Budete potřebovat

  • 0,8 kg BIO hovězího vrchního šálu
  • 1 větší cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 bobkový list
  • 2 kuličky nového koření
  • nakládané okurky ve sladkokyselém nálevu
  • 0,2 l smetany na šlehání
  • 80 g slaniny
  • 2 lžíce mouky
  • 2 lžíce másla
  • sůl
  1. Hovězí maso dejte vařit do vroucí osolené vody. Až je uvařené doměkka, vyjměte jej a nechte vychladnout, aby se vám později lépe krájelo. Uvařené maso uchovávejte ve vychlazeném hovězím vývaru, aby neosychalo. 
  2. Máslo rozpusťte v kastrolu, osmažte na něm najemno nakrájenou cibuli s česnekem, zaprašte moukou, přidejte bobkový list, nové koření a připravte světlou jíšku.
  3. Jakmile se mouka v tuku hezky rozvoní, zalijte vychladlým vývarem, podle chuti osolte a opepřete a nechte alespoň půl hodiny provařit. Hotovou omáčku dochuťte lákem z okurek a zjemněte smetanou. 
  4. Slaninu nakrájenou na kostičky rozpusťte na pánvi a na jejím tuku krátce poduste na nudličky nakrájené nakládané okurky. Obsah pánve, tedy slaninu s okurkami, vmíchejte do omáčky. 
  5. Hovězí maso prohřáté ve vývaru podávejte horké, přelité okurkovou omáčkou s kynutým nebo houskovým knedlíkem. 

Vrchní šál - další inspirace

Všechny recepty