Lék na podzimní plískanice? Jedině poctivý vývar

Lék na podzimní plískanice? Jedině poctivý vývar

Domácí hovězí vývar naše babičky považovaly za lék pro téměř všechny problémy. Není divu, poctivá polévka obsahuje celou řadu prospěšných minerálů a pokud nešetříte se zeleninou, tak i vitaminů. V sychravých podzimních dnech tak vývar může být skvělou prevencí proti různým bacilům, které poletují ve vzduchu. Po dlouhém pobytu venku navíc dokonale prohřeje organismus. Prozradíme vám, jak připravit tu nejlepší polévku. Tajemství nespočívá pouze v receptu, ale především ve využitých ingrediencích.

Kus hovězího masa, kořenová zelenina, koření a voda. Jen málo přísad stačí k uvaření opravdu dobrého vývaru. Klíčový je ale původ těchto ingrediencí. Zaručenou kvalitu hledejte v původu z ekologického zemědělství. Na pultech obchodů tyto produkty poznáte podle certifikovaných log biolistu a biozebry. Vypravit se pro ně ale můžete na některou z mnoha ekologických farem. V bio kvalitě seženete jak maso, tak i zeleninu.

Proč bio?

Ekologické zemědělství musí splňovat zákonem dané předpisy a požadavky. Například krávy tak tráví většinu čau na pastvě a rovněž v ustájení mají dostatek prostoru pro život. Nejen proto je maso z nich hodnotnější, k jeho kvalitě přispívá také péče farmářů, kteří zvířatům zajišťují celkovou pohodu. Šetrný je samozřejmě i způsob porážky a díky tomu se do masa nevyplavují nežádoucí stresové hormony, které jeho kvalitu ničí. Zelenina je pěstována bez podpory umělých hnojiv či chemických postřiků. Škůdce ekologičtí zemědělci řeší zásadně přirozenou cestou za využití pestrého osevního postupu, přípravků na ochranu rostlin na bázi mikroorganismů či například výluhů z bylin, pomerančů apod., plevele se pak zbavují zejména mechanicky.

Krok za krokem k perfektnímu vývaru

Základem poctivé polévky je bezesporu maso. Jaké zvolit? Hovězí vývar se připravuje zejména z kostí, rozhodně ale není na škodu přidat navíc také kousek masa. Sáhněte po hrudí, krku, pleci, oháňce či žebrech. Z kořenové zeleniny hraje prim mrkev, která dodá příjemně nasládlou chuť a také trochu barvy, dále do košíku přidejte celer, ten polévku krásně ovoní, stejně jako petržel či pastiňák. Pořádný vývar se rovněž neobejde bez cibule a několika stroužků česneku. Pokud použijete cibuli a česnek z ekologického zemědělství, nemusíte je vůbec loupat. Tím, že se v ekologickém zemědělství nepoužívají pesticidy ani umělá hnojiva, nemusíte se bát, že by se nežádoucí látky „vylouhovali“ do vývaru. Polévka přitom získá nádhernou barvu! Rozhodně byste neměli zapomenout na koření, připravte si několik kuliček nového koření, celého pepře a bobkový list.

Nejlepšího výsledku dosáhnete, pokud maso nejprve půl hodiny předpečete v troubě na 180°C. Cibuli překrojte napůl a ponechte na ní svrchní slupku, celé stroužky česneku pouze rozmáčkněte. Celer, mrkev a petržel nakrájejte na větší kusy. Zeleninu, maso a koření společně se dvěma litry vody vložte do velkého hrnce a přiveďte k varu. Bez pokličky nechte polévku probublávat nejméně dvě a půl hodiny. Vznikající pěnu sbírejte naběračkou. Čím déle se bude vývar takzvaně „táhnout“, tím méně kalný a chuťově lepší bude výsledek. Nebojte se nechat vývar na plotně třeba celou noc, vařit se může na nejnižší teplotu, zatímco vy spíte. Směs následně proceďte přes husté sítko. Vývar můžete podávat s nakrájeným uvařeným masem a zeleninou či játrovými knedlíčky. Zbylou tekutinu lze zamrazit pro pozdější využití.