Staňte se letos hvězdou grilovací sezóny a připravte si vytříbený steak!
Staňte se letos hvězdou grilovací sezóny a připravte si vytříbený steak!
Voňavé, křehké a lahodné. Grilované maso je zkrátka něco, bez čeho si letní posezení na zahrádce jen těžko dokážeme představit. A i když se mnozí mohou domnívat, že se jedná o velmi jednoduchou disciplínu, je vhodné dodržet alespoň základní pravidla, díky nimž bude váš steak chutnat jako od profesionálního kuchaře. Připravte se na letní sezónu poctivě a nachystejte si maso, po kterém se jen zapráší!
Ať už během grilování vsadíte na hovězí, nebo pro steak méně obvyklé vepřové, buďte si jisti, že prvním krokem k úspěchu je vybírat kvalitní maso. Řada tuzemských farem, které hospodaří v režimu ekologického zemědělství, nabízí široké spektrum partií vhodných ke grilování, vyzrálých a jemných. Právě vyzrálost masa a správná volba plemene je tou zásadní ingrediencí, jež vám zaručí úspěch. Chov zvířat je na ekofarmách podřízen tzv. animal welfare zásadám, které spočívají v zajištění co nejpřirozenějších podmínek pro život, v celoročním přístupu na pastvinu a volné prostranství, ale také v přísunu kvalitního bio krmiva nebo v dostatečné socializaci. Fyzická i psychická pohoda zvířat se tak následně projevuje i na struktuře a vysoké kvalitě masa, jež je navíc podtržena šetrným způsobem porážky. Více informací o biopotravinách najdete na myjsmebio.cz.
Chcete si být jisti, že skutečně nakupujete zboží vyprodukované v souladu s principy ekologického zemědělství? Pak v obchodech hledejte označení logy biolistu či biozebry. Pro ještě autentičtější zážitek zavítejte na samotné ekofarmy, kde na vlastní oči uvidíte, jak se zde hospodaří a v jakých podmínkách zvířata žijí. Seznam farem najdete na kamprobio.cz a lovime.bio, kde zároveň pomocí interaktivní mapy dohledáte tu, která se nachází nejblíže vašemu okolí, a rovnou si prohlédnete její aktuální nabídku.
Tuk jako nejlepší přítel grilování
Dáváte před prorostlým masem přednost tomu libovému? Při grilování steaku od této zásady raději upusťte, jelikož právě v tomto případě platí, že tuk zajistí naprosto výjimečný chuťový zážitek. Díky němu je maso šťavnatější, křehčí a chuťově výraznější. Pokud se mu i tak chcete raději vyhnout, radíme odstraňovat ho až ve chvíli, kdy je maso hotové. Svou nezastupitelnou roli totiž vykoná právě během procesu grilování.
Myslete na správnou teplotu
Zapomeňte na to, že byste steak hodili na gril rovnou po vytažení z lednice. V takovém případě by totiž došlo k tepelnému šoku, maso by se stáhlo a ztratilo na šťavnatosti a křehkosti. Raději ho nechte při pokojové teplotě minimálně dvě hodiny v klidu odpočívat.
Méně je někdy více
Nepotřebujete složité marinády, abyste vykouzlili doslova explozi chutí. Bohatě vám totiž postačí sůl, pepř a olivový olej. Dbejte ale především na správné načasování. Rozhodně nedoporučujeme solit, pokud se ke grilování chystáte až za několik hodin. Raději počkejte a maso osolte těsně před tím, než gril rozžhavíte, nebo až po upečení.
Hurá do toho!
Nebojte se gril předehřát na velmi vysokou teplotu. Pokud byste totiž začali pouze na mírném ohni, maso se rychle vysuší a celá vaše práce přijde vniveč. V žádném případě steak neotáčejte vidličkou, chopte se raději kleští. Řiďte se především teplotou masa a rozhodně mějte po ruce teploměr. I když se pro jednotlivé stupně propečení často uvádí konkrétní čas, myslete na to, že velmi záleží také na velikosti a tloušťce masa.
Nechte maso odpočinout
Rádi byste se do masa zakousli ihned po sundání z grilu? Radíme svou chuť na chvíli ovládnout a nechat maso prvních pár minut odpočinout a dojít v teple. Díky tomu se totiž šťáva rozprostře rovnoměrně po celém steaku a vy si pak toto šťavnaté mistrovské dílo budete moci vychutnat se vším všudy.
TIP na závěr:
Pro lahodné maso v bio kvalitě se vydejte třeba na malebnou Farmu Galloway v Plzeňském kraji, která zároveň poskytuje i možnost ubytování. Navíc zde chovají koně, nabízí projížďky a o zábavu pro malé i velké je tak bezvadně postaráno. Více informací se dozvíte na galloway-farma.cz.