Rady a tipy

Vše, co potřebujete vědět o bylinkách a jak je využít v kuchyni

Vše, co potřebujete vědět o bylinkách a jak je využít v kuchyni

Máta, bazalka, petržel i pažitka – bez zelených bylinek si jen málokdo z nás dokáže představit jarní a letní recepty. Ať už připravujete polévku, maso na grilování či letní salát, určitě by ve vašem receptáři neměly chybět čerstvě nasekané bylinky. Jak ale tyto pochoutky kombinovat a jak s nimi pracovat v kuchyni? Představíme si čtyři nejčastější druhy.

VÍCE •••

Kuře s nádivkou na mnoho způsobů. Vyzkoušejte oblíbený jarní pokrm

Kuře s nádivkou na mnoho způsobů. Vyzkoušejte oblíbený jarní pokrm

Kuře patří k vyhledávaným jídlům a variací, jak si ho připravit, je nespočet. Mezi nejpopulárnější jarní pochutiny patří také nádivka, která se často připravuje jako alternativa k jehněčímu na velikonoční tabuli. Vyzkoušejte letos neotřelé recepty z jarních surovin a pozvedněte klasické pečené kuře na gurmánskou specialitu. Dbejte však na kvalitu masa i ostatních ingrediencí, ze kterých jídlo připravujete.

VÍCE •••

Kapusta, polníček a řeřicha. Pusťte jaro do své kuchyně

Kapusta, polníček a řeřicha. Pusťte jaro do své kuchyně

Kvetoucí stromy a zpívající ptáci nám dávají jasně najevo, že je jaro už konečně tady. Kromě sluníčka a probouzející se přírody už také vykukuje první zelenina. Je tak nejvyšší čas dát sbohem vydatným a hutným pokrmům a otevřít se lehčím variantám. Mladá jarní zelenina vesměs nevyžaduje žádné složité úpravy a její chuť vynikne i krátkým varem. Báječná je však i zasyrova. Představíme vám 3 druhy zeleniny, které by neměly chybět v žádném jarním salátu.

VÍCE •••

Pochutiny z velikonočních vajíček. Vyzkoušejte „skotská“ vejce

Pochutiny z velikonočních vajíček. Vyzkoušejte „skotská“ vejce

Velikonoce klepou na dveře a vy jistě přemýšlíte, jakou specialitu letos z vajíček připravit. Přinášíme hned několik receptů, kterými oslníte i náročné gurmány. Vyzkoušet můžete kulinářskou specialitu – tzv. skotská vejce, plněná vajíčka hráškovou náplní, nebo třeba oblíbenou vajíčkovou pomazánku. Při výběru kvalitních vajec se doporučujeme zaměřit na taková, která pochází z produkce ekologického zemědělství. Budete mít jistotu, že slepičky žily v těch nejlepších přirozených podmínkách.

VÍCE •••

Připravte si velikonoční menu podle tradic a objevte nové recepty

Připravte si velikonoční menu podle tradic a objevte nové recepty

Vajíčka na různé způsoby, nádivka, mazanec i beránek – oblíbených velikonočních pokrmů existuje celá řada. Zkuste letos dodržet tradici a připravit si originální velikonoční menu podle zvyklostí. Škaredá středa, Zelený čtvrtek, Velký pátek nebo Bílá sobota, přichystejte na každý den jinou specialitu. A nezapomeňte, že delikátní pokrmy nestojí jen na receptu, ale především na kvalitních surovinách.

VÍCE •••

Buďte připraveni na skvělé jarní pomazánky

Buďte připraveni na skvělé jarní pomazánky

Jaro je pomalu za rohem a přichází čas vyměnit syté polévky třeba za lehké pomazánky. Jejich výhodou je nekonečná variabilita. A to nejen co se týče ingrediencí, ale i způsobu využití. Namažte je na kousek dobrého pečiva a posypte čerstvými bylinkami, naplňte jimi zeleninu nebo si je vychutnejte jako dip k celozrnným krekrům!

VÍCE •••

Bez polévek se v zimně neobejdete. Zahřejí na srdci i na jazyku

Bez polévek se v zimně neobejdete. Zahřejí na srdci i na jazyku

Zpestřete si jídelníček o teplé pokrmy, které vás v mrazivých dnech zahřejí. Po návratu z krásné odpolední procházky, při které se ale zima projevila ve své plné síle, není nic příjemnějšího než plný talíř horké polévky. Mrkvová nebo celerová? Vyzkoušejte hned několik druhů! Dbejte ale na to, abyste je připravovali z hodnotných surovin.

VÍCE •••

Zpestřete si zimní dny novými recepty a vyzkoušejte kvalitní bezlepkovou mouku

Zpestřete si zimní dny novými recepty a vyzkoušejte kvalitní bezlepkovou mouku

Trápí vás dlouhé zimní večery, cítíte se unaveně a máte pochmurnou náladu? Využijte volný čas k tomu, abyste vyzkoušeli nové recepty, na které nemáte v běžných dnech čas. Dbejte však na kvalitu potravin, ze kterých pochutiny připravujete a zaměřte se na produkty ekologického zemědělství. Široký výběr z nejrůznějších druhů bio mouky se v českých regálech objevuje už dlouho. Na své si ale konečně pořádně přijdou i ti, kteří si klasickou mouku dopřát nemohou. V poslední době se stále více rozšiřuje nabídka bezlepkové bio mouky pro celiaky.

VÍCE •••

Pořádný steak k večeři, i tak se dá hubnout

Pořádný steak k večeři, i tak se dá hubnout

Pustili jste se před létem do lepšího stravování, abyste si letos v plavkách nezoufali? Pokud ano, věřte, že hubnutí není jenom o odšťavňování, zelenině a nudných salátech. K tomu, abyste se svou váhou zatočili, potřebujete především bílkovinu, kterou najdete v mase. A takový pořádný steak k večeři, to už je dieta o něco příjemnější!

VÍCE •••

Netradiční recepty na ohni

Netradiční recepty na ohni

Burgery, nakládaná krkovice, hermelín anebo grilovaná řepa. Vyzkoušejte neobvyklé recepty, po kterých se jen zapráší. Při přípravě ale dbejte na kvalitu potravin, která váš gurmánský výtvor ovlivní více, než si myslíte. Poradíme při výběru produktů a také představíme recepty na trhané hovězí maso a grilovaný kozí sýr.

VÍCE •••

Bio víno: Tvrdá práce vinařů, která se vyplatí

Bio víno: Tvrdá práce vinařů, která se vyplatí

Namáhavá práce na vinicích i radost ze sklizně. S blížícím se podzimem přichází doba vinobraní, kdy mají vinaři plné ruce práce. A to i ti, kteří pěstují podle zásad ekologického zemědělství a ze svých hroznů vyrábějí bio víno. V čem spočívá hodnota bio vína, jak ho poznat a podle čeho se při koupi rozhodovat, prozradíme v článku.

VÍCE •••

Kysané mléčné výrobky jako rychlá a výživná svačinka pro děti

Kysané mléčné výrobky jako rychlá a výživná svačinka pro děti

Jogurty, kefíry či zakysaná smetana – nezapomínejte v dětském jídelníčku na kysané mléčné výrobky. Napomůžou k lepšímu trávení i podpoří imunitu. Navíc jsou důležitým zdrojem vitamínů a především vápníku, který má vliv na vývin kostí a kloubů. Kam pro kvalitní mléčné produkty a jak dětem připravit chutnou svačinku, se dozvíte v článku.

VÍCE •••

Jídlo chudých – seznamte se s bramborami pořádně

Jídlo chudých – seznamte se s bramborami pořádně

Zachránily lidstvo proti hladomoru a pomohly při žaludečních nemocech. Přestože většina z nás považuje zemáky, jak jsou brambory často nazývány, za pouhou „přílohu“, mají nespočet výhod, které je drží na pomyslné špici královny zeleniny. Nahlédněte s námi pod pokličku jejich odrůd. Napovíme vám, které typy se budou hodit na hranolky a jaké na knedlíky.

VÍCE •••

Ekologické zemědělství aneb Co jste vůbec netušili o biopotravinách

Ekologické zemědělství aneb Co jste vůbec netušili o biopotravinách

Termín „ekologické zemědělství“ či „biopotravina“ slýcháme z médií často a sami se s nimi běžně setkáváme mezi nákupními regály. Co však přesně znamená, když produkt takové označení nese? Jak správně poznat biopotraviny a jaké jsou jejich přednosti? Vše se dozvíte v našem článku.

VÍCE •••

Lék na podzimní plískanice? Jedině poctivý vývar

Lék na podzimní plískanice? Jedině poctivý vývar

Domácí hovězí vývar naše babičky považovaly za lék pro téměř všechny problémy. Není divu, poctivá polévka obsahuje celou řadu prospěšných minerálů a pokud nešetříte se zeleninou, tak i vitaminů. V sychravých podzimních dnech tak vývar může být skvělou prevencí proti různým bacilům, které poletují ve vzduchu. Po dlouhém pobytu venku navíc dokonale prohřeje organismus. Prozradíme vám, jak připravit tu nejlepší polévku. Tajemství nespočívá pouze v receptu, ale především ve využitých ingrediencích.

VÍCE •••

Zapomeňte na proteiny, zvolte raději hodnotný tvaroh!

Zapomeňte na proteiny, zvolte raději hodnotný tvaroh!

V chladících boxech obchodů se v poslední době často objevují různé mléčné výrobky s přídavkem proteinu navíc. Ať už se jedná o jogurty, různé pudingy či nápoje. Co takhle raději sáhnout po klasickém tvarohu, který obsahuje dostatek bílkovin, minerální látky i vitaminy. Využití této hodnotné potraviny v kuchyni je navíc velmi univerzální, lze z něj připravit sladké i slané pokrmy.

VÍCE •••

Vynikající plody plné vitaminů? Volte sezónnost a bio kvalitu

Vynikající plody plné vitaminů? Volte sezónnost a bio kvalitu

Podzim je, co se týče dozrávajícího ovoce a zeleniny, snad tím neplodnějším obdobím. Právě teď je proto ideální příležitost dbát na sezónnost a vybírat ty správné plody. Kromě doby sklizně je neméně důležitá také kvalita. Čemu byste na podzim měli dát přednost a proč je právě sezónnost tak důležitá?

VÍCE •••

Křížaly nebo přesnídávka? Obojí! Sezónní ovoce má v kuchyni široké využití

Křížaly nebo přesnídávka? Obojí! Sezónní ovoce má v kuchyni široké využití

Dozrávající červená jablka, sladké hrušky a švestky. Právě těchto plodů je na podzim dostatek, a díky tomu jsou často k dostání za výhodnější ceny. Zkuste toho využít a ovoce zpracovat tak, abyste z něj měli užitek také v zimě, kdy vám prospěšné látky přijdou obzvlášť vhod. Vždyť podobně si počínaly už naše babičky. Poradíme vám, jak plody skladovat, sušit či zavařovat.

VÍCE •••

Královna podzimní sklizně? No přece brambora!

Královna podzimní sklizně? No přece brambora!

Zemáky, erteple či brambory. Na talířích v tuzemsku se pravidelně objevují v různých podobách po staletí. Snad žádná jiná příloha nemá v kuchyni tak široké využití jako tato okopanina, jejíž sklizeň právě v říjnu vrcholí. Poradíme vám, z jakých brambor připravíte nejlepší salát či naopak knedlíky. Inspirovat se můžete také receptem na staročeské placky, které na rozpálených kamnech připravovaly už naše prababičky.

VÍCE •••

Bezlepkové pečení, a navíc v bio kvalitě?  Konečně si doma upečete oblíbené koláče!

Bezlepkové pečení, a navíc v bio kvalitě? Konečně si doma upečete oblíbené koláče!

Kdo by nemiloval domácí buchty, sladké zákusky či dokonce voňavé pečivo z kvalitní poctivé mouky? Široký výběr z nejrůznějších druhů bio mouky se v českých regálech objevuje už dlouho. Na své si ale konečně pořádně přijdou i ti, kteří si klasickou mouku dopřát nemohou. V poslední době se stále více rozšiřuje nabídka bezlepkové bio mouky pro celiaky.

VÍCE •••

Dejte šanci zelenině a připravte si ji netradičně

Dejte šanci zelenině a připravte si ji netradičně

Snažíte se jíst vyváženě, dbáte na dostatek ovoce a zeleniny ve stravě, ale ty stejné druhy pořád dokola vás už nudí? Zkuste si klasickou zeleninu připravit trochu jinak. Nejenže obměníte jídelníček, ale navíc získáte potřebné vitamíny a minerály. S přibývajícími teplotami jsou lehké zeleninové pokrmy ideální volbou. Zaměříme se na ředkvičky, mrkev a špenát, ze kterých se dá při troše fantazie doslova kouzlit.

VÍCE •••

Vyzkoušejte netradiční druhy zeleniny, staročeské odrůdy se opět vrací do módy

Vyzkoušejte netradiční druhy zeleniny, staročeské odrůdy se opět vrací do módy

Již s příchodem prvních jarních dnů většina z nás zatouží po čerstvé zelenině, bylinkách, ale třeba i některém ovoci. Pokud i vy patříte mezi milovníky těchto dobrot a bez kvalitních rajčat, paprik, špenátu, česneku, jahod a jiných dobrot si neumíte představit nejen léto, přinášíme několik tipů, čím letos své nákupy na farmě ozvláštnit. Vyzkoušejte i vy netradiční druhy zeleniny, možná budete překvapeni, jak moc vám zachutnají. Staročeské odrůdy se totiž zase vrací do módy.

VÍCE •••

Vybavte své děti na celý život a předejte jim ty správné stravovací návyky

Vybavte své děti na celý život a předejte jim ty správné stravovací návyky

Pitný režim, způsob stolování a zejména výběr jídla. V tom všem děti napodobují chování svých rodičů. A protože není snadné tyto zvyky v pozdějším věku měnit, rodiče by měli jít dětem vždy příkladem, samozřejmě s ohledem na potřeby vyvíjejícího se organismu. Řada dospělých ale často zapomíná, že kromě volby správných potravin je velmi důležitá také jejich kvalita.

VÍCE •••

Jedinečný zážitek pro vaše děti? Vezměte je na bio farmu

Jedinečný zážitek pro vaše děti? Vezměte je na bio farmu

Snažíte se svým dětem vštípit základy zdravého životního stylu? Dbáte na to, aby jedly kvalitní potraviny a věnovaly se sportu? Nejlepší cestou k pochopení prospěšnosti takového počínání je názorná ukázka. Jaro a léto navíc přímo vybízí k výletu do přírody, vezměte to ale tentokrát z opačného konce a vyrazte s dětmi na bio farmu. Z přímého kontaktu se zvířaty budou nadšené a na vlastní oči uvidí, co všechno obnáší ekologická produkce.

VÍCE •••

Takhle se čte etiketa aneb Vím, jaké maso kupuji

Takhle se čte etiketa aneb Vím, jaké maso kupuji

I vy chcete nejen k nedělnímu obědu vybrat to nejlepší maso? Tápete však nad etiketou a snažíte se rozluštit, co údaje na prodávaném mase vlastně znamenají? Poradíme vám, jak lépe porozumět informacím na etiketě, a najít tak ve velkém množství nabízených produktů opravdu to nejkvalitnější.

VÍCE •••

Přijďte na chuť zapomenutým plodinám

Přijďte na chuť zapomenutým plodinám

Pohanka, špalda nebo červená pšenice. Nic vám to neříká? Naši předci je konzumovali pravidelně a dobře znali jejich benefity. Nyní “téměř zapomenuté” plodiny znovu získávají místo v českých kuchyních, a to nejen u vyznavačů pestrého stravování. Díky jejich nezaměnitelné chuti se přímo nabízejí k nejrůznějšímu využití, ať už na slaný, nebo na sladký způsob.

VÍCE •••

Chcete se stravovat podobně jako naše prababičky? Sáhněte po oblíbených surovinách v bio kvalitě

Chcete se stravovat podobně jako naše prababičky? Sáhněte po oblíbených surovinách v bio kvalitě

Chcete se stravovat dobře a vždy si dopřát opravdu kvalitní potraviny? Vybírejte potraviny označené zkratkou BIO. Až tedy příště půjdete kolem farmářského trhu, nebo budete pátrat v obchodních řetězcích, zaměřte se na správné potraviny, a především na správné logo.

VÍCE •••

Není kráva jako kráva. Která je na mléko a která na maso? A jaký kousek hovězího je ten nejlepší?

Není kráva jako kráva. Která je na mléko a která na maso? A jaký kousek hovězího je ten nejlepší?

Vyznat se podrobněji v jednotlivých plemenech krav náleží většinou jen opravdovým odborníkům. Chcete se i vy trochu poučit a zjistit, která kráva z farmy je na mléko, a za jakým plemenem zajet na statek pro to nejlepší maso? Náš článek vám navíc poradí i s tím, jaký kus masa si při koupi vybrat.

VÍCE •••