Polévky vévodí podzimnímu menu

Polévky vévodí podzimnímu menu

Mrkvový krém

  • 1 kg bio mrkve
  • 1 bio cibule
  • 2 stroužky bio česneku
  • 1 lžička bio mletého kmínu
  • 1-1,5 l bio zeleninového vývaru, nebo vody
  • bio rostlinný olej
  • sůl
  • 2 lžíce bio másla
  • 1 lžíce šťávy z bio citronu
  • čerstvě mletý černý pepř

Očištěnou mrkev nakrájejte na větší kusy, vložte ji do pekáče vystlaného pečícím papírem, pokapejte olejem a osolte. Pečte v troubě předem vyhřáté na 200 °C zhruba 25-40 minut, dokud není mrkev měkká a na povrchu mírně zkaramelizovaná. V hrnci nechte zesklovatět cibuli. Přidejte prolisovaný česnek a drcený kmín a zlehka orestujte. Po chvilce zalijte vývarem a vložte pečenou mrkev. Přiveďte k varu a vařte 15 minut, aby se všechny chutě spojily. Rozmixujte dohladka, zamíchejte do polévky studené máslo, dochuťte citrónovou šťávou a čerstvě mletým pepřem.