Budete potřebovat

  • 1 kg BIO květové špičky
  • 1 bobkový list
  • 1 lžička celého pepře
  • 2 kuličky nového koření
  • 1 celá neloupaná cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 0,2 l smetany na šlehání
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce sádla
  • ocet, sůl a cukr podle chuti
  • svazek čerstvého kopru
  1. Maso vložte do hrnce se studenou osolenou vodou, přidejte bobkový list, kuličky nového koření, stroužky česneku, neloupanou rozkrojenou cibuli a lžičku celého pepře.
  2. Pomalu přiveďte k varu a nechte mírně probublávat, dokud maso zcela nezměkne. Pak jej vyjměte a nechte vychladnout, aby se dobře krájelo.
  3. Vývar proceďte a nechte také vychladnout. Maso nakrájené na plátky uchovávejte ve studeném vývaru, aby neosychalo. 
  4. Z horkého sádla a mouky připravte světlou jíšku a zalijte studeným procezeným vývarem. Vzniklou omáčku provařte mírným varem. Dochuťte podle potřeby octem, cukrem a solí a po půl hodině mírného varu zjemněte smetanou na šlehání. Do hotové omáčky vmíchejte nasekaný čerstvý kopr. 
  5. Maso nakrájené na plátky prohřejte ve vývaru. Horké plátky podávejte přelité koprovou omáčkou s houskovým nebo kynutým knedlíkem. 
  6. Pokud budete chtít dochutit hotovou omáčku, použijte na okyselení citronovou šťávu, ocet by způsobil, že se smetana v omáčce srazí!

Květová špička - další inspirace

Všechny recepty