Královna podzimní sklizně? No přece brambora!
Královna podzimní sklizně? No přece brambora!
Zemáky, erteple či brambory. Na talířích v tuzemsku se pravidelně objevují v různých podobách po staletí. Snad žádná jiná příloha nemá v kuchyni tak široké využití jako tato okopanina, jejíž sklizeň právě v říjnu vrcholí. Poradíme vám, z jakých brambor připravíte nejlepší salát či naopak knedlíky. Inspirovat se můžete také receptem na staročeské placky, které na rozpálených kamnech připravovaly už naše prababičky.
Brambory se do Evropy dostaly po objevení Ameriky, zpočátku ale nebyly příliš oblíbené a sloužily hlavně jako krmivo pro zvířata. Později ale války, a především neúroda donutily naše předky po zemákách sáhnout. A udělali dobře, brambory jsou totiž bohatým zdrojem vápníku, draslíku či hořčíku. Obsahují vitaminy skupiny B, vitamin A i C a také poměrně velké množství prospěšné vlákniny.
Na sladko i slano
Zásobu brambor se vyplatí mít doma neustále. Nejen že fungují skvěle jako příloha, ať už vařené, pečené ve slupce či ve šťouchané podobě s pažitkou a slaninou. Naprostou klasikou je samozřejmě vánoční salát. Podávat se ale dají i samostatně. Stačí pár ingrediencí a za chvilku připravíte oblíbené bramboráky nebo zapečené francouzské brambory. Pokud jste příznivci knedlíků, zkuste je naplnit uzeným masem. Vynikající jsou ale i švestkami posypané strouhaným tvarohem.
Hledejte kvalitu
Nehledě na to, jestli kupujete pár brambor k sobotnímu obědu nebo si hodláte odnést pár kilogramů do zásoby, sáhnout byste měli hlavně po těch kvalitních. Záruku poskytuje ekologické zemědělství, produkty z něj poznáte podle certifikovaných log biolistu a biozebry. Pro zemáky se ale můžete, kromě marketu, vydat zejména na lokální ekofarmy. V bio kvalitě je u nás nabízí více než 180 subjektů, biofarem jako například Svobodný statek na soutoku, Bemagro a.s, Zahrada Černíkovice, Farma Lukava, Jitka Píchová či Biofarma Slunečná. Farmáři hospodařící v ekologickém režimu nevyužívají umělá hnojiva nebo postřiky. Díky tomu nedochází k zatěžování půdního ani vodního systému. Brambory z takto opečovávaných polí budou zajisté chutnat vám, i přírodě.
Dalším faktorem, podle kterého byste se při nákupu měli orientovat, je varný typ, který výrazně ovlivňuje vlastnosti brambor při využití v kuchyni.
Varný typ A
Neboli salátové brambory, které se hodí pro vaření ve slupce a na salát. Tento typ má menší obsah škrobu, takže po uvaření si zachová pevnou, ale jemnou dužinu. Nerozvaří se, ani pokud je na sporáku chvíli zapomenete. Bývají označené zeleným pruhem
Varný typ B
Jedná se o nejvyužívanější univerzální brambory. Můžete je podávat jako přílohu, restovat nebo přidat do polévek. Jsou více moučnaté než typ A, po uvaření se mohou částečně rozpadat. Značí se obvykle červeným pruhem.
Varný typ C
Moučnaté brambory se snadno rozváří a jsou proto vhodné pro přípravu těst. Uvařené se mírně rozpadají. Poznáte je podle modrého pruhu.
Recept: Staročeské placky neboli Vopelky
Co budete potřebovat?
- Kilogram den předem uvařených bio brambor
- 250 gramů bio hladké mouky
- Bio vejce
- Špetku soli
Studené brambory oloupejte a najemno nastrouhejte. Přidejte další ingredience, soli přisypte opravdu jen špetku, podobně jako jste zvyklí při přípravě těsta na palačinky. Z těsta vyválejte tenkou placku a vykrajujte kolečka. Ta se původně opékala na suché plotně, stejného výsledku docílíte ale i s využitím pánve. Placky budou hotové ve chvíli, kdy se zatáhnou a začnou se na nich vytvářet malé hnědavé puchýřky.
NÁŠ TIP: Nejlepší jsou placky na sladko potřené domácími povidly. Výborné jsou ale i pomaštěné máslem či se sýrem.