Budete potřebovat

  • 2 kg masitých BIO hovězích krátkých žeber
  • 800 ml zeleninového nebo hovězího vývaru
  • 4 dl piva
  • 4 snítky tymiánu
  • 4 snítky rozmarýnu
  • 4 špetky sladké papriky
  • 2 špetky česneku v prášku
  • 10 lžic rostlinného oleje
  • 2 lžičky čerstvě mletého pepře
  • sůl
  1. Použijte kvalitní hovězí, které má také trochu tuku. Žebra očistěte a nakrájejte na porce. 
  2. Z větviček rozmarýnu a tymiánu otrhejte lístky, smíchejte je s černým pepřem, česnekovým práškem, trochou soli, polovinou piva a olejem.
  3. Případně dochuťte vaším oblíbeným kořením. Pokud jsou hovězí žebra menší a málo tučná, přidejte více oleje.
  4. Maso směsí pečlivě potřete a nechte ho přes noc v chladničce zabalené ve folii.
  5. Druhý den maso zprudka opečte na pánvi ze všech stran dohněda. Vložte jej do zapékací mísy, přelijte zbytkem piva, vývarem a zbylou marinádou.
  6. Posypte sladkou paprikou a můžete podle chuti dosolit. 
  7. Mísu zabalte do pečicího papíru a na něj přidejte ještě vrstvu alobalu.
  8. Pečte přibližně 4 hodiny na 130 stupňů, dokud se maso nezačne oddělovat od kosti. Nejlepším ukazatelem propečení je zkouška vidličkou.
  9. Nakonec mísu odkryjte a zvyšte teplotu v troubě, aby se kůrka zlehka opekla.
  10. Podávejte s bramborami nebo salátem.

Vysoké žebro - další inspirace

Všechny recepty