Budete potřebovat

  • 1,2 kg loupané BIO plece
  • 250 g neuzené slaniny
  • 0,5 l tmavého piva belgického typu
  • 350 ml hovězího vývaru
  • 2 mrkve
  • 2 cibule
  • 1 pórek
  • 3 stroužky česneku
  • 2 bobkové listy
  • 6 kuliček celého pepře
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 malý svazek tymiánu, petržele a bobkového listu
  • hrst petrželky
  • 2–3 lžíce olivového oleje
  • mletý pepř
  • sůl
  1. Loupanou plec nakrájejte na větší kostky a marinujte přes noc v pivu s česnekem, celým pepřem a bobkovými listy. 
  2. Druhý den slijte marinádu a odložte si ji stranou. Maso osušte kuchyňským papírem, osolte, opepřete a obalte ho moukou.
  3. V kastrolu se silnějším dnem zahřejte 2 lžíce olivového oleje a důkladně na něm opečte maso ze všech stran dozlatova. Olej podle potřeby přidávejte a dbejte, aby byl skutečně horký.
  4. Maso vyndejte děrovanou lžící na talíř a dejte stranou.
  5. Snižte teplotu na střední a za občasného míchání opékejte slaninu nakrájenou na kostičky, dokud nebude křupavá a zlatavá. Také ji vyndejte děrovanou lžící a dejte stranou spolu s masem.
  6. Mrkev a cibuli nakrájejte na plátky a pórek na kolečka, vše vložte do kastrolu a za občasného míchání opékejte, dokud zelenina nezačne hnědnout – trvá to asi 12 minut. Přidejte rajčatový protlak a za stálého míchání vařte 2 minuty.
  7. Přidejte maso a zalijte odloženou marinádou. Přiveďte k varu, seškrábněte všechny lepivé kousky ze dna, do kastrolu pak přilijte hovězí vývar a přidejte svazek bylin. Dochuťte solí a pepřem a vše přiveďte k varu. 
  8. Přikryjte pokličkou a pečte v troubě předehřáté na 140 stupňů 2 hodiny, v polovině pečení promíchejte. Když je hovězí maso hotové, dochuťte solí a pepřem. 
  9. Podávejte posypané nasekanou petrželkou s bramborovou kaší nebo zeleninou či zelím na másle.

Loupaná plec - další inspirace

Všechny recepty