Polévky vévodí podzimnímu menu
Polévky vévodí podzimnímu menu
Mrkvový krém
- 1 kg bio mrkve
- 1 bio cibule
- 2 stroužky bio česneku
- 1 lžička bio mletého kmínu
- 1-1,5 l bio zeleninového vývaru, nebo vody
- bio rostlinný olej
- sůl
- 2 lžíce bio másla
- 1 lžíce šťávy z bio citronu
- čerstvě mletý černý pepř
Očištěnou mrkev nakrájejte na větší kusy, vložte ji do pekáče vystlaného pečícím papírem, pokapejte olejem a osolte. Pečte v troubě předem vyhřáté na 200 °C zhruba 25-40 minut, dokud není mrkev měkká a na povrchu mírně zkaramelizovaná. V hrnci nechte zesklovatět cibuli. Přidejte prolisovaný česnek a drcený kmín a zlehka orestujte. Po chvilce zalijte vývarem a vložte pečenou mrkev. Přiveďte k varu a vařte 15 minut, aby se všechny chutě spojily. Rozmixujte dohladka, zamíchejte do polévky studené máslo, dochuťte citrónovou šťávou a čerstvě mletým pepřem.