Malí pomocníci v kuchyni aneb Jak zabavit děti a předat jim správné stravovací návyky

Malí pomocníci v kuchyni aneb Jak zabavit děti a předat jim správné stravovací návyky

Jedním z mnoha návyků, které se rodiče snaží svým ratolestem během dospívání předat, je správná životospráva a pestré, vyvážené stravování, jež zejména dětskému organismu dodává tolik potřebné živiny. Kromě volby vhodných surovin ale mnozí často zapomínají na to, že během nákupu stojí za to dbát i na skutečnou kvalitu. Prozradíme vám, jakou formou předat dětem to nejdůležitější a na jaké potraviny byste se v obchodech určitě měli zaměřit!

Kam pro ty nejhodnotnější suroviny? Možná vás to překvapí, ale najdete je téměř na každém kroku, a to i ve svých oblíbených supermarketech! Stačí mít oči otevřené a v uličkách obchodů hledat regály s produkty ekologického zemědělství, které poznáte podle označení logy biolistu a biozebry (pamatujte, že pouze tyto značky zaručí skutečnou biokvalitu). Biopotraviny byly totiž vypěstovány v souladu s přírodou bez použití zbytečné chemie, průmyslových hnojiv či pesticidů. Zvířata v ekologických chovech zase prožívají svůj život v co nejpřirozenějších podmínkách v souladu s tzv. zásadami animal welfare. Dbá se tak na dostatek prostoru, celoroční přístup na pastvinu, kvalitní krmivo i dostatečnou socializaci. Svět ekologického zemědělství je ale daleko rozmanitější! Pokud byste se o něm rádi dozvěděli více, přejděte na stránky myjsmebio.cz.

Vzdělávejte děti interaktivně

Pusťte ratolesti řádit do kuchyně! Uvidíte, že i navzdory nepořádku, kterému se pravděpodobně nevyhnete, si společný čas při vaření určitě užijete. Nechte je míchat, krájet, loupat, strouhat, zkrátka cokoliv vás napadne – samozřejmě vše pod vaším dohledem. Osvojí si tak nejen základy přípravy pokrmů, ale zároveň uvidí, že během kouzlení v kuchyni dbáte také na kvalitu. Nezapomeňte myslet na co nejbarevnější kombinace, které jsou u dětí sázkou na jistotu!

A čím ještě můžete u dětí zabodovat? Co takhle malý výlet na ekofarmu? Nejenže skvěle nakoupíte, ale uvidíte třeba kozy, krávy, ovce, koně či prasátka, a užijete si tak perfektní rodinné odpoledne! 

Ekofarmy najdete po celé republice, pokud ale chcete zjistit, které se nachází ve vašem okolí, zkuste stránky kamprobio.cz a lovime.bio, kde je můžete vyhledat pomocí jednoduchých interaktivních map. Jedním z mnoha ekologických producentů je například rodinná Farma Olšovka v Plzeňském kraji, jež se zabývá chovem skotu, ovcí i koní a mimoto nabízí také možnost ubytování. Více informací na hucul-olsovka.cz. Chcete-li se vypravit i na další ekofarmy, využijte dny otevřených dveří. Více informací najdete na www.poznejsvehofarmare.cz. Nezapomeňte, že září je měsícem biopotravin – a to už je prima důvod, proč vsadit na bio! 


Kuřecí plátek s batátovým pyré a hravým salátem

  • 1 ks bio kuřecích prsou
  • 4 středně velké bio batáty
  • ½ hrnku bio mléka
  • 1 lžíce bio másla
  • sůl, bio pepř
  • mix bio salátových listů
  • bio cherry rajčata
  • hrst bio bylinek
  • 100 ml bio jogurtu
  • šťáva z bio citronu

Maso důkladně opláchněte, mírně osolte, minimálně opepřete a osmažte na troše olivového oleje z obou stran dozlatova. Batáty oloupejte, nakrájejte na kostky a dejte vařit do osolené vody. Jakmile změknou, stáhněte z plamene a sceďte. Přidejte máslo a mixérem rozmixujte na jemnou kaši. Postupně přidávejte teplé mléko, dokud nedocílíte požadované konzistence. K salátovým listům přidejte omytá a nakrájená cherry rajčata. Jogurt důkladně promíchejte s bylinkami, citronovou šťávou, salát zálivkou zakápněte a podávejte. 


Mrkvový dort ze špaldové mouky s marmeládou

  • 4 bio mrkve
  • 1 bio jablko
  • 100 g bio hladké špaldové mouky
  • 190 g bio bílého jogurtu
  • 80 g bio medu
  • 2 bio vejce
  • 4 lžíce bio vloček
  • 10 ml bio olivového oleje
  • hrst bio nasekaných vlašských ořechů
  • bio kypřicí prášek
  • bio džem (malinový, jahodový)
  • 250 g bio polotučného tvarohu
  • šťáva z bio citronu
  • 1 bio vanilkový cukr

Troubu předehřejte na 180 stupňů. Jablko a mrkev oloupejte a nastrouhejte najemno. Přidejte jogurt, med, vajíčka, olej a vše promíchejte. V jiné míse smíchejte mouku, ovesné vločky a kypřicí prášek, přidejte k první směsi a opět promíchejte. Nakonec vsypte polovinu nasekaných ořechů, smíchejte a směs vylijte do formy vystlané pečicím papírem. Pečte zhruba 50 minut a mezitím si připravte krém tak, že spojíte tvaroh, vanilkový cukr a citronovou šťávu. Upečený korpus nechte vychladnout, rozřízněte jej na dvě poloviny, jednu potřete směsí s tvarohem a druhou marmeládou. Poté opět slepte, vršek dortu potřete zbytkem tvarohového krému a posypte nasekanými ořechy. Nechte ztuhnout v lednici a podávejte. 


Rychlé cuketové vafle

  • 250 g bio cuket
  • 2 bio vejce
  • 80 ml bio oleje
  • lžíce bio zakysané smetany
  • 200 g bio hladké mouky
  • ½ balíčku kypřicího prášku
  • bio bazalka
  • bio cherry rajčata
  • šťáva z bio citronu
  • sůl, bio pepř

Cuketu oloupejte a nastrouhejte najemno. Přidejte vejce, olej, smetanu a prošlehejte. Následně postupně zapracujte mouku, kypřicí prášek a mírně dochuťte solí a pepřem. Z připraveného těsta pak ve vaflovači dozlatova upečte 12 vaflí. Podávejte se zakysanou smetanou, bazalkou a nakrájenými cherry rajčaty. 


Hravá omeleta se špenátem a měkkým sýrem

  • 3 ks bio vajec
  • 20 ml bio mléka
  • 20 g bio másla
  • menší bio cibule
  • lžička bio hladké mouky
  • 150 ml bio mléka
  • 200 g čerstvého bio špenátu
  • 50 g bio měkkého sýra typu feta

Nejprve si připravte omelety, ingredience vám postačí na dvě porce. Vyšlehejte mléko s vejci a dochuťte solí a pepřem. Na pánvi si rozehřejte polovinu másla, na celou plochu vlijte polovinu vaječné směsi a opékejte z obou stran, dokud omeleta nebude hotová. Poté proces opakujte a udělejte další omeletu. Následně rozehřejte druhou polovinu másla a orestujte najemno nakrájenou cibulku, vmíchejte mouku a přidejte mléko. Pak přidejte špenát, fetu a nechte pár minut na mírném ohni povařit. Náplň rovnoměrně naneste na omelety, které přeložíte. Pomocí oblíbené zeleniny, například okurek a červené papriky, vytvořte na talíři veselého smajlíka a podávejte.