Bio víno: Tvrdá práce vinařů, která se vyplatí

Bio víno: Tvrdá práce vinařů, která se vyplatí

Namáhavá práce na vinicích i radost ze sklizně. S blížícím se podzimem přichází doba vinobraní, kdy mají vinaři plné ruce práce. A to i ti, kteří pěstují podle zásad ekologického zemědělství a ze svých hroznů vyrábějí bio víno. V čem spočívá hodnota bio vína, jak ho poznat a podle čeho se při koupi rozhodovat, prozradíme v článku.

Už v antickém Řecku se před více než pěti tisíci lety měšťané rozjímali nad sklenkou dobrého vína a postupem času jeho kouzlu podlehly i ostatní národy. Pokud i vy patříte k těm, kteří si rádi pochutnají na dobrém vínu, zpozorněte. Kvalitu totiž ovlivní především hrozny, u kterých je dobré zaměřit se na původ i péči. V tomto případě vám jistotu zaručí víno označené zkratkou BIO, které jednoduše poznáte podle loga biolistu nebo biozebry.  

Harmonie s přírodou

Hodnotné bio víno najdete růst na vinicích, na kterých se hospodaří dle zásad ekologického zemědělství. Vinaři tam důsledně dbají na životní prostředí a způsob produkce. Používají výhradně přípravky na ochranu rostlin, které jsou pro ekologické zemědělství povolené. Často se jedná o různé výluhy z bylin a rostlin nebo mikrobiální přípravky. Proti škůdcům se hojně využívají různí predátoři či parazité, kteří je hubí. Bio víno chutná skvěle, aniž by jeho pěstování a výroba zatížila přírodu.

Bio vinohrad pozná téměř každý

Vinice jsou plné života a poskytují domov hned několika živočichům, kteří svým působením přispívají k výsledné kvalitě vína. „Každé druhé meziřadí je zelené a po většinu vegetačního období zde kvete nějaká bylina. Spolu s příkmenným pásem jde o téměř sedmdesát procent plochy. K tomu je potřeba přičíst listovou plochu vinice, která dosahuje až jeden a půl metru. To vše nabízí bio vinice k životu bez jedů,“ vysvětluje jeden z předních českých bio vinařů Petr Marcinčák.

Půda ve vynikající kondici je základ

Samotný růst vinohradu a schopnost vyprodukovat kvalitní hrozny, zásadně ovlivňuje úrodnost půdy. Bez ní se žádný bio vinař neobejde. Základem je tedy mít půdu živou, propustnou, s vyrovnaným poměrem živin a schopností zadržet v sobě dostatek vody potřebné pro růst rostlin. To pomáhá zajistit a udržet právě i druhově bohaté ozelenění vinic (např. v meziřadí), které tak má dopad nejen na kvalitu půdy, ale také výživu a ochranu rostlin.

Ekologičtí vinaři nemohou používat průmyslová hnojiva ani chemické postřiky, mohou si maximálně „vypomoci“ přípravky na ochranu rostlin (před chorobami a škůdci) povolenými pro ekologické zemědělství. V případě nejvyšší nouze mohou použít fungicidy na bázi elementární síry a mědi, které jsou povolené v určitém omezeném množství i v ekologickém zemědělství. Musí také vhodně volit odrůdy vzhledem ke stanovišti a kvalitě či složení půdy. Proto v ekologickém vinohradnictví můžeme vidět zejména tzv. rezistentní odrůdy jako např. Hibernal, Cabernet Cortis, Laurot apod.

Zásadní je ve vinohradu udržovat pestrost, mít tam tzv. bohatou biodiverzitu, protože každá rostlina či bylina láká či odpuzuje někoho jiného a včely, motýli, kobylky i draví roztoči, slunéčka nebo škvoři jsou důležití právě v boji proti přemnoženým škůdcům.

Vyrábět kvalitní bio víno je sice náročné, ale vyplatí se to

Výroba bio vína je náročný proces, který se ale vyplatí. „Ekologicky je možné pěstovat všechny odrůdy révy, stejně jako jiné plodiny. Naše produkce je toho jasným důkazem. V roce 2008 jsem jako první vinař s celou výměrou více než 115 hektarů vinic vstoupil do ekologie. Tehdy někteří kolegové tvrdili, že je to šílenství a nedá se to zvládnout, ale mýlili se,“ říká Marcinčák. V režimu ekologického zemědělství je v ČR téměř 1000 ha vinic, čímž se z hlediska obhospodařované plochy ČR řadí do první desítky států EU a svou kvalitou jsou tuzemská bio vína srovnatelná s okolními západními státy. Řada z nich také byla oceněna v mezinárodních soutěžích a prezentují tak vysokou úroveň tuzemské produkce.

Kontrolní systém

Kontroly ekologických vinic probíhají velmi důsledně a každoročně jsou zaměřené na systém produkce i zpracování. Kontroluje se stav půdy, způsob hnojení, přípravky na ochranu rostlin použité ve vinicích i systém jejich obhospodařování. Dále se kontroly zaměřují na látky použité při zpracování hroznů až po lahvování bio vína, na sklady a budovy náležící k pozemkům a zjišťují, zda nedochází ke kontaminaci sklizené úrody a výsledného produktu.

Bio víno najdete i v obchodech!

Ekologicky produkované víno poznáte podle loga biozebry a biolistu na lahvi a kódu jedné ze čtyř kontrolních organizací, jako jsou KEZ o.p.s., ABCert, Bureau Veritas nebo Biokont, které bio původ hroznů, soulad s legislativou i rozsáhlý proces výroby bio vín prověřují a certifikují. Kód může vypadat například následovně: CZ-BIO-001.

V době vinobraní, tedy v září, navíc probíhá akce Měsíc biopotravin, kde se s víny vyrobenými podle zásad ekologického zemědělství můžete seznámit blíže. V regionech se konají nejrůznější akce pro dospělé i děti. Více informací naleznete na www.mesicbiopotravin.cz.

Náš tip: Ryzlink vlašský výběr z cibéb Bio 2015

Bio slámové víno z vinařství Víno Marcinčák se vyznačuje svou mimořádnou harmonií všech chutí. Výroba slámových a přírodně sladkých vín jistě osloví každého, kdo si potrpí na komplexní a nevšední příchuť. Vinař Petr Marcinčák dokonce za své bio slámové víno Ryzlink rýnský ročník 2015 získal před dvěma lety ocenění Česká biopotravina roku 2018. Takže se nemusíte bát, že byste při výběru šlápli vedle.

K dobrému vínu i kus chutného sýru

Tato dvojice k sobě odjakživa patří, ale musíte si dát pozor na výběr toho správného sýru. Fondue nebo raclette se skvěle hodí k šumivým vínům. Bílé odrůdy naopak pasují k tvrdým a polotvrdým sýrům nebo sýrům s modrou plísní a mytou kůrou. K červenému můžete zvolit oblíbený kozí sýr.

Náš tip: Čerstvý sýr s bylinkami

Zkuste některý z nabízených čerstvých sýrů z české ekofarmy Javorník, která dokonce vyhrála se svým Čerstvým sýrem s bylinkami ocenění v kategorii soutěže Česká biopotravina roku 2018.