Chcete se stravovat podobně jako naše prababičky? Sáhněte po oblíbených surovinách v bio kvalitě

Chcete se stravovat podobně jako naše prababičky? Sáhněte po oblíbených surovinách v bio kvalitě

Chcete se stravovat dobře a vždy si dopřát opravdu kvalitní potraviny? Vybírejte potraviny označené zkratkou BIO. Až tedy příště půjdete kolem farmářského trhu, nebo budete pátrat v obchodních řetězcích, zaměřte se na správné potraviny, a především na správné logo.

Biopotraviny v obchodech s jistotou poznáte podle dvou označení. Zelený biolist slouží jako evropské logo a biozebra s nápisem „Produkt ekologického zemědělství“ značí biopotraviny vyprodukované a certifikované v ČR. Tyto symboly tak společně garantují, že při pěstování nebyla použita žádná chemie, geneticky modifikované organismy, umělá hnojiva, umělá dochucovadla či barviva. Zvířatům z ekologického zemědělství jsou zase v plné míře zajištěny ty nejlepší životní potřeby včetně pastvy nebo dostatečného venkovního výběhu, není u nich prováděna synchronizace říje a ani nejsou preventivně léčena. Koupí a spotřebou bioproduktů navíc podpoříte zemědělství, které je plně v souladu s přírodou, přináší ji mnoho enviromentálních benefitů a pomáhá ji zachovat pro budoucí generace stejně tak, jako jsme my toto dědictví převzali po našich předcích. 

Vyrazte na bio farmu pro lokální výrobky

Nejen, že biopotravinami ozvláštníte svůj jídelníček, ale navíc také získáte spoustu kvalitních živin a vitamínů. V minulosti se velmi dbalo na využitelnost a zpracovávalo se tak téměř vše, co v daném období rostlo na poli, zahradě či v lese, zvířata pak od čumáčku po ocásek. Strava tak byla zároveň lokální, čehož můžete snadno docílit i dnes, přestože třeba nemáte svou zahrádku. Počet bio farem totiž roste, stejně jako jejich nabídka. Stačí se jen rozhlédnout po okolí a vyrazit na tu nejbližší. Ale pozor – ne každá farma je zároveň bio farmou a ne vše, co koupíte na farmářských trzích, je bio. Bio se smí značit pouze produkty vypěstované v souladu s legislativou pro ekologické zemědělství. Každá bio farma se musí před tím, než může nést tento název zaregistrovat do ekologického zemědělství na Ministerstvu zemědělství a zahájit tzv. přechodné období. Jedná se o dobu, kdy již farma nesmí používat nepovolené vstupy jako umělá hnojiva, herbicidy či pesticidy, zároveň ale ještě není bio, probíhá čištění půdy i zvířat od chemie, kterou používá konvenční zemědělství.

Současní výživoví specialisté by měli radost zejména z množství zeleniny, která se dříve konzumovala pravidelně a ve velkých dávkách. Favoritem byla kapusta nebo zelí, které v kysané podobě skrývá mnoho zdraví prospěšných látek, možná proto bývá nazýváno lékem našich prababiček. Oblíbená byla také cibule, celer či dýně, jejíž obliba se v posledních letech s každým podzimem zvedá. K dochucování se často využíval česnek, jehož síla a chuť je zkrátka nenahraditelná dodnes.

Vsaďte na bylinky v bio kvalitě

Nesmíme opomenout také bylinky, například rozmarýn si skvěle rozumí s masem a pár lístků libečku zase perfektně dochutí vařené brambory či domácí hovězí vývar. Čerstvou majoránku si můžete doma usušit, uložit do sklenice, a v zimě ji přisypat do tradiční bramboračky. Bylinky se ale využívaly zejména k léčebným účelům a na zahrádkách tak nejčastěji rostla meduňka, šalvěj nebo levandule.

Co se týče ovoce, opět převládaly tradiční lokální plodiny pěstované v sadech. Kromě jablek či švestek ale například i špendlíky, angrešt a trnky.