Budete potřebovat

  • 1,5 kg loupané BIO plece
  • 200 g neuzené slaniny
  • 100 g másla
  • 10 šalotek
  • 2 velké mrkve
  • 1 rajče
  • 2 stroužky česneku
  • 1 pórek
  • 2 hřebíčky
  • 4 lžíce mouky
  • 0,5 l burgundského nebo Pinot Noir
  • 300 g krémových žampionů
  • svazek bylin (tymián, bobkový list, saturejka, petrželka)
  • mletý pepř
  • sůl
  1. Maso nakrájejte na větší kusy a neuzenou slaninu na špalíčky. Šalotku oloupejte a rozeberte na kusy. Na slanině s máslem opečte šalotky a houby zprudka dozlatova.
  2. Jakmile bude oboje pěkně opečené do barvy, vyjměte šalotky, houby i kusy slaniny z hrnce děrovanou lžící a na zbývající tuk ze slaniny vhoďte na kolečka nakrájenou mrkev, na špalíky nakrájený pórek a kusy masa, osolte a opepřete a zprudka opékejte. Všechno zasypte moukou a důkladně orestujte. 
  3. Jakmile se mouka opeče (jíška), přihoďte na kostičky nakrájené rajče, 2 minuty poduste, potom zalijte vínem, přidejte svazek bylinek, hřebíček a pomalu a důkladně vařte maso doměkka.
  4. Podle potřeby podlévejte vodou, ale jen tolik, aby se nic nepřipalovalo.
  5. Když maso změkne tak, že lze porcovat vidličkou, vraťte do hrnce opečené šalotky se slaninou a houbami a ještě alespoň 10 minut společně povařte. 
  6. Podávejte s těstovinami, bramborovou kaší nebo rýží.

Loupaná plec - další inspirace

Všechny recepty