Kukuřice jako zlatý poklad ve spižírně. Připravíte ji na mnoho způsobů

Kukuřice jako zlatý poklad ve spižírně. Připravíte ji na mnoho způsobů

Kukuřice je považována za sezonní nutriční bombu a její hlavní období právě teď začíná. Zaměřte se ve svém jídelníčku na pokrmy z této suroviny, kterou milují děti i dospělí, a připravte si z ní originální recepty ke každé příležitosti. Prozradíme také, kam se vydat pro tu nejlepší!

Popularita této zeleniny je známa od starověku, a to konkrétně z oblasti dnešního Mexika, kde se využívala při vaření již od 7. století před našim letopočtem. Do Evropy se dostala se zámořskými objevy a její obliba rychle rostla. Mezi její největší benefity řadíme bohatý obsah vitamínů skupiny B, dále stopové množství minerálů jako železo, hořčík, zinek, mangan či selen.

Kukuřice v kuchyni

Velmi oblíbenou pochoutkou nejen u dětí je popcorn, který se dá hravě připravit v hrnci. Postačí k tomu sušená kukuřice a rostlinný olej. Velmi známá je také jako příloha – v nejrůznějších salátech, polévkách nebo kaších či koláčích. Zvlášť salátům dodává nasládlou chuť. Můžete ji však konzumovat i samotnou. Výtečná je také grilovaná třeba s medovou marinádou.

Aby vaše recepty dosáhly autentické a vynikající chuti, je třeba vybírat z kvalitních potravin. Ty seženete zejména na farmách hospodařících v režimu ekologického zemědělství. Farmáři dbají na to, aby se ovoce, zelenina i obiloviny pěstovaly v souladu s přírodou a svým hospodařením přispívají k zachování půdní úrodnosti i biodiverzity. Díky režimu ekologického zemědělství se daří přírodu neničit, ale naopak ji zachovat v co nejlepším stavu pro další generace. Bio zelenina tak bude jistě chutnat vám i přírodě. Více informací o ekologickém hospodářství a jeho benefitech se dozvíte na stránce myjsmebio.cz. Kupovat bio dává smysl – nám i přírodě.

Poznejte svého farmáře

Září je Měsícem biopotravin a v regionech se při této příležitosti koná řada nejrůznějších akcí, kde se můžete s farmáři seznámit a jejich produkty ochutnat. Biopotraviny seženete na eko farmách, faremních e-shopech i prostřednictvím tzv. bedýnkových systémů. Seznam producentů najdete na stránkách lovime.bio a kamprobio.cz. Pakliže se rozhodnete nakoupit v supermarketu, dbejte na to, aby biopotraviny vždy nesly označení logy biolistu či biozebry.

NÁŠ TIP: Pro čerstvou, lokální kukuřici se můžete vydat například na Biofarmu Sasov u Jihlavy. Jejich sortiment je rozmanitý. Najdete zde také bio vepřové i hovězí maso a výrobky z nich, brambory i zeleninu v biokvalitě. Více informací najdete na stránkách www.biofarma.cz.


Kukuřičné vegetariánské špízy

  • 4 ks bio kukuřičných klasů
  • 400 g bio žampiónů
  • 1 ks bio papriky
  • 1 ks bio cukety
  • hrst cherry rajčátek v bio kvalitě
  • bylinkové máslo
  • 2 lžíce šťávy z bio citronu
  • sůl

Klasy omyjte a vařte v osoleně horké vodě doměkka. Poté je vyjmněte, nechte okapat a nakrájejte na zhruba 3 cm široké plátky. Žampióny, cuketu, papriku i rajčata rovněž očistěte a nakrájejte na plátky.

Na grilovací jehly střídavě napichujte připravenou zeleninu. Na závěr osolte a pokapte citronovou štávou. Položte na gril, na každý špíz přidejte plátek bylinkového másla, které nechte rozpustit. Grilujte asi 10 - 12 minut.


Grilovaná kukuřice na sladko s medem a koriandrem

  • 4 ks předvařené bio kukuřičné klasy
  • 2 stroužky bio česneku
  • 100 g bio másla
  • 100 g bio medu
  • 1 hrst čerstvého bio koriandru
  • šťáva z půlky bio citrónu
  • sůl

Pokud si chcete být jistí, že bude ugrilovaná kukuřice dostatečně měkká a šťavnatá, předem ji předvařte. Oloupanou i neoloupanou jí můžete hodit do hrnce s vroucí vodou a povařit. Vodu však v žádném případě nesolte, zrna by ztvrdla. Naopak přidejte asi jednu lžíci cukru – zvýrazní se chuť i vůně. Ještě zabalené klasy povařte pod pokličkou na mírném ohni asi čtvrt hodiny. Oloupanou kukuřici stačí vařit maximálně 10 minut.

Do misky přidejte med a rozpuštěné máslo. Vše promíchejte a vložte prolisovaný česnek a sůl. Za stálého míchání zahřívejte na mírnějším ohni, dokud se obsah nespojí. Na závěr přidejte nasekaný koriandr. Kukuřičné klasy do marinády nejlépe na pár hodin naložte. Kukuřici grilujte asi 10 minut, klasy průběžně otáčejte a potírejte zbylou medovou marinádou, která na zrnech vytvoří karamelovou krustu.


Výtečná kukuřičná polévka do prvních chladných dnů

  • 4 ks bio kukuřičné klasy
  • 2 ks bio cibule
  • 4 lžíce bio rostlinného oleje
  • 1 l zeleninového vývaru v biokvalitě
  • 100 ml bio smetany
  • bio muškátový oříšek
  • bio mletý pepř

Cibuli oloupejte a nakrájejte na větší kousky. Do hrnce přidejte olivový olej a kolečka cibule v něm dozlatova osmažte. Přilijte vývar a 10 minut vařte. Poté do hrnce vložte kukuřičná zrna vyloupaná z čerstvých klasů. Směs duste, dokud kukuřice nezměkne. Poté si odložte několik vařených kukuřičných zrn stranou a polévku rozmixujte tyčovým mixérem. Na závěr přilijte smetanu, špetku strouhaného muškátového oříšku, osolte a opepřete. Ozdobte uvařenou kukuřicí.