Budete potřebovat

  • 2,5 kg BIO žeber s kostí
  • 3 cibule
  • 3 mrkve
  • 2 řapíky celeru
  • 1 palice česneku rozkrojená napůl
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 láhev suchého červeného vína (nejlépe Cabernet Sauvignon)
  • 4 šálky vývaru
  • 10 snítek plocholisté petrželky
  • 8 snítek tymiánu
  • 4 snítky oregana
  • 2 větvičky rozmarýnu
  • 2 bobkové listy
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • mletý pepř
  • sůl
  1. Troubu předehřejte na maximum. Žebra nakrájejte příčně na 5centimetrové kousky, osolte a opepřete.
  2. Ve velké pánvi rozehřejte olej. Nakrájená žebra rozdělte do dávek po 3 nebo 4 kusech a postupně všechny opečte ze všech stran, každou dávku opékejte přibližně 8 minut. Pak maso se šťávou odložte na talíř, 3 lžíce šťávy si dejte stranou.
  3. Cibuli, mrkev a celer nakrájejte na kousky, vložte do kastrolu s poklicí a opékejte na oleji na středním plameni, dokud nebude cibule dozlatova opečená. Přidejte mouku a rajčatový protlak a dál opékejte asi 2 minuty, dokud se vše dobře nespojí a směs nezíská sytě červenou barvu.
  4. Přidejte víno, pak i žebra se šťávou. Přiveďte k varu, poté oheň stáhněte na střední plamen a vařte přibližně 25 minut, dokud se víno nezredukuje na polovinu. 
  5. Pak přidejte všechny bylinky, česnek a přilijte vývar. Přiveďte k varu, přikryjte a přeneste do trouby. Nechte vařit asi 2,5 hodiny, dokud žebra nezměknou. 
  6. Poté je vyjměte na talíř a omáčku slijte do hrnku, z jejího povrchu seberte lžící tuk a vyhoďte ho. Omáčku ochutnejte a podle chuti osolte a opepřete.
  7. Podávejte s bramborovou kaší politou šťávou z masa, co jste si na začátku odložili.

Vysoké žebro - další inspirace

Všechny recepty