Grilování s dětmi: 3 tipy na recepty pro ty nejmenší
Grilování s dětmi: 3 tipy na recepty pro ty nejmenší
Gril nemusí být jen dospěláckou záležitostí. Musíme mít ale na paměti, že děti prorostlými steaky většinou příliš neosliníme. Vybírejte proto méně tučné a oku líbivější pochoutky. Přinášíme hned tři tipy na recepty, které si oblíbí celá rodina!
Jídlo venku milují děti stejně jako dospělí. Fascinuje je totiž proces grilování a příprava dobrot na ohni jim připadá tajuplná. A proto málokteré dítko lákadlu grilované večeře odolá. Navíc můžete děti zapojit do příprav. Těm větším můžete svěřit krájení zeleniny a napichování špízů a těm menším zase přípravu marinád. Uvidíte, že si užijete spoustu legrace.
Než se ale pustíte do příprav, zaměřte se na kvalitu surovin, a proto vybírejte produkty ekologického zemědělství. Biopotraviny totiž obsahují vitamíny a minerály v dobře vstřebatelné podobě pro tělo. Stejně jako ovoce a zelenina, také masné a mléčné výrobky pocházející z ekofarem, byly vyrobeny v souladu s přírodou a s ohledem na potřeby zvířat. Ta jsou chována v co nejpřirozenějším prostředí, žijí ve stádech a nejsou vystavena zbytečnému stresu, což má významný vliv na kvalitu jejich produkce v podobě masa a mléčných výrobků.
Na ekofarmu i s dětmi
Biopotraviny zakoupíte na farmách hospodařících v režimu ekologického zemědělství. Jejich seznam a nabídku najdete na stránkách kamprobio.cz a lovime.bio. Některé z farem kromě produktů v bio kvalitě nabídnou i prohlídky stájí a pastvin, což ocení hlavně ti nejmenší. Návštěvou farmy navíc podpoříte samotné farmáře, kteří svou prací přispívají k rozvoji místního regionu. Kromě ekofarem biopotraviny seženete také v supermarketech. Vždy ale musí nést označení logem biolistu nebo biozebry. Jen tak 100 % poznáte, že se jedná o bio.
Barevné kuřecí špízy
Na špízy:
- 250 g bio kuřecího masa
- 1 ks bio červené cibule
- 1 ks bio cukety
- 1 ks bio žluté papriky
- 1 ks bio rajčete
- bio extra panenský olivový olej
- sůl a bio pepř
Na marinádu:
- 1 s bio citronu
- lžička bio sójová omáčky
- lžíce bio medu
- bio extra panenský olivový olej
Do misky přidejte všechny ingredience na marinádu, dobře pomíchejte a zakápněte citronovou šťávou. Poté si připravte maso. Nakrájejte ho na kousky a naložte do marinády alespoň na jednu hodinu a dejte odpočinout do lednice. Mezitím si připravte zeleninu, kterou očistěte a nakrájejte na plátky tak, aby držela na špízu. Jakmile je maso odpočaté, napichujte ho společně se zeleninou na špíz, zakápněte olivovým olejem, zabalte do alobalu a grilujte 15 minut.
Pestrobarevná domácí pizza
Na těsto:
- 350 g bio mouky (doporučujeme hladkou)
- lžička bio třtinového cukru
- lžička bio sušeného droždí
- 250 ml vlažné vody
- 1 polévková lžíce bio extra panenského olivového oleje
- sůl
Na pizzu (dle fantazie)
- bio rajčatový protlak
- hrst cherry rajčat v bio kvalitě
- 5 dkg šunky v bio kvalitě
- hrst nastrouhaného sýru v bio kvalitě
- hrst bio žampiónů
- hrst bio kukuřice
- bio extra panenský olivový olej
- hrst bio bazalky
- sůl, bio pepř
Speciální požadavek: pizza kámen nebo jiná podložka na pečení
Do mísy přidejte mouku, cukr a sůl, dobře promíchejte. Poté postupně přidávejte kousky droždí, olej a vodu. Vše míchejte do té doby, než se těsto přestane lepit k míse. Takto zpracované těsto nechte kynout dvě hodiny na teplém místě zakryté utěrkou. Jakmile nakyne, také by nemělo lepit. Mírně si pomoučněte podložku, na které budete těsto válet. Použít můžete klasický váleček nebo ho jako praví Italové roztáhnout prsty. Poté vrchní vrstvu potřete protlakem a naskládejte ostatní ingredience dle chuťových preferencí. Osolte, opepřete, zakápněte olivovým olejem a můžete péct.
Náš tip: Můžete vyzkoušet i variantu, kdy bude každá polovina pizza jiná.
Tortilla s kuřecím masem a mozzarellou (6 ks)
- balení tortill v bio kvalitě
- 3 ks bio kuřecích prsou
- hrst bio salátu
- 3 ks bio rajčat
- 2 ks bio mozarelly
- 1 ks bio červené cibule
- 1 ks bio rajčatového pyré
- hrst koriandru v bio kvalitě
- sůl, bio pepř
Kuřecí prsa očistěte a nakrájejte na větší nudličky. Osolte je a opepřete z obou stran, naložte do olivové oleje a dejte je na půl hodiny odpočinout do lednice. Mezitím si připravte náplň do tortilly. Rajčata i cibuli nakrájejte najemno, mozzarellu na plátky. Kuřecí prsa asi 10 minut před grilováním vytáhněte z lednice a nechte je přivyknout na teplotu. Pak je přemístěte na gril. Na ohni grilujeme z obou stran, dokud se řádně nepropečou. V mezičase si připravte tortilly, které potřete rajčatovým pyré a následně přidejte další ingredience – maso nakrájené na nudličky, mozzarellu, rajčátka, koriandr, salát a cibulku. Pak tortillu zamotejte.