Budete potřebovat

  • 1 kg mletého BIO hovězího masa
  • 2 vejce
  • 0,135 l mléka
  • 0,125 kg strouhanky
  • 3 lžíce čerstvé petrželky
  • 3 stroužky česneku
  • 5 plátků toustového chleba
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 0,7 ml masového vývaru
  • 0,125 l červeného vína
  • 80 ml drcených rajčat
  • 1 lžička papriky
  • 1 lžíce hladké mouky
  • olivový olej
  • pepř a sůl
  1. Česnek a petržel nasekejte nadrobno. Cibuli nakrájejte na kostičky.
  2. Maso dochuťte podle chuti a přidejte polovinu nasekaného česneku, nasekanou petrželku, mléko a vejce.
  3. Míchejte, dokud se všechny ingredience nespojí. Přidejte trochu strouhanky, dokud nezískáte homogenní hmotu. 
  4. Potom můžete začít formovat masové kuličky. Ty obalte v mouce a opečte je z obou stran na velké pánvi ve vrstvě olivového oleje.
  5. Jakmile jsou kuličky osmažené, vyjměte je a odložte.
  6. Vylijte přebytečný olej z pánve a opečte plátky chleba dozlatova. 
  7. Do stejné pánve přidejte nakrájenou cibuli, druhou polovinu nakrájeného česneku a špetku soli, opékejte 5 minut.
  8. Po uplynutí doby přidejte drcená rajčata a vařte 2 minuty na středním plameni. Přidejte víno a vařte další 2 minuty.
  9. Opečený toustový chleba rozmačkejte nebo rozmixujte spolu s paprikou a přibližně půllitrem vývaru. Přidejte chlebovou kaši do šťávy, promíchejte a nechte provařit. 
  10. Vložte do omáčky masové kuličky, zbytek vývaru a zakryté vařte asi čtvrt hodiny.
  11. Podávejte třeba s vařenými bramborami. 

Mleté hovězí maso - další inspirace

Všechny recepty