Budete potřebovat

  • 0,4 l BIO hovězího vývaru
  • 3 lžíce másla
  • 600–800g filet mignon (špičky hovězí svíčkové)
  • 3 lžíce nakrájené šalotky
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 3 lžíce koňaku nebo brandy
  • 2 lžíce okapaného zeleného pepře ve slaném nálevu
  1. Zredukujte hovězí vývar na polovinu. Mezitím rozpusťte máslo ve velké pánvi na středním plameni. 
  2. Steaky osolte a opepřete. Opečte je na požadovanou propečenost, u medium-rare asi 4 minuty z každé strany. Přeneste steaky na nahřátý talíř. 
  3. Do stejné pánve přidejte nakrájenou šalotku a restujte 2 minuty. Odstraňte z tepla. Přidejte zredukovaný hovězí vývar, šlehačku, 3 lžíce koňaku a zrnka zeleného pepře. 
  4. Vařte, dokud směs nezhoustne na konzistenci omáčky – asi 6 minut. Podle chuti dochuťte pepřem. 
  5. Nalijte omáčku na steaky a podávejte se salátem nebo pečenými bramborami.

Svíčková - další inspirace

Všechny recepty