Sezóna rajčat v plném proudu. Ponechte si jejich výtečnou chuť po celý rok
Sezóna rajčat v plném proudu. Ponechte si jejich výtečnou chuť po celý rok
Konec srpna znamená jediné – sezóna rajčat se blíží do finále. Pokud toužíte po tom, abyste si jejich výtečnou chuť ponechali i o něco déle, můžete se pokusit o výrobu domácího kečupu, pesta nebo oblíbených sušených rajčat. Přinášíme tipy na recepty, které budete milovat. Dbejte ale na to, abyste pro své dobroty vybírali kvalitní suroviny.
Zralá rajčata jsou typická svou jedinečnou chutí, a to díky tomu že v sobě snoubí kyselou a sladkou příchuť. Obsahují rovněž mnoho cenných látek, zejména draslík, vlákninu, zinek nebo tyramin. V jejich plodech se nachází také mnoho vody a uchovávají v sobě antioxidanty, které buňky chrání před volnými radikály. Jsou tak skvělým společníkem nejen díky své chuti, ale jsou i přínosem pro naše tělo.
Pokud zoufáte nad tím, že je jejich sezóna krátká a už brzy se budeme muset smířit s tím, že žádná čerstvá neseženete, nezoufejte. Můžete si jejich čerstvost částečně prodloužit správným skladováním nebo si je usušit, naložit či zavařit.
Pro kvalitu na ekofarmu
Hodnotná rajčata nabídnou ekologičtí zemědělci, kteří při pěstování nepoužívají žádné pesticidy ani průmyslová hnojiva. Bio rajčata tak budou obsahovat vitamíny a minerály v podobě, která je dobře stravitelná pro naše tělo. Seženete je na bio farmách, kde se můžete osobně zastavit nebo zvolit nákup přes faremní e-shop či prostřednictvím bedýnkových systémů. Zeleninu v bio kvalitě seženete také v obchodech. Musí však vždy nést označení logem biolistu nebo biozebry.
Náš tip: Pro čerstvou zeleninu se můžete vydat do Bio zahradnictví Košař. Farma se nachází u Zlína, kde také svoji produkci na farmářském trhu prodává nebo nabízí sezónní zeleninu i prostřednictvím bedýnkových systémů. Více informací se dozvíte zde.
Domácí rajčatové pesto
- 1 kg bio rajčat
- 2 stroužky bio česneku
- 3 lžíce bio extra panenského olivového oleje
- šťáva z bio citrónu
- bio bazalka
- sůl a bio pepř na dochucení
Rajčata na spodní straně nařežeme nožem do tvaru křížku tak, aby se nám po spaření lépe loupala. Vložíme je do mísy a zalijeme převařenou horkou vodou tak, aby se celá ponořila. Necháme odstát a po vychladnutí oloupeme. Poté je rozkrojíme a vydlábneme semínka. Následně všechny ingredience vložíme do mixéru a mixujeme, dokud nevznikne kašovitá konzistence. Můžeme přidat také parmezán nebo chilli papričku dle chuti. Na závěr osolíme a opepříme.
Náš tip: Pro aromatičtější chuť můžete bazalku přidat až těsně před podáváním s těstovinami.
Kečup jako od babičky
- 1 kg bio rajčat
- 1 ks bio cibule
- 100 g bio třtinového cukru
- 60 ml bio jablečného octu
- Asi 100 ml vody
- 2 ks bio bobkového listu
- špetka bio mleté skořice
- špetka bio nového koření
- špetka bio muškátového oříšku
- lžička bio mleté papriky
- 3 kuličky bio pepře
Rajčata a cibuli očistíme a nakrájíme na menší kousky, které vložíme do hrnce s vodou, octem a cukrem. Koření doporučujeme zabalit do pytlíku, aby se vám lépe vytahovalo. Postačí kus látky, který ovážete nití. Za občasného míchání vařte asi 45 minut, dokud se směs nerozvaří. Poté koření vyjmeme a pomocí tyčového mixéru směs rozmixujeme. Následně přes síto směs propasírujeme a rozdělíme do čistých a vyvařených skleniček. Sterilujeme asi 15-20 minut při teplotě 90 stupňů.
Výtečná sušená rajčata
- 1 kg bio rajčat
- 8 stroužků bio česneku
- hrst sušené bio bazalky
- bio extra panenský olivový olej
- špetka bio chilli papričky dle chuti
- sůl
Nejprve si připravíme plech, na který rozložíme pečící papír. Poté si očistíme rajčata a napůl je rozřízneme. Osolíme a přidáme sušenou bazalku. Pečeme asi jednu hodinu při teplotě 180 stupňů, poté snížíme teplotu na 120 a necháme je v troubě 30 minut. Následně ještě ubereme a při 100 stupních pečeme ještě 45 minut. Takto usušená a vychladlá rajčata dáme do připravených, vyvařených skleniček. Přidáme česnek a zakápneme olivovým olejem tak, aby se celá ponořila.