Budete potřebovat

  • 1 kg loupané BIO plece
  • 2 mrkve
  • 2 petržele
  • 1 menší celer bulva
  • 1 větší cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce hořčice
  • 2 lžíce cukru
  • 2 lžíce soli
  • 1 citron
  • 0,5 l bílého suchého vína
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžička celého pepře
  • 3 kuličky nového koření
  • 1 snítka tymiánu
  • 1 lžíce brusinkového kompotu
  • 80 g slaniny
  • 100 g másla
  • 150 ml smetany
  1. Celý kus loupané plece osolte. Přidejte 2 lžíce cukru, celé koření, tymián a zalijte bílým vínem. Ponechte v chladničce alespoň několik dní.
  2. Po pěti až sedmi dnech maso vyndejte z láku a zprudka a hezky dohněda opečte na slanině s máslem. Opečené maso vyjměte a do tuku v hrnci vhoďte nakrájenou kořenovou zeleninou s cibulí a česnekem a opékejte dozlatova. 
  3. Jakmile má zelenina příjemnou světle karamelovou barvu, přidejte do základu citron nakrájený na kolečka, hořčici, lžíci brusinkového kompotu a chvíli vše opékejte – míchejte, ať se základ nepřipálí.
  4. Základ zalijte lákem, ve kterém bylo maso naložené, a krátce povařte. Přidejte opečené maso a dolijte vodou tak, aby bylo alespoň z poloviny ponořené. Po chvilce varu ochutnejte a podle potřeby ještě dosolte a opepřete. 
  5. Hrnec zakryjte a pečte v troubě při 140 stupních 4–5 hodin, během té doby maso dvakrát až třikrát obraťte. Ve chvíli, kdy je maso měkké, jej vyjměte a základ, ve kterém se dusilo, rozmixujte tyčovým mixérem. Chuť můžete ještě doladit cukrem, solí a citronovou šťávou. Na závěr omáčku ještě zjemněte šlehačkou. 
  6. Maso s omáčkou podávejte s kouskem citronu, trochou brusinkového kompotu a ozdobené čerstvým tymiánem. 
  7. Jako přílohu zvolte houskový nebo karlovarský knedlík.

Loupaná plec - další inspirace

Všechny recepty