Křížaly nebo přesnídávka? Obojí! Sezónní ovoce má v kuchyni široké využití
Křížaly nebo přesnídávka? Obojí! Sezónní ovoce má v kuchyni široké využití
Dozrávající červená jablka, sladké hrušky a švestky. Právě těchto plodů je na podzim dostatek, a díky tomu jsou často k dostání za výhodnější ceny. Zkuste toho využít a ovoce zpracovat tak, abyste z něj měli užitek také v zimě, kdy vám prospěšné látky přijdou obzvlášť vhod. Vždyť podobně si počínaly už naše babičky. Poradíme vám, jak plody skladovat, sušit či zavařovat.
Než se pro plody vypravíte, promyslete, co vlastně chcete uchovávat. Pouze v opravdu kvalitním ovoci se nachází dostatek vitaminů a minerálů. Zároveň v něm nenajdete nechtěné zbytky chemických látek. Takovou záruku představují plody pocházející z ekologického zemědělství, ve kterém platí přísná pravidla stanovená zákonem. Zakázáno je například užívání umělých hnojiv či pesticidů. Pokud ekologičtí zemědělci sáhnou po nějakém postřiku, vždy se jedná o přírodní látky, jako například výluhy z bylin, přírodní oleje či mikroorganismy, které chrání či vyživují rostliny přirozeným způsobem.
Podmínkou pro úspěšné ekologické ovocnářství je stabilní a neporušená krajina v okolí. To znamená především zachovanou rovnováhu, kdy má každý škůdce několik přirozených predátorů. Ti jsou schopní přemnožené živočichy regulovat. Například káně si poradí s drobnými hlodavci a hnízdní budky obývají sýkory koňadry, které se živí drobným hmyzem.
Pro ovoce v bio kvalitě se můžete vypravit přímo na některou z lokálních farem, ale běžně ho seženete také na pultech obchodů, kde jsou produkty pocházející z ekologického zemědělství značené logy biolistu a biozebry. U plodů bez obalu prokazuje prodejce jejich původ certifikátem. V tuzemsku jsou tyto dokumenty vydávány čtyřmi státem pověřenými organizacemi (KEZ o.p.s., ABCERT AG, BUREAU VERITAS CZECH REPUBLIC spol. s.r.o., Biokont CZ s.r.o.). Kód kontrolní organizace ve formátu CZ-BIO-00x naleznete pod biozebrou.
Jak na skladování ovoce?
Jablka či hrušky uchovávejte v dřevěných bedýnkách s přístupem proudícího vzduchu, ideální je čistý, a ne příliš vlhký sklep. Rozhodně pak neskladujte jablka společně s bramborami. Při manipulaci s plody buďte opatrní, abyste je nenatloukli a nezačaly se rychle kazit. K uskladnění se hodí například sladká česká odrůda Šampion, tu ale začnete spotřebovávat jako první, po delší době má sklon k moučnatění. Až do ledna vydrží typ Rubín s tužší šťavnatou slupkou. Nejdéle můžete ve sklepě ponechat sladký zelenožlutý Idared. Z hrušek dlouho vydrží odrůda Bohemica.
Co lze sušit?
Na výrobu křížal se hodí jak jablka, tak i hrušky a švestky, které si i po usušení částečně uchovají šťavnatost. Při výrobě ušetří dost času sušička, lze ale využít i troubu. Jablka a hrušky se suší podobně, nakrájejte je na tenké měsíčky a stroj zapněte přibližně na šedesát stupňů. Křížalám bude stačit půl hodina. Poloviny švestek v sušičce nechte při stejné teplotě asi sedm hodin, poté je zkontrolujte a pokud bude třeba, dobu sušení prodlužte.
Pokud máte k dispozici pouze troubu, v případě švestek ji předehřejte na padesát stupňů a sušte čtyři hodiny, poté je nechte vychladnout a znovu na tři hodiny při teplotě pětašedesát stupňů vraťte do trouby. Co se týče hrušek a jablek, postupujte stejně jako u sušičky s tím rozdílem, že začnete na nižší teplotě, kterou budete postupně přidávat až do šedesáti stupňů.
Zavařování není žádná věda
Naprostou klasikou jsou švestková povidla, která v kuchyni upotřebíte na koláče po celou zimu. Na tři kila švestek si vystačíte s kilem třtinového cukru v bio kvalitě. Vypeckované ovoce rozvařte na kaši a nechte zhruba hodinu probublávat. Poté snižte teplotu a společně s cukrem povařte další dvě hodiny. V této fázi je důležité míchat po celou dobu, povidla se totiž rychle připalují. Když směs získá takovou konzistenci, že ji lze roztírat, ale neteče, přelijte ji do skleniček, které po zavíčkování obraťte dnem vzhůru. Takto se povidla sama zakonzervují a zavařování není nutné. Pokud by se vám přeci jen s povidly nechtělo vařit, nebo se vám třeba připálila, sáhněte po těch oceněných v soutěži ČESKÁ BIOPOTRAVINA ROKU, z ekosadů Komňa.
Z jablek či hrušek lze připravit jednoduchou vynikající přesnídávku, kterou opět využijete do moučníků nebo ji můžete servírovat dětem jako svačinku.
Co budete potřebovat na přesnídávku?
- 3 kg bio jablek nebo hrušek
- Bio třtinový cukr
- Skořice
Ovoce oloupejte, zbavte jader a pokrájejte na malé kousky. V hrnci je poduste s trochou vody, dokud se nerozvaří. Pokud směs ještě promixujete tyčovým mixérem, získáte dokonale hladkou přesnídávku. Podle chuti přijdete třtinový cukr či skořici, a ještě několik minut povařte. Poté naplňte vyvařené skleničky a otočte je dnem vzhůru.