Bez polévek se v zimně neobejdete. Zahřejí na srdci i na jazyku
Bez polévek se v zimně neobejdete. Zahřejí na srdci i na jazyku
Zpestřete si jídelníček o teplé pokrmy, které vás v mrazivých dnech zahřejí. Po návratu z krásné odpolední procházky, při které se ale zima projevila ve své plné síle, není nic příjemnějšího než plný talíř horké polévky. Mrkvová nebo celerová? Vyzkoušejte hned několik druhů! Dbejte ale na to, abyste je připravovali z hodnotných surovin.
Vybírejte kvalitu
Hodnotné potraviny jsou základem každého receptu, a proto vsaďte na tu nejkvalitnější zeleninu pocházející z produkce ekologického zemědělství. Zemědělci při pěstování nevyužívají pesticidy, herbicidy ani průmyslová hnojiva. Sady jsou plné života a údržba probíhá s maximálním ohledem na zachování půdního života.
Díky biodiverzitě a biologické rovnováze v sadech i jejich okolí a polí, mají škůdci své přirozené predátory, kteří je většinou zvládnou eliminovat. Případně mohou ekologičtí zemědělci sáhnout po povoleném přípravku na ochranu rostlin, často na bázi výluhů z bylin nebo například mikroorganismů. Při produkci bio zeleniny se využívá pestrých osevních postupů a plevel bývá likvidován mechanicky. Biopotraviny poznáte jednoduše podle loga biolistu nebo biozebry. Na farmářských trzích by se pak měl prodejce prokázat certifikátem vydaným jednou ze čtyř kontrolních organizací. Jedná se organizace KEZ, ABCert, Bureau Veritas a Biokont. Co nemá certifikát nebo logo, není bio. Kvalitní potraviny seženete také na bio farmách.
Náš tip:
Celerová polévka s lískovými oříšky
- 1 bio celer
- 1 větší bio brambora
- 1 bio cibule
- 1 stroužek bio česneku
- 2 bio bobkové listy
- 1 lžička bio sušeného tymiánu
- 1l bio zeleninového vývaru, nebo vody
- 100 ml bio smetany
- sůl, bio pepř
- 50 g bio lískových ořechů
V hrnci nechte na olivovém oleji zesklovatět nakrájenou cibuli. Přidejte bobkový list, tymián a česnek a zlehka orestujte. Do hrnce vložte dále na kostky nakrájený celer a bramboru, osolte, opepřete a zalijte vývarem. Vařte do změknutí asi 30 minut. Vyjměte bobkový list a rozmixujte. Zjemněte smetanou. Při servírování posypte nasucho opraženými a nasekanými lískovými oříšky.
Kaštanová polévka s pórkem
- 1 kg bio jedlých kaštanů
- 2 lžíce bio másla
- 2 lžíce bio rostlinného oleje
- 3 bio pórky
- 1 lžíce nasekaného čerstvého bio tymiánu
- 2 l bio kuřecího vývaru
- sůl, pepř
Syrové kaštany nařízněte do kříže a pečte v rozehřáté troubě (200 °C) cca 20 minut. Ještě teplé je vyloupejte a nakrájejte na kousky. V hrnci orestujte na oleji a másle nakrájené pórky, pouze bílé a světle zelené části. Po cca 7 minutách přidejte kaštany a tymián. Zalijte vývarem, osolte a opepřete. Přiveďte k varu, snižte teplotu a nechte asi půl hodiny vařit. Rozmixujte tyčovým mixérem najemno.