Bio maso: Nejen chuť, ale i původ přesvědčí
Bio maso: Nejen chuť, ale i původ přesvědčí
Nenechávejte výběr masa náhodě a dopřejte si šťavnatý a kvalitní steak z ekologické farmy. Ať už sáhnete po vyzrálém hovězím nebo zaexperimentujete s křehkým jehněčím, neuděláte rozhodně chybu. Vydejte se tedy na nejbližší ekofarmu pro ten nejlepší kus masa. Přesvědčíte se, že za gurmánským úspěchem nestojí pouze recept, nýbrž i výběr hodnotných surovin.
Proč bio maso?
Dostatečně vyzrálé, křehké a lahodné – to je maso pocházející z farmy hospodařící v režimu ekologického zemědělství, kde pastevní způsob života, dostatečný pohyb a možnost socializace přispívá k vysoké kvalitě masa. Zvířata tráví většinu času v přírodě a ustájena jsou jen v případě nepříznivých klimatických podmínek. „Masná plemena skotu chovaného v ekologickém zemědělství se na pastvě volně pohybují, což má vliv nejen na jejich celkovou pohodu, ale zejména na strukturu masa,“ uvedla Kateřina Urbánková, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců, s tím, že kvalitu masa ovlivní samozřejmě i výběr krmiva a zejména pak délka a způsob zrání.
Na výsledné struktuře masa se podílí významnou měrou také porážka, která by měla být vždy co nejšetrnější. Při vystresování zvířete totiž dochází k metabolickému spálení vnitrosvalového cukru. Tento proces následně způsobí nedokonalé zrání masa na bázi mléčného kvašení. I proto zvířata chována na eko farmách bývají před poražením v areálu jatek po určitou dobu ustájena. Až přivyknou novému prostředí, dojde k šetrné porážce. Více informací o biopotravinách a ekologickém zemědělství najdete na stránkách myjsmebio.cz.
Pro kvalitní kus masa na bio farmu!
Farmy hospodařící v režimu ekologického zemědělství najdete v každém kraji. Pro lepší vyhledávání můžete zvolit stránky kamprobio.cz a lovime.bio. Většina ekofarem také nabízí osobní prohlídky, které jsou obzvlášť na jaře, kdy je na farmě nejvíce živo, opravdu pestré. Takže s sebou můžete vzít i děti. Uvidíte jehňata, kůzlata i telata. Kromě masa většina nabídne i bohatý výběr dalších surovin a výrobků, takže si kromě zážitku odvezete i kvalitní potraviny. Eko farmy mají nespočet výhod, a kromě kvalitních potravin a kratších distribučních cest tak podpoříte nejen místní ekonomiku, ale pomůžete i přírodě.
Když je ekofarma z ruky, objednejte online
Místo osobní návštěvy můžete zvolit také farmářský e-shop nebo využít tzv. bedýnkových systémů. Hodnotné potraviny v bio kvalitě lze samozřejmě zakoupit i v obchodech, poznáte je spolehlivě jedině podle označení logy biolistu nebo biozebry. Co nemá toto značení, není bio. V případě, že se pro maso vydáte na farmářské trhy, měl by se prodejce vždy být schopen prokázat certifikátem uděleným jednou ze čtyř kontrolních organizací, jimiž jsou KEZ, ABCert, Bureau Veritas nebo Biokont. Pokud certifikát nejsou schopni předložit, jedná se o klamání zákazníka a bioprodukty u nich rozhodně nehledejte.
NÁŠ TIP: Mitrovský dvůr na Vysočině
Vyrazte na pastevní farmu v Mitrově, kde se rovněž nachází prodejna i restaurace. Mitrovský dvůr v minulém roce obdržel ocenění Česká biopotravina roku 2020 za sušené hovězí maso
z plemene Aberdeen Angus. Louky, pastviny i pole v Mitrově a okolí, kde hospodaří Statek Mitrov, jsou ošetřované dle principů a legislativy ekologického zemědělství, zvířata zde žijí celý život a dochází zde také k šetrné porážce. Kromě kvalitního vyzrálého masa si také odvezete jedinečný zážitek.