- Inspirace z BIO hovězího
- Vysoké žebro
- Pomalu pečená hovězí žebra
Pomalu pečená hovězí žebra
Budete potřebovat
- 2 kg masitých BIO hovězích krátkých žeber
- 800 ml zeleninového nebo hovězího vývaru
- 4 dl piva
- 4 snítky tymiánu
- 4 snítky rozmarýnu
- 4 špetky sladké papriky
- 2 špetky česneku v prášku
- 10 lžic rostlinného oleje
- 2 lžičky čerstvě mletého pepře
- sůl
Pomalu pečená hovězí žebra
- Použijte kvalitní hovězí, které má také trochu tuku. Žebra očistěte a nakrájejte na porce.
- Z větviček rozmarýnu a tymiánu otrhejte lístky, smíchejte je s černým pepřem, česnekovým práškem, trochou soli, polovinou piva a olejem.
- Případně dochuťte vaším oblíbeným kořením. Pokud jsou hovězí žebra menší a málo tučná, přidejte více oleje.
- Maso směsí pečlivě potřete a nechte ho přes noc v chladničce zabalené ve folii.
- Druhý den maso zprudka opečte na pánvi ze všech stran dohněda. Vložte jej do zapékací mísy, přelijte zbytkem piva, vývarem a zbylou marinádou.
- Posypte sladkou paprikou a můžete podle chuti dosolit.
- Mísu zabalte do pečicího papíru a na něj přidejte ještě vrstvu alobalu.
- Pečte přibližně 4 hodiny na 130 stupňů, dokud se maso nezačne oddělovat od kosti. Nejlepším ukazatelem propečení je zkouška vidličkou.
- Nakonec mísu odkryjte a zvyšte teplotu v troubě, aby se kůrka zlehka opekla.
- Podávejte s bramborami nebo salátem.