Za okny mrzne, až praští, a vy si lámete hlavu nad tím, jak své tělo během nepříznivého počasí trochu prohřát? Pokud si nevíte rady, do jakých receptů se pustit, vsaďte na potraviny, za něž vám tělo v tomto období nejvíc poděkuje. Dopřejte si třeba obilniny, luštěniny nebo vydatné a husté polévky. Že stále tápete? Inspirujte se našimi tipy!
Také se vám stalo, že jste si spletli petržel s pastinákem? Není divu! Pastinák může skutečně na pohled připomínat tuto košatou bylinku, chuťově je ale velmi odlišný. V čem tkví jeho specifika, jak vybrat v obchodě ten nejkvalitnější a jaké recepty z něj připravit, se dočtete v našem článku.
Chladné dny se nesou ve znamení skvělého masa. A mezi něj mimo jiné patří například také husa, kterou máme spjatou zejména s příjezdem svatého Martina. Dopřávat si ji ovšem můžeme v podstatě po celý podzim. A i když má každá hospodyňka v záloze svůj osvědčený recept, občas se vyplatí pustit se i do něčeho neotřelého. Vyzkoušejte tentokrát třeba husu na jablkách a medu!
Měsíc září je už odedávna úzce spojen s vinobraním. A i když se toto období nese pro většinu z nás v duchu nejrůznějších akcí a slavností, pro vinaře zase znamená zejména zadostiučinění v podobě sklízení úspěchů své celoroční práce. A výjimkou nejsou ani ti, kteří o své vinice pečují dle zásad ekologického zemědělství. Jak bio víno poznat a proč v obchodech sáhnout zrovna po něm? To vše se dozvíte v našem článku!
Najdeme je ve spížích téměř každé české domácnosti, jsou jednou z nejoblíbenějších příloh vůbec a jejich variabilitě se meze nekladou. Brambory se v našich kuchyních používají už po staletí a jelikož jejich sklizeň právě vrcholí, poradíme vám, jaké typy jsou k dostání, kde je nakupovat a na co při výběru rozhodně nezapomenout!
Sluníčko slábne, dny se pomalu krátí a děti opět usedají do školních lavic. A aby měly dostatek síly a energie na to, co je v nadcházejících měsících čeká, nezapomínejte pro ně připravit chutné a výživné svačinky. Že už vám docházejí nápady? Zkuste něco nového a vsaďte na naše tipy!
Poměrně nenáročná i rychlá příprava a spousta živin prospěšných pro tělo. Fermentace se v posledních letech vrací zpátky na výsluní a vzhledem k pozitivům, která přináší, se vůbec není čemu divit! Mezi nejčastěji kvašené potraviny u nás sice patří tradiční zelí nebo okurky, nemusíte ale zůstat jen u nich. Vyzkoušejte třeba fermentovaný květák s kurkumou i jablka s medem, a objevte nové možnosti uskladňování potravin na zimu.
Jedním z mnoha návyků, které se rodiče snaží svým ratolestem během dospívání předat, je správná životospráva a pestré, vyvážené stravování, jež zejména dětskému organismu dodává tolik potřebné živiny. Kromě volby vhodných surovin ale mnozí často zapomínají na to, že během nákupu stojí za to dbát i na skutečnou kvalitu. Prozradíme vám, jakou formou předat dětem to nejdůležitější a na jaké potraviny byste se v obchodech určitě měli zaměřit!
Září je ve znamení slábnoucích slunečních paprsků, zkracujících se dní a teplejších svršků, které po horkém létě v našem šatníku opět našly své místo. Mimoto je ale také měsícem biopotravin a stejně jako každoročně je i letos spjato s pestrou nabídkou akcí konajících se v nejrůznějších koutech republiky. Proto neotálejte a vydejte se spolu s celou rodinou na výlet, seznamte se s lokálními zemědělci, jejich bio produkty a užijte si bohatý program, který potěší malé i velké!
Dlouhé letní večery nás přímo vybízí k setkávání s těmi nejbližšími. A takové příležitosti si kromě příjemné společnosti žádají pohoštění v podobě těch nejlahodnějších dobrot. Inspirujte se originálními recepty a připravte si lehké chuťovky, ve kterých hlavní roli hrají čerstvé sezónní plodiny v bio kvalitě.
Voňavé, křehké a lahodné. Grilované maso je zkrátka něco, bez čeho si letní posezení na zahrádce jen těžko dokážeme představit. A i když se mnozí mohou domnívat, že se jedná o velmi jednoduchou disciplínu, je vhodné dodržet alespoň základní pravidla, díky nimž bude váš steak chutnat jako od profesionálního kuchaře. Připravte se na letní sezónu poctivě a nachystejte si maso, po kterém se jen zapráší!
Milujete grilování, ale už vás trochu omrzely stále stejné kombinace s masem a zeleninou? Zkuste tentokrát kouzlit se sýry! Pamatujte však na to, že ne všechny se nutně hodí k přípravě na ohni. Poradíme, jaké druhy vybírat, na co při přípravě nezapomenout a nabídneme i recepty, které obstojí u každé návštěvy.
Farmářský, přírodní nebo třeba domácí. Na obalech výrobků se můžete setkat s nepřeberným množstvím líbivých názvů, ve kterých rozhodně není jednoduché se vyznat. Mějte ale na paměti, že skutečnou bio kvalitu zaručí pouze správné značení nebo certifikát. Poradíme, jak si při nákupu v obchodech i na trzích jednou provždy udělat jasno.
I když si v letních měsících nejčastěji dopřáváme pokrmy, jejichž základ tvoří hlavně vyzrálé a šťavnaté ovoce nebo zelenina, vyplatí se nezanevřít ani na mléčné výrobky. I ty nás totiž během parných dní dokážou perfektně osvěžit a dopřát tělu přesně to, co potřebuje. Ať už nasladko, nebo naslano, vyzkoušejte naše tipy a zkuste pochoutky, které si zamilují i ti nejmlsnější.
Nedáte během léta dopustit na nejrůznější zmrzliny nebo nanuky, které nejenže skvěle chutnají, ale zároveň dokonale zchladí a osvěží? I když nám obchody nabízejí nepřeberné množství různých druhů i příchutí, domácí přípravě se zkrátka nic nevyrovná. Vyzkoušejte naše tipy a dopřejte si originální dobroty, které si zamilují ve vaší rodině všichni od nejmladších po nejstarší.
Vegetariánské grilování si získává čím dál více příznivců. A není se čemu divit! Vždyť ze sezónní zeleniny se dá vykouzlit nespočet barevných, voňavých a chutných kombinací. Inspirujte se našimi recepty, které si zamiluje každý, a to i ten nejzarytější milovník masa!
Kraslice neboli zdobená vejce jsou odjakživa symbolem Velikonoc a potažmo také přicházejícího teplého období, kterého se všichni už jistojistě nemůžeme dočkat. Víte ale, proč jsou vajíčka znamením jara, kde je nakupovat, jak je skladovat a jak dlouho vydrží čerstvá? Prozradíme v článku!
Roční období, které tolik zbožňujeme, už je zanedlouho tady. S ním ale přichází opravdu zatěžkávací zkouška pro naše tělo, kterému dala zima pořádně zabrat. Ze všech koutů tak slýcháváme pokašlávání a smrkání, jež zvlášť v posledních dvou letech nabralo úplně jiný rozměr. Kromě toho, že bychom se měli teple oblékat a nepodléhat zrádným, ale ještě chladným slunečním paprskům, je nezbytné dbát na dostatečný odpočinek a vitamíny. Vyznáte se v nich a víte, v jakých potravinách jsou obsaženy? Napovíme!
Už se nemůžete dočkat, až letos poprvé vyrazíte na nejbližší farmářské trhy a projdete se mezi stánky s tou nejčerstvější zeleninou, ovocem a ostatními bioprodukty? Zájem o lokální potraviny rok od roku stoupá, a proto se i farmářské trhy těší stále větší oblibě. Na co byste při jejich návštěvě ale rozhodně neměli zapomenout, je dbát na skutečnou kvalitu při výběru. Máme pro vás několik tipů, jak se rozhodně nespletete!
Na jaře nastává období zasvěcené všem, kteří si libují v méně známých mléčných výrobcích, jako je například kozí mléko. Po dlouhé pauze, která trvá od listopadu do dubna, tak všichni milovníci této kravské alternativy jásají. Kromě mléka roste i nabídka jiných produktů, jako je například žervé nebo měkkých sýrů. Pro čerstvé potraviny se navíc můžete vydat na některou z kozích ekofarem, kde se můžete podívat, jak vypadá proces výroby a vyzkoušet i méně známé výrobky. Na jaře zde navíc potkáte i ty nejmenší – kůzlata, takže s sebou můžete vzít i děti.
Chystáte se se sílícím sluncem pustit do vaší kuchyně i nové recepty? Pokud ano, máme pro vás tip. Upečte si kromě tradičního jarního kuřátka i pečínku z mladého masa. Jeho sezóna začíná začátkem května a ekofarmy tak nabídnou bohatý výběr čerstvého jehněčího, kůzlečího nebo telecího masa. Ale pamatujte, to, co udělá v jarní kuchyni z obyčejného obědu výjimečný zážitek, není speciální recept, ale kvalitní potraviny pocházející z produkce ekologického zemědělství.
Nenechávejte výběr masa náhodě a dopřejte si šťavnatý a kvalitní steak z ekologické farmy. Ať už sáhnete po vyzrálém hovězím nebo zaexperimentujete s křehkým jehněčím, neuděláte rozhodně chybu. Vydejte se tedy na nejbližší ekofarmu pro ten nejlepší kus masa. Přesvědčíte se, že za gurmánským úspěchem nestojí pouze recept, nýbrž i výběr hodnotných surovin.
Ovoce, zelenina, mléčné výrobky i maso – výběr produktů a surovin v bio kvalitě je rozmanitý a neustále se rozrůstá. Od místních zemědělců tak seženete čerstvé a hodnotné potraviny. Přesvědčí vás nejen kvalita, ale i chuť a dobrý pocit z toho, že jste podpořili farmáře, kteří usilují o to, aby byla příroda zachována v dobrém stavu i pro budoucí generace.
Tradiční štědrovečerní pokrm v podobě kapra či řízku s bramborovým salátem k období Vánoc neodmyslitelně patří. Vánoční tabule se ale rozhodně neobejde ani bez poctivé polévky. Alternativních receptů je v posledních letech všude plno. Co se takhle letos vrátit ke staré české klasice? Vsaďte na typické recepty našich babiček a připravte si rybí nebo čočkovou polévku, která vás v mžiku přenese zpátky do bezstarostných dětských let
Kroupy – téměř zapomenutá surovina, na kterou si mnoho z nás vzpomene přinejlepším těsně před Štědrým dnem, kdy se v některých českých domácnostech k obědu připravuje bezmasý houbový kuba. Zkuste však dát kroupám šanci i během celého roku, uvidíte, že vás mile překvapí.
Vánoce se blíží mílovými kroky a sladké dobroty v podobě voňavého cukroví jsou jejich neodmyslitelnou součástí. S některými druhy je ideální začít s předstihem, jiné stačí připravit těsně před Štědrým dnem. Vyhněte se předvánočnímu stresu a upečte si s námi cukroví, které si nejlépe vychutnáte pořádně odleželé!
Pomalu se blíží čas Vánoc a vy jistě přemýšlíte nad tím, kdy začnete s pečením a jaké recepty letos zvolíte. A ať už patříte k těm, kteří se spíše drží tradičních receptů nebo rádi experimentujete, určitě alespoň jednou nastane dilema, jakou marmeládu, džem či ovocnou směs zvolit. Přinášíme hned několik tipů abychom vám vaše rozhodování ulehčili.
Připravte se na chladné počasí s výtečnými čaji, které vás nejen dobře naladí, zahřejí, ale také provoní celý domov. Čaj má mnoho podob, chutí, vůní i účinků. Vyznáte se v nich? Nahlédněte pod pokličku jejich typologie a dopřejte si letos ten, který byl navíc vyrobený v souladu s přírodou!
Oblíbená kořenová zelenina, která má v našich kuchyních široké využití. Řeč je o karotce, která bývá základním kamenem spížových zásob. A není se čemu divit, má totiž všestranné využití! Báječně se hodí ke všem druhům masa, do polévek, ale i třeba pomazánek nebo dezertů. Uvidíte, že variant, které vás překvapí, je opravdu hodně!
Studený a sychravý listopad nemusí být jen ve znamení pochmurného počasí. Najděte si v něm i něco pozitivního. Oslavy svatého Martina, které připadají na 11. listopadu, budou skvělou volbou. Ať už však přijede na bílém koni nebo ne, nenechte nic náhodě a připravte pro celou rodinu výjimečnou večeři, která potěší prázdná bříška, ale také báječně zahřeje. Pusťte se do svatomartinského menu, poradíme, co na stole nesmí chybět!
Co se v mládí naučíš, ve stáří jako když najdeš. Toto známé přísloví se dá použít prakticky na cokoli. Faktem ale zůstává, že to, co se dítě jako malé naučí, to bude pravděpodobně aplikovat po celý svůj život. Velkou míru zodpovědnosti za to, jaké bude, jaké budou jeho zvyky a zejména ty stravovací, tak mají jeho rodiče. Také chcete předat svému potomkovi jen to nejlepší a naučit ho správně jíst, i když vaše strava není zrovna stoprocentně ukázková? Přinášíme hned několik tipů!
Barevné podzimní dny plné sluníčka již vystřídalo sychravé počasí, které pomalu ale jistě hlásí příchod zimy. Buďte na pochmurné období připraveni a dopřejte vašemu tělu ty správné vitamíny, aby se mohlo bránit nejrůznějším nachlazením. Připravte si poctivý vývar, který obsahuje řadu prospěšných minerálů a pokud nebudete šetřit zeleninou, tak i vitaminů. Prozradíme vám, jak připravit ten nejlepší!
Zelí patří mezi nepostradatelné ingredience české kuchyně. Kromě toho, že bývá součástí tradičních pokrmů, jako je vepřové s knedlíkem, pečená kachna nebo oblíbená zelňačka, je doslova vitamínovou bombou. A proto by ve vašich podzimních receptech rozhodně nemělo chybět. Vyzkoušejte jeho přednosti v neotřelých receptech. Doporučujeme například zeleninové závitky se zelím, v kombinaci s pečeným kuřetem nebo si můžete připravit výtečnou polévku z červeného zelí. Uvidíte, že si určitě pochutnáte!
Tykev je vděčná zelenina, ze které se dá připravit spousta chutných pokrmů. A když víte, jak ji uskladnit na delší dobu, můžete z ní těžit nejen v zimě, ale dokonce i na jaře. Máme pro vás tipy, jak je skladovat – a to jak v rodinném domě, tak i v městském bytě. A abyste byli na nadcházející chladnější období připraveni, zkuste recept na dýňovou polévku s chilli a domácím chlebem, která perfektně zahřeje i během deštivých dní.
Kukuřice je považována za sezonní nutriční bombu a její hlavní období právě teď začíná. Zaměřte se ve svém jídelníčku na pokrmy z této suroviny, kterou milují děti i dospělí, a připravte si z ní originální recepty ke každé příležitosti. Prozradíme také, kam se vydat pro tu nejlepší!
Možná i vy patříte mezi ty, kteří považují celer za nudnou zeleninu, která je vhodná maximálně do vývaru či do oblíbené svíčkové. Nenechte se však mýlit a dejte mu šanci. Pověřte celer hlavní úlohou ve své kuchyni a zkuste z něj vykouzlit originální dobroty. Uvidíte, že tento zdánlivě nenápadný kousek umí pořádně překvapit!
Brambory, které se do Evropy dostaly z Jižní Ameriky díky španělským mořeplavcům, byly ve svých počátcích brány spíše jako kuriozita. Zatímco venkované k nim chovali nedůvěru a nevěděli, co z nich připravit, panstvo brambory konzumovalo a hrdě se zdobilo jejich květy. Mezi běžný lid se tak brambory rozšířily až v dobách hladomoru, kdy zjistil, jak chutné pokrmy z nich lze vykouzlit. A tato fascinace trvá v podstatě dodnes. I proto byly zařazeny mezi 4 nejdůležitější plodiny světa. Prozradíme vám, které typy jsou vhodné na jaké pokrmy, a také proč byste je rozhodně měli zařadit na čestné místo ve svém jídelníčku.
Pokud nepatříte mezi profesionální kuchaře nebo zahradníky, pravděpodobně si z hlavy jen těžko vybavíte, jak vypadá pastinák, patizon nebo tuřín. Není divu. Ve většině českých domácností nebývají tyto plody běžnou součástí jídelníčku, a to je velká škoda. Nechte se zlákat některým z našich receptů a rozšiřte tak svůj repertoár zeleniny, ze které se dá vykouzlit báječně voňavý podzimní pokrm, který ocení děti i dospělí.
Ozvláštněte svou grilovací párty pochoutkou v podobě trhaného masa. Vybírat lze z kousků hovězích i vepřových, vždy ale volte kvalitu. Jen ta dodá vaší gurmánské specialitě tu pravou chuť.
Konec srpna znamená jediné – sezóna rajčat se blíží do finále. Pokud toužíte po tom, abyste si jejich výtečnou chuť ponechali i o něco déle, můžete se pokusit o výrobu domácího kečupu, pesta nebo oblíbených sušených rajčat. Přinášíme tipy na recepty, které budete milovat. Dbejte ale na to, abyste pro své dobroty vybírali kvalitní suroviny.
Připravte si na odpolední posezení s přáteli lahodný a svěží zákusek, díky kterému z vás bude hvězda každé domácí party. Kombinace křupavého těsta s nadýchaným krémem a letním ovocem vás svou chutí i vůní spolehlivě dostane do prázdninové nálady. Přinášíme hned tři recepty na pečenou i nepečenou variantu.
Gril nemusí být jen dospěláckou záležitostí. Musíme mít ale na paměti, že děti prorostlými steaky většinou příliš neosliníme. Vybírejte proto méně tučné a oku líbivější pochoutky. Přinášíme hned tři tipy na recepty, které si oblíbí celá rodina!
Ať už se chcete na léto dostat do formy nebo jen chcete odlehčit svůj jídelníček od hutných jídel a dopřát si něco čerstvého a lehkého, sáhněte po salátu. Dejte sbohem předsudkům, že vás nezasytí a vyzkoušejte kombinaci s čerstvými sýry. Pro ty nejlepší můžete vyrazit na ekofarmu.
Také jste už někdy slyšeli, že se dá ugrilovat téměř cokoliv? Opak je pravdou. Alespoň tedy v případě sýrů. Ne každý druh se totiž na oheň hodí, což ale neznamená, že byste měli zůstat jenom u těch, které jsou k tepelné úpravě určené. Grilovat můžete i sýry s modrou plísní, když víte jak na to a vybíráte z kvalitních produktů.
Teplé letní dny doslova vyzívají k tomu, abychom si připravili chutnou a pestrou snídani. Nemusíte se vůbec obávat, příprava zabere jen pár minut. Základem je totiž ovoce, a to ve všech podobách – v jogurtu, s chia semínky i s oříšky. Připravte si na každý den pestrou skleničku všeho, co máte rádi, a ráno si ji jednoduše přibalte do tašky.
Máta, bazalka, petržel i pažitka – bez zelených bylinek si jen málokdo z nás dokáže představit jarní a letní recepty. Ať už připravujete polévku, maso na grilování či letní salát, určitě by ve vašem receptáři neměly chybět čerstvě nasekané bylinky. Jak ale tyto pochoutky kombinovat a jak s nimi pracovat v kuchyni? Představíme si čtyři nejčastější druhy.
Kuře patří k vyhledávaným jídlům a variací, jak si ho připravit, je nespočet. Mezi nejpopulárnější jarní pochutiny patří také nádivka, která se často připravuje jako alternativa k jehněčímu na velikonoční tabuli. Vyzkoušejte letos neotřelé recepty z jarních surovin a pozvedněte klasické pečené kuře na gurmánskou specialitu. Dbejte však na kvalitu masa i ostatních ingrediencí, ze kterých jídlo připravujete.
Kvetoucí stromy a zpívající ptáci nám dávají jasně najevo, že je jaro už konečně tady. Kromě sluníčka a probouzející se přírody už také vykukuje první zelenina. Je tak nejvyšší čas dát sbohem vydatným a hutným pokrmům a otevřít se lehčím variantám. Mladá jarní zelenina vesměs nevyžaduje žádné složité úpravy a její chuť vynikne i krátkým varem. Báječná je však i zasyrova. Představíme vám 3 druhy zeleniny, které by neměly chybět v žádném jarním salátu.
Velikonoce klepou na dveře a vy jistě přemýšlíte, jakou specialitu letos z vajíček připravit. Přinášíme hned několik receptů, kterými oslníte i náročné gurmány. Vyzkoušet můžete kulinářskou specialitu – tzv. skotská vejce, plněná vajíčka hráškovou náplní, nebo třeba oblíbenou vajíčkovou pomazánku. Při výběru kvalitních vajec se doporučujeme zaměřit na taková, která pochází z produkce ekologického zemědělství. Budete mít jistotu, že slepičky žily v těch nejlepších přirozených podmínkách.
Vajíčka na různé způsoby, nádivka, mazanec i beránek – oblíbených velikonočních pokrmů existuje celá řada. Zkuste letos dodržet tradici a připravit si originální velikonoční menu podle zvyklostí. Škaredá středa, Zelený čtvrtek, Velký pátek nebo Bílá sobota, přichystejte na každý den jinou specialitu. A nezapomeňte, že delikátní pokrmy nestojí jen na receptu, ale především na kvalitních surovinách.
Jaro je pomalu za rohem a přichází čas vyměnit syté polévky třeba za lehké pomazánky. Jejich výhodou je nekonečná variabilita. A to nejen co se týče ingrediencí, ale i způsobu využití. Namažte je na kousek dobrého pečiva a posypte čerstvými bylinkami, naplňte jimi zeleninu nebo si je vychutnejte jako dip k celozrnným krekrům!
Zpestřete si jídelníček o teplé pokrmy, které vás v mrazivých dnech zahřejí. Po návratu z krásné odpolední procházky, při které se ale zima projevila ve své plné síle, není nic příjemnějšího než plný talíř horké polévky. Mrkvová nebo celerová? Vyzkoušejte hned několik druhů! Dbejte ale na to, abyste je připravovali z hodnotných surovin.
Trápí vás dlouhé zimní večery, cítíte se unaveně a máte pochmurnou náladu? Využijte volný čas k tomu, abyste vyzkoušeli nové recepty, na které nemáte v běžných dnech čas. Dbejte však na kvalitu potravin, ze kterých pochutiny připravujete a zaměřte se na produkty ekologického zemědělství. Široký výběr z nejrůznějších druhů bio mouky se v českých regálech objevuje už dlouho. Na své si ale konečně pořádně přijdou i ti, kteří si klasickou mouku dopřát nemohou. V poslední době se stále více rozšiřuje nabídka bezlepkové bio mouky pro celiaky.
Pustili jste se před létem do lepšího stravování, abyste si letos v plavkách nezoufali? Pokud ano, věřte, že hubnutí není jenom o odšťavňování, zelenině a nudných salátech. K tomu, abyste se svou váhou zatočili, potřebujete především bílkovinu, kterou najdete v mase. A takový pořádný steak k večeři, to už je dieta o něco příjemnější!
Burgery, nakládaná krkovice, hermelín anebo grilovaná řepa. Vyzkoušejte neobvyklé recepty, po kterých se jen zapráší. Při přípravě ale dbejte na kvalitu potravin, která váš gurmánský výtvor ovlivní více, než si myslíte. Poradíme při výběru produktů a také představíme recepty na trhané hovězí maso a grilovaný kozí sýr.
Namáhavá práce na vinicích i radost ze sklizně. S blížícím se podzimem přichází doba vinobraní, kdy mají vinaři plné ruce práce. A to i ti, kteří pěstují podle zásad ekologického zemědělství a ze svých hroznů vyrábějí bio víno. V čem spočívá hodnota bio vína, jak ho poznat a podle čeho se při koupi rozhodovat, prozradíme v článku.
Jogurty, kefíry či zakysaná smetana – nezapomínejte v dětském jídelníčku na kysané mléčné výrobky. Napomůžou k lepšímu trávení i podpoří imunitu. Navíc jsou důležitým zdrojem vitamínů a především vápníku, který má vliv na vývin kostí a kloubů. Kam pro kvalitní mléčné produkty a jak dětem připravit chutnou svačinku, se dozvíte v článku.
Zachránily lidstvo proti hladomoru a pomohly při žaludečních nemocech. Přestože většina z nás považuje zemáky, jak jsou brambory často nazývány, za pouhou „přílohu“, mají nespočet výhod, které je drží na pomyslné špici královny zeleniny. Nahlédněte s námi pod pokličku jejich odrůd. Napovíme vám, které typy se budou hodit na hranolky a jaké na knedlíky.
Termín „ekologické zemědělství“ či „biopotravina“ slýcháme z médií často a sami se s nimi běžně setkáváme mezi nákupními regály. Co však přesně znamená, když produkt takové označení nese? Jak správně poznat biopotraviny a jaké jsou jejich přednosti? Vše se dozvíte v našem článku.
Domácí hovězí vývar naše babičky považovaly za lék pro téměř všechny problémy. Není divu, poctivá polévka obsahuje celou řadu prospěšných minerálů a pokud nešetříte se zeleninou, tak i vitaminů. V sychravých podzimních dnech tak vývar může být skvělou prevencí proti různým bacilům, které poletují ve vzduchu. Po dlouhém pobytu venku navíc dokonale prohřeje organismus. Prozradíme vám, jak připravit tu nejlepší polévku. Tajemství nespočívá pouze v receptu, ale především ve využitých ingrediencích.
V chladících boxech obchodů se v poslední době často objevují různé mléčné výrobky s přídavkem proteinu navíc. Ať už se jedná o jogurty, různé pudingy či nápoje. Co takhle raději sáhnout po klasickém tvarohu, který obsahuje dostatek bílkovin, minerální látky i vitaminy. Využití této hodnotné potraviny v kuchyni je navíc velmi univerzální, lze z něj připravit sladké i slané pokrmy.
Podzim je, co se týče dozrávajícího ovoce a zeleniny, snad tím neplodnějším obdobím. Právě teď je proto ideální příležitost dbát na sezónnost a vybírat ty správné plody. Kromě doby sklizně je neméně důležitá také kvalita. Čemu byste na podzim měli dát přednost a proč je právě sezónnost tak důležitá?
Dozrávající červená jablka, sladké hrušky a švestky. Právě těchto plodů je na podzim dostatek, a díky tomu jsou často k dostání za výhodnější ceny. Zkuste toho využít a ovoce zpracovat tak, abyste z něj měli užitek také v zimě, kdy vám prospěšné látky přijdou obzvlášť vhod. Vždyť podobně si počínaly už naše babičky. Poradíme vám, jak plody skladovat, sušit či zavařovat.
Zemáky, erteple či brambory. Na talířích v tuzemsku se pravidelně objevují v různých podobách po staletí. Snad žádná jiná příloha nemá v kuchyni tak široké využití jako tato okopanina, jejíž sklizeň právě v říjnu vrcholí. Poradíme vám, z jakých brambor připravíte nejlepší salát či naopak knedlíky. Inspirovat se můžete také receptem na staročeské placky, které na rozpálených kamnech připravovaly už naše prababičky.
Kdo by nemiloval domácí buchty, sladké zákusky či dokonce voňavé pečivo z kvalitní poctivé mouky? Široký výběr z nejrůznějších druhů bio mouky se v českých regálech objevuje už dlouho. Na své si ale konečně pořádně přijdou i ti, kteří si klasickou mouku dopřát nemohou. V poslední době se stále více rozšiřuje nabídka bezlepkové bio mouky pro celiaky.
Snažíte se jíst vyváženě, dbáte na dostatek ovoce a zeleniny ve stravě, ale ty stejné druhy pořád dokola vás už nudí? Zkuste si klasickou zeleninu připravit trochu jinak. Nejenže obměníte jídelníček, ale navíc získáte potřebné vitamíny a minerály. S přibývajícími teplotami jsou lehké zeleninové pokrmy ideální volbou. Zaměříme se na ředkvičky, mrkev a špenát, ze kterých se dá při troše fantazie doslova kouzlit.
Již s příchodem prvních jarních dnů většina z nás zatouží po čerstvé zelenině, bylinkách, ale třeba i některém ovoci. Pokud i vy patříte mezi milovníky těchto dobrot a bez kvalitních rajčat, paprik, špenátu, česneku, jahod a jiných dobrot si neumíte představit nejen léto, přinášíme několik tipů, čím letos své nákupy na farmě ozvláštnit. Vyzkoušejte i vy netradiční druhy zeleniny, možná budete překvapeni, jak moc vám zachutnají. Staročeské odrůdy se totiž zase vrací do módy.
Pitný režim, způsob stolování a zejména výběr jídla. V tom všem děti napodobují chování svých rodičů. A protože není snadné tyto zvyky v pozdějším věku měnit, rodiče by měli jít dětem vždy příkladem, samozřejmě s ohledem na potřeby vyvíjejícího se organismu. Řada dospělých ale často zapomíná, že kromě volby správných potravin je velmi důležitá také jejich kvalita.
Snažíte se svým dětem vštípit základy zdravého životního stylu? Dbáte na to, aby jedly kvalitní potraviny a věnovaly se sportu? Nejlepší cestou k pochopení prospěšnosti takového počínání je názorná ukázka. Jaro a léto navíc přímo vybízí k výletu do přírody, vezměte to ale tentokrát z opačného konce a vyrazte s dětmi na bio farmu. Z přímého kontaktu se zvířaty budou nadšené a na vlastní oči uvidí, co všechno obnáší ekologická produkce.
I vy chcete nejen k nedělnímu obědu vybrat to nejlepší maso? Tápete však nad etiketou a snažíte se rozluštit, co údaje na prodávaném mase vlastně znamenají? Poradíme vám, jak lépe porozumět informacím na etiketě, a najít tak ve velkém množství nabízených produktů opravdu to nejkvalitnější.
Pohanka, špalda nebo červená pšenice. Nic vám to neříká? Naši předci je konzumovali pravidelně a dobře znali jejich benefity. Nyní “téměř zapomenuté” plodiny znovu získávají místo v českých kuchyních, a to nejen u vyznavačů pestrého stravování. Díky jejich nezaměnitelné chuti se přímo nabízejí k nejrůznějšímu využití, ať už na slaný, nebo na sladký způsob.
Chcete se stravovat dobře a vždy si dopřát opravdu kvalitní potraviny? Vybírejte potraviny označené zkratkou BIO. Až tedy příště půjdete kolem farmářského trhu, nebo budete pátrat v obchodních řetězcích, zaměřte se na správné potraviny, a především na správné logo.
Vyznat se podrobněji v jednotlivých plemenech krav náleží většinou jen opravdovým odborníkům. Chcete se i vy trochu poučit a zjistit, která kráva z farmy je na mléko, a za jakým plemenem zajet na statek pro to nejlepší maso? Náš článek vám navíc poradí i s tím, jaký kus masa si při koupi vybrat.