Plátky masa naklepejte přes fólii paličkou na maso, osolte, opepřete a potřete jednou lžící hořčice. Zbylou hořčici budete potřebovat na šťávu.
Na okraj masa pokládejte postupně špalíček gothaje, půlku nakládané okurky rozkrojené podélně, plátek cibule a půlku uvařeného vejce. Okraje masa přeložte přes náplň a postupně zarolujte.
Hotové závitky můžete spíchnout párátkem nebo ovázat provázkem.
Hotové ptáčky obalte moukou, opečte na rozpáleném sádle dozlatova a odložte stranou.
Ve stejném kastrolu rozpusťte nakrájený špek a opražte dozlatova nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte bobkový list a lžíci hořčice, důkladně orestujte a zalijte 3 lžícemi láku od okurek. Krátce povařte a zalijte hovězím vývarem.
Do kastrolu vložte opečené ptáčky, duste zakryté v troubě rozehřáté na 160 stupňů přibližně 2 hodiny. Měkké ptáčky vyndejte a šťávu proceďte nebo rozmixujte.
Horké ptáčky podávejte se šťávou a dušenou rýží, bramborovou kaší nebo knedlíkem.