Malí pomocníci v kuchyni aneb Jak zabavit děti a předat jim správné stravovací návyky
Malí pomocníci v kuchyni aneb Jak zabavit děti a předat jim správné stravovací návyky
Jedním z mnoha návyků, které se rodiče snaží svým ratolestem během dospívání předat, je správná životospráva a pestré, vyvážené stravování, jež zejména dětskému organismu dodává tolik potřebné živiny. Kromě volby vhodných surovin ale mnozí často zapomínají na to, že během nákupu stojí za to dbát i na skutečnou kvalitu. Prozradíme vám, jakou formou předat dětem to nejdůležitější a na jaké potraviny byste se v obchodech určitě měli zaměřit!
Kam pro ty nejhodnotnější suroviny? Možná vás to překvapí, ale najdete je téměř na každém kroku, a to i ve svých oblíbených supermarketech! Stačí mít oči otevřené a v uličkách obchodů hledat regály s produkty ekologického zemědělství, které poznáte podle označení logy biolistu a biozebry (pamatujte, že pouze tyto značky zaručí skutečnou biokvalitu). Biopotraviny byly totiž vypěstovány v souladu s přírodou bez použití zbytečné chemie, průmyslových hnojiv či pesticidů. Zvířata v ekologických chovech zase prožívají svůj život v co nejpřirozenějších podmínkách v souladu s tzv. zásadami animal welfare. Dbá se tak na dostatek prostoru, celoroční přístup na pastvinu, kvalitní krmivo i dostatečnou socializaci. Svět ekologického zemědělství je ale daleko rozmanitější! Pokud byste se o něm rádi dozvěděli více, přejděte na stránky myjsmebio.cz.
Vzdělávejte děti interaktivně
Pusťte ratolesti řádit do kuchyně! Uvidíte, že i navzdory nepořádku, kterému se pravděpodobně nevyhnete, si společný čas při vaření určitě užijete. Nechte je míchat, krájet, loupat, strouhat, zkrátka cokoliv vás napadne – samozřejmě vše pod vaším dohledem. Osvojí si tak nejen základy přípravy pokrmů, ale zároveň uvidí, že během kouzlení v kuchyni dbáte také na kvalitu. Nezapomeňte myslet na co nejbarevnější kombinace, které jsou u dětí sázkou na jistotu!
A čím ještě můžete u dětí zabodovat? Co takhle malý výlet na ekofarmu? Nejenže skvěle nakoupíte, ale uvidíte třeba kozy, krávy, ovce, koně či prasátka, a užijete si tak perfektní rodinné odpoledne!
Ekofarmy najdete po celé republice, pokud ale chcete zjistit, které se nachází ve vašem okolí, zkuste stránky kamprobio.cz a lovime.bio, kde je můžete vyhledat pomocí jednoduchých interaktivních map. Jedním z mnoha ekologických producentů je například rodinná Farma Olšovka v Plzeňském kraji, jež se zabývá chovem skotu, ovcí i koní a mimoto nabízí také možnost ubytování. Více informací na hucul-olsovka.cz. Chcete-li se vypravit i na další ekofarmy, využijte dny otevřených dveří. Více informací najdete na www.poznejsvehofarmare.cz. Nezapomeňte, že září je měsícem biopotravin – a to už je prima důvod, proč vsadit na bio!
Kuřecí plátek s batátovým pyré a hravým salátem
- 1 ks bio kuřecích prsou
- 4 středně velké bio batáty
- ½ hrnku bio mléka
- 1 lžíce bio másla
- sůl, bio pepř
- mix bio salátových listů
- bio cherry rajčata
- hrst bio bylinek
- 100 ml bio jogurtu
- šťáva z bio citronu
Maso důkladně opláchněte, mírně osolte, minimálně opepřete a osmažte na troše olivového oleje z obou stran dozlatova. Batáty oloupejte, nakrájejte na kostky a dejte vařit do osolené vody. Jakmile změknou, stáhněte z plamene a sceďte. Přidejte máslo a mixérem rozmixujte na jemnou kaši. Postupně přidávejte teplé mléko, dokud nedocílíte požadované konzistence. K salátovým listům přidejte omytá a nakrájená cherry rajčata. Jogurt důkladně promíchejte s bylinkami, citronovou šťávou, salát zálivkou zakápněte a podávejte.
Mrkvový dort ze špaldové mouky s marmeládou
- 4 bio mrkve
- 1 bio jablko
- 100 g bio hladké špaldové mouky
- 190 g bio bílého jogurtu
- 80 g bio medu
- 2 bio vejce
- 4 lžíce bio vloček
- 10 ml bio olivového oleje
- hrst bio nasekaných vlašských ořechů
- bio kypřicí prášek
- bio džem (malinový, jahodový)
- 250 g bio polotučného tvarohu
- šťáva z bio citronu
- 1 bio vanilkový cukr
Troubu předehřejte na 180 stupňů. Jablko a mrkev oloupejte a nastrouhejte najemno. Přidejte jogurt, med, vajíčka, olej a vše promíchejte. V jiné míse smíchejte mouku, ovesné vločky a kypřicí prášek, přidejte k první směsi a opět promíchejte. Nakonec vsypte polovinu nasekaných ořechů, smíchejte a směs vylijte do formy vystlané pečicím papírem. Pečte zhruba 50 minut a mezitím si připravte krém tak, že spojíte tvaroh, vanilkový cukr a citronovou šťávu. Upečený korpus nechte vychladnout, rozřízněte jej na dvě poloviny, jednu potřete směsí s tvarohem a druhou marmeládou. Poté opět slepte, vršek dortu potřete zbytkem tvarohového krému a posypte nasekanými ořechy. Nechte ztuhnout v lednici a podávejte.
Rychlé cuketové vafle
- 250 g bio cuket
- 2 bio vejce
- 80 ml bio oleje
- lžíce bio zakysané smetany
- 200 g bio hladké mouky
- ½ balíčku kypřicího prášku
- bio bazalka
- bio cherry rajčata
- šťáva z bio citronu
- sůl, bio pepř
Cuketu oloupejte a nastrouhejte najemno. Přidejte vejce, olej, smetanu a prošlehejte. Následně postupně zapracujte mouku, kypřicí prášek a mírně dochuťte solí a pepřem. Z připraveného těsta pak ve vaflovači dozlatova upečte 12 vaflí. Podávejte se zakysanou smetanou, bazalkou a nakrájenými cherry rajčaty.
Hravá omeleta se špenátem a měkkým sýrem
- 3 ks bio vajec
- 20 ml bio mléka
- 20 g bio másla
- menší bio cibule
- lžička bio hladké mouky
- 150 ml bio mléka
- 200 g čerstvého bio špenátu
- 50 g bio měkkého sýra typu feta
Nejprve si připravte omelety, ingredience vám postačí na dvě porce. Vyšlehejte mléko s vejci a dochuťte solí a pepřem. Na pánvi si rozehřejte polovinu másla, na celou plochu vlijte polovinu vaječné směsi a opékejte z obou stran, dokud omeleta nebude hotová. Poté proces opakujte a udělejte další omeletu. Následně rozehřejte druhou polovinu másla a orestujte najemno nakrájenou cibulku, vmíchejte mouku a přidejte mléko. Pak přidejte špenát, fetu a nechte pár minut na mírném ohni povařit. Náplň rovnoměrně naneste na omelety, které přeložíte. Pomocí oblíbené zeleniny, například okurek a červené papriky, vytvořte na talíři veselého smajlíka a podávejte.