. 


Tip na závěr

Pro zeleninu, ale i další potraviny v bio kvalitě se vydejte třeba na Biofarmu Olešná, která se nachází v Jihočeském kraji nedaleko Písku a svou bio produkci nabízí přímo z faremního dvora. Více informací na biofarmaolesna.cz.