Dýňová sezóna na obzoru: Připravte si originální recepty na ohni

Dýňová sezóna na obzoru: Připravte si originální recepty na ohni

Léto už se pomalu blíží ke konci, ale počasí ještě stále přeje grilování, a proto je nejvyšší čas si tuto oblíbenou sezónu ještě trošku užít. Zkuste si kulinářské tvoření na ohni zpestřit a vsaďte na dýně. Jejich sezóna začíná koncem srpna a trvá až do prvních mrazíků. Máte tak spoustu času vyzkoušet neotřelé recepty.

Dýně patří k vyhledávaným podzimním pochutinám a není se čemu divit. Lze z nich připravit polévky, omáčky, saláty, báječné přílohy, ale i sladké dobroty. Navíc obsahují velké množství tělu prospěšných látek. Obsahuje zejména vitamín B1, B2 a C. Také jsou v ní i minerály, jako jsou hořčík, draslík či železo. A díky správnému uskladnění vydrží klidně až do jara. Při jejich nákupu ale dbejte na to, abyste volili kvalitní kusy.


Pro dýně k eko farmářům


Lokálnost a čerstvost produktů by měla patřit ke klíčovým kritériím nákupu potravin. Kvalitní, místní zeleninu najdete zejména u farmářů hospodařících v režimu ekologického zemědělství, kteří při pěstování plodin nepoužívají umělá hnojiva ani pesticidy. Tím přispívají ke zlepšení kvality vody a svojí činností navíc pomáhají uchovat přírodu v dobré kondici pro další generace. Ekologičtí zemědělci také dbají na přirozené welfare zvířat a přispívají k zachování biologické rozmanitosti v přírodě. Bio dává jednoduše smysl všem. Biopotraviny zakoupíte na farmářských e-shopech, trzích nebo v supermarketu – zde ale dbejte na to, aby vždy nesly označení logy biolistu nebo biozebry. Více informací o biopotravinách najdete na stránkách myjsmebio.cz.


NÁŠ TIP: Navštivte Ekofarmu Bozetice


Sezónní bio zeleninu seženete v Borohrádku nedaleko Rychnova nad Kněžnou. Místní farma od roku 2003 hospodaří podle zásad ekologického zemědělství. Kromě bio zeleniny nabízí také mléčné výrobky nebo bio vajíčka. Více informací poskytnou stránky www.ekofarmabozetice.webnode.cz.


Prohlídky farem i nákup kvalitních produktů


Září je Měsícem biopotravin, takže hned v několika krajích můžete zavítat k eko farmářům, kteří si připravili bohatý program pro děti i dospělé. Navíc si budete moci farmy prohlédnout zblízka, seznámit se se zvířaty i nakoupit čerstvé, lokální suroviny.


Grilovaná dýně se sýrem a bylinkami

  • ½ bio dýně
  • 200 g bio sýru balkánského typu
  • hrst bio oříšků
  • hrst bio bylinek – tymián, rozmarýn
  • bio rostlinný olej
  • sůl a bio pepř na dochucení


Dýni očistíme od pecek, oloupeme kůru a nakrájíme na plátky. Každý kus potřeme tenkou vrstvou oleje, osolíme a opepříme. Takto připravenou dýni grilujeme dozlatova z každé strany. Kraje by měly být křupavé a zlaté, uvnitř by měla být měkká. Servírujeme s balkánským sýrem nakrájeným na kostičky, posypané nasekanými bylinkami a zakápnuté olivovým olejem.


Dýňový karbanátek v bulce se zeleninou

  • 500 g bio dýně, doporučujeme Hokkaidó
  • 1 ks bio vejce
  • 1 ks bio zakysané smetany
  • 1 ks bio červené cibule
  • 5 ks stroužků bio česneku
  • 2 ks bio rajčat
  • 40 g strouhaného bio parmezánu
  • 150 g bio sýru, doporučujeme čedar
  • hrst čerstvé bio bazalky
  • hrst bio salátu
  • hrst strouhanky z bio pečiva
  • bio rostlinný olej
  • sůl


Dýni očistíme od pecek, oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Společně se stroužky česneku přidáme na plech a pečeme na 200 stupňů dozlatova. Česnek si dáme stranou a upečenou, vychladlou dýni rozmačkáme na kaši, přidáme bylinky, parmezán a vejce. Osolíme a přidáme strouhanku, aby se karbanátky dobře tvarovaly. Asi na půl hodiny necháme odpočinout v ledničce. Poté smažíme z obou stran dozlatova.


Bulky rozřízneme a potřeme olejem, rozkrojenou stranou dáme na gril asi jednu minutu opékáme. Následně si připravíme dresink. Smícháme zakysanou smetanu s upečeným česnekem a potřeme jím připravené, opečené bulky. Na spodní část pečiva přidejte salát, karbanátek, plátek rajčete, červenou cibuli, sýr a přiklopte vrchním dílem.